Diplomuotos prostitutės: kad sumokėtų už mokslą, vis daugiau studentų ima parsidavinėti

Brangstantis pragyvenimas, kylančios studijų kainos ir lengvai prieinamos mobiliosios programėlės keičia įprastą prostitucijos veidą ir į šią veiklą pastūmėja vis daugiau universitetų studentų.

Kad galėtų sumokėti už studijas universitete, dalis studentų imasi prostitucijos.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Kad galėtų sumokėti už studijas universitete, dalis studentų imasi prostitucijos.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Naujosios technologijos suteikia daugiau galimybių prekiauti savo kūnu.<br>„123rf.com“ nuotr.
Naujosios technologijos suteikia daugiau galimybių prekiauti savo kūnu.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 3, 2019, 9:35 PM

Studentų organizacijos ir ekspertai Jungtinės Karalystės universitetus kaltina „tiesiog kišant galvą į smėlį“ ir ignoruojant problemą, kad siekdami padengti studijų įmokas jauni žmonės ima pardavinėti savo kūnus.

Nepaisant akivaizdžių faktų, daugelis mokslo įstaigų „užmerkia akis“ arba net blokuoja grupes, siekiančias padėti į prostituciją įsitraukusiems ar įtrauktiems studentams, rašo „The Independent“.

Prostitucijos dekriminalizavimą remiantis Anglijos prostitučių susivienijimas (The English Collective of Prostitutes, ECP) teigia, kad pastaraisiais metais į juos besikreipiančių prostitucija užsiimančių studentų skaičius išaugo.

Organizacijos atstovė Laura Watson tikina, kad pagrindinės studentų prostitucijos priežastys – finansinis nepriteklius ir augančios kainos.

„Pastebėjome, kad dažniausiai žmonės šios veiklos imasi, kad patenkintų kasdienius savo poreikius. Bet dalis neabejotinai parsidavinėja tam, kad sumokėtų ir mokestį už mokslą“,– sakė L.Watson.

Vieno pietvakarių Anglijos universiteto studentė, nepanorusi atskleisti savo vardo, „visas paslaugas“ teikiančia prostitute tapo 18-os metų. Merginai reikėjo pinigų būsto nuomai – studijų paskola šių išlaidų nepadengė.

Finansinės paramos iš tėvų negaunanti mergina bandė dirbti ir kitus darbus, bet dėl savo mokymosi sutrikimo negalėjo suderinti darbo ir studijų: „Pasidarė akivaizdu, kad nėra kitų galimybių.“

Ji sako pastebinti, kad vis daugiau jaunuolių griebiasi seniausio pasaulyje amato: „Studentų finansinė situacija darosi vis labiau ir labiau miglota, o nuomos kainos iš tiesų didėja.“

Dabar jau 22 metų mergina norėtų toliau studijuoti ir siekti magistro, o gal net ir daktaro, laipsnio. Bet kad galėtų įgyvendinti šiuos siekius, jai tektų ir toliau užsiimti seksu už pinigus.

„Man patinka akademinė veikla ir studijos, visada patiko. Ir, mano nuomone, man tai vienintelis kelias išbristi iš prostitucijos. Tai suteikia daugiau galimybių tiems, kurie negimė turtingi“,– sako mergina.

Bet į aktyvizmą už sekso darbuotojų teises įsitraukusi mergina susidūrė su rimtomis kliūtimis. Ji buvo iškraustyta iš nuomojamo būsto, o universitetas grasino ją pašalinti iš studijų.

Per susitikimą su universiteto administracija jai buvo pasakyta, kad mergina sulauks drausminių nuobaudų, nes kenkia universiteto „moralinei reputacijai“.

„Per tą susitikimą buvau labai atvira apie savo darbą sekso srityje. Ganėtinai nustebino, kad susitikimas buvo surengtas man padėti, bet galiausiai aš sulaukiau bausmės“,– pasakojo studentė. „Galvojau: jūs norite padėti man baigti verstis prostitucija, bet kad nubaustumėte už prostituciją, atimsite mano studijas – mano vienintelę galimybę nuo prostitucijos pabėgti.“

Bet ši istorija nėra išskirtinė. L. Watson pasakojo, kad pastaruoju metu ECP dalyvavo ne vienoje byloje, kai unoversitetai grasino pašalinti studentus, jei jie nenustos verstis prostitucija.

Birmingamo universitetas pradėjo vidinį tyrimą, kai mokslo metų pradžioje jo studentų sąjunga sulaukė griežtos kritikos, nes pirmakursiams skirtoje mugėje vietą skyrė ir paramos sekso darbuotojams grupei.

Kritikai tvirtina, kad pats šios paramos grupės, kuri dalyvavo ir Sasekso universiteto studentų mugėje, egzistavimas palaiko ir skatina studentų prostituciją.

Apskaičiuoti, kiek studentų iš tiesų užsiima prostitucija, sudėtinga, nes daugelis jų, baimindamiesi neigiamų pasekmių, šią savo veiklą slepia.

Bet finansinių patarimų studentams svetainės „Save the Student“ duomenys rodo, kad daugiau nei vienas iš dešimties studentų, kad gautų finansinės naudos, naudoja savo kūną – įskaitant prostituciją, pasimatymus su turtingais rėmėjais bei tiesiogines transliacijas internetu.

„Turtingi rėmėjai“, t.y. įprastai vyresni vyrai, mokantys pinigus jaunoms merginoms, kad šios eitų su jais į pasimatymus, tampa vis populiaresni. Būtent tokioms pažintims skirta interneto svetainė „Seeking Arrangement“ pernai sulaukė šimtų naujų registracijų iš universitetų studenčių.

Tobulėjančios technologijos suteikia dar vieną galimybę – tiesiogines seksualinio pobūdžio transliacijas internetu. Jos studentus vilioja savo lankstumu ir mažesne rizika, nei „gyvi“ susitikimai.

Kita mergina, studijuojanti Velso universitete ir taip pat norėjusi likti anonime, prisipažino, kad neteiktų seksualinių paslaugų, jei ne internetas.

„Turiu nerimo sutrikimą ir sutikti naujus žmones man kelia nemažai streso. Gyvi susitikimai manęs visai nevilioja“,– sakė ji.

23 metų mergina filmuoti sekso įrašus pradėjo antrame kurse ir teigia, kad jos draugai visai nenustebo, kai sužinojo apie šį užsiėmimą. „Turbūt tai pamažu tampa norma, nes darosi vis labiau prieinama internetu“,– svarsto ji.

Per savaitę vaizdo įrašai merginos kišenę papildo maždaug 70 svarų (beveik 80 eur.) – šių pinigų pakanka maistui ir automobilio kurui.

„Norėčiau manyti, kad studentai dėl to mažiau stigmatizuojami, nes dauguma pažįsta ką nors, kas tuo verčiasi. Manau, kad vis daugiau žmonių tai renkasi“,– sako ji.

Tačiau sekso paslaugas teikiantiems studentams vis dar trūksta paramos: „Apie tai nekalbama. Nors būtų malonu sulaukti pagalbos universitete“,– sakė ji.

Nacionalinė studentų sąjunga, kaip ir kelios mažesnės studentų sąjungos ir organizacijos, mėgino atkreipti dėmesį ir teikti paramą seksu besiverčiantiems studentams, kad sumažintų jų patiriamą diskriminaciją, tačiau šią iniciatyvą parėmė vos keli universitetai. Kai kurios studentų organizacijos netgi buvo „užblokuotos“, kai kreipėsi į savo universitetus dėl išteklių.

„Universitetai baiminasi neigiamos informacijos. Jiems reikalingos tik geros naujienos ir nesustojantis pinigų srautas“,– sakė ECP atstovė L.Watson.

„Dauguma universitetų linkę neigti, kad yra prostitucija užsiimančių studentų. Pirmasis žingsnis būtų tai pripažinti. Tik tai padarę mes suvoksime šią problemą ir kad ją reikia spręsti. Universitetai turi pareigą padėti savo studentams nepaisant prieštaringų nuomonių“,– tikino pietvakarių Anglijos universiteto studentė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.