Kremliaus vadas siekia atgauti krentantį populiarumą

Maskvoje, Tarptautinės prekybos centre, vakar surengta tradicinė Rusijos prezidento Vladimiro Putino spaudos konferencija. Krintant reitingams Kremliaus vadas prabilo ir apie savo asmeninį gyvenimą.

Beveik keturias valandas Rusijos prezidentas V.Putinas vakar bendravo su žurnalistais spaudos konferencijoje.<br>AP nuotr.
Beveik keturias valandas Rusijos prezidentas V.Putinas vakar bendravo su žurnalistais spaudos konferencijoje.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Maskva

Dec 21, 2018, 4:24 PM

Dar tuo metu, kai V.Putinas dirbo KGB, kolegos pažymėdavo, kad jis turi gerą atmintį.

Prieš konferenciją Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas sakė, kad prezidentas tris dienas analizavo didelės apimties ministrų, žinybos ir prezidento administracijos ekspertų padalinių vadovų parengtą informaciją. O vakar ant stalo priešais prezidentą nebuvo jokių dokumentų – jis jau laisvai žarstėsi skaičiais.

Iš akredituotų 1702 Rusijos ir užsienio žiniasklaidos atstovų klausimus pavyko pateikti tiktai kelioms dešimtims.

Užsienio spaudos atstovai daugiausia klausinėjo apie jų šalių santykių su Rusija perspektyvas ir tarpusavio santykių problemas, bet vadovo, žinoma, nespaudė.

O daugelis Rusijos žurnalistų, ypač provincijos, naudojosi atsivėrusiomis galimybėmis: prašė Maskvos pagalbos sprendžiant vietos problemas, norėjo pinigų vienam ar kitam vietos projektui, vienas žurnalistas pakvietė apsilankyti naujame slidinėjimo kurorte.

66-erių V.Putinas, žinoma, pažadėjo susipažinti su problema, duoti nurodymus, o kam reikia – ir padėti.

Politologai tikina, jog tokie klausimai suplanuoti, kad pakeltų prezidento reitingą, kuris šįmet gerokai smuktelėjo. Manoma, kad tam buvo pasitelkta ir trumpa atvirumo akimirka.

Rusijos prezidentas V.Putinas leidosi ir į asmeniškumus – ketvirtadienį sakė neatmetantis galimybės, kad kada nors ves.

„Kaip padorus žmogus kada nors privalėsiu tai padaryti“, – sakė prezidentas, bet neatskleidė, kas galėtų būti jo išrinktoji.

Būta aštrių klausimų

Agentūros TASS atstovė Valentina Romanenkova teiravosi apie nacionalinius projektus, kuriems ketinama išleisti pasakiškus pinigus.

Mat kai kurie ekspertai ir Valstybės tarybos nariai nerimauja, ar apskritai realu ir ar verta vykdyti kai kuriuos nacionalinius projektus, kai ekonomika buksuoja.

Televizijos kanalo „Rosija“ žurnalistas Pavelas Zarubinas priminė Rusijos audito rūmų vadovo Aleksejaus Kudrino vertinimą – šalies ekonomika per metus auga 1 proc., o tai – trypčiojimas vietoje.

„Ar iš tiesų taip? Esate patenkintas Dmitrijaus Medvedevo komanda?“ – šis P.Zarubino klausimas buvo su potekste, nes pastaruoju metu dabartinės vyriausybės darbą kritikavo kas tiktai norėjo.

A.Kudrino prognozes vertinantis ir į jo žodžius įsiklausantis V.Putinas sureagavo ramiai: „Nėra ko priekaištauti veidrodžiui, jeigu snukis kreivas.“

Rusijos prezidentas tikino, kad padėtis yra gera, o Rusijos ekonomika netrukus taps penktąja pasaulyje.

„Svarbiausia – ekonomiškai turime patekti į kitą lygą, – sakė V.Putinas žurnalistams ir pridūrė: – Tikrai galėtume užimti penktąją vietą pagal ekonomikos dydį. Manau, tai ir padarysime.“

Nepamirškime, sakė V.Putinas, kaip vystėsi ekonomika. Buvo ir didesnių tempų, buvo ir nuosmukių krizės laikais. O nacionaliniai projektai kaip tik nukreipti į tai, kad būtų pakeista ekonomikos struktūra.

Į klausimą apie D.Medvedevo darbą prezidentas V.Putinas atsakė: „Apskritai paėmus, esu patenkintas.“

Kalbėjo ir apie Ukrainą

Vienu metu Rusijos prezidento atstovas spaudai D.Peskovas norėjo suteikti žodį žurnalistui iš Ukrainos.

Tačiau V.Putinas pareiškė sulaukęs patarimo neleisti jam užduoti klausimo, nes jis esą gali sukelti skandalą.

Vėliau vis dėlto žodis jam buvo suteiktas. Ukrainos naujienų agentūros UNIAN žurnalistas Romanas Cimbaliukas paklausė, kiek pinigų V.Putinas išleidžia okupuotam Donbasui ir ar planuojamas kalinių apsikeitimas tarp abiejų šalių.

Prezidentas atsakė, kad Ukrainos valdžia pati įvedė ekonominę blokadą savo teritorijoje ir pradėjo karą prieš savo piliečius.

„Mes suteikiame paramą, kad jų ten nesutraiškytų, nesuvalgytų ir nesudraskytų“, – pasakė V.Putinas.

Prezidentas pridūrė, kad klausimas dėl Rusijoje suimtų jūrininkų keitimo Ukrainoje galės būti išspręstas tik išnagrinėjus baudžiamąją bylą.

Palietė pasaulio reikalus

„Chicago Tribune“ žurnalistė paklausė, koks V.Putino požiūris į Donaldo Trumpo pareiškimą dėl JAV kariuomenės išvedimo iš Sirijos.

V.Putinas atsakė, jog kol kas jokio amerikiečių kariuomenės išvedimo nemato, o apie rusų karinio kontingento likimą Sirijoje prezidentas V.Putinas neužsiminė. Nors anksčiau buvo pareiškęs, kad rusų kariai uždavinius įvykdė ir pradeda grįžti namo.

Vėliau „Novaja gazeta“ pakartojo klausimą apie privačių karinių kompanijų egzistavimą Rusijoje ir apie vienos jų, pavadinimu „Wagner“, savininką Jevgenijų Prigožiną, šalyje vadinamą Putino virėju.

„Visi mano virėjai dirba Federalinėje apsaugos tarnyboje. Mes niekam šio maitinimo neperduodame, – juokavo Kremliaus vadovas. – O dėl „Wagner“ – viskas turi atitikti įstatymą.

Jei ši grupė ką nors pažeidžia, prokuratūra turi pateikti teisinį įvertinimą. Bet jei ne, tai turi teisę verslo interesus stumti bet kokiame planetos taške.“

Atsakydamas į klausimą, kokį nuostolį patiria Rusija dėl tarptautinių sankcijų, V.Putinas pasakė, kad ekonomika seniai prie jų prisitaikė: „Rusija apskritai beveik per visą savo istoriją patiria sankcijas, o tai susiję su šalies galybės augimu.

Užsienio konkurentams sankcijos nėra logiška, apribojamoji priemonė, o tik papildomas būdas sulaikyti Rusiją. Be to, Vakarai prarado rinką, ten sumažėjo darbo vietų skaičius. Rusijoje nedarbas siekia 4,8 proc., o ES šalyse, pavyzdžiui, Ispanijoje, nedarbas sudaro 15 proc.“

„Ar V.Putinas siekia valdyti visą pasaulį? – provokavo „The Wall Street Journal“ žurnalistas. – Ir koks tikrasis jūsų užsienio politikos tikslas?“

V.Putinas atsakė, kad gerai žino, kur iš tikrųjų yra štabas, trokštantis valdyti visą pasaulį, – ir jis ne Maskvoje.

JAV siekį viešpatauti jis aiškina amerikiečių ekonomikos apimtimi.

Rusija esą tokių ambicijų neturi. Tai – štampas, kuris peršamas Vakarų šalių visuomenei sprendžiant vidaus klausimus.

„Mes tik norime užimti deramą vietą tarptautinėje arenoje. Kaip lygūs tarp lygių“, – užtikrino žurnalistus V.Putinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.