Po ilgų metų vienuolės nutraukė tylą: jas prievartavo Kristaus tarnai

Kunigai ir vyskupai dešimtmečius puldinėjo ir prievartavo vienuoles. Tai atskleidė naujienų agentūros AP tyrimas. Indijos katalikų bažnyčios seserys daug metų kentėjo seksualinę dvasininkų prievartą.

Daugybė vienuolių Indijoje nedrįsta prabilti apie tai, kad patyrė kunigų prievartą, nes bijo būti atstumtos kitų seserų ar net išmestos iš ordino.<br>Scanpix nuotr.
Daugybė vienuolių Indijoje nedrįsta prabilti apie tai, kad patyrė kunigų prievartą, nes bijo būti atstumtos kitų seserų ar net išmestos iš ordino.<br>Scanpix nuotr.
Daugybė vienuolių Indijoje nedrįsta prabilti apie tai, kad patyrė kunigų prievartą, nes bijo būti atstumtos kitų seserų ar net išmestos iš ordino.<br>AP nuotr.
Daugybė vienuolių Indijoje nedrįsta prabilti apie tai, kad patyrė kunigų prievartą, nes bijo būti atstumtos kitų seserų ar net išmestos iš ordino.<br>AP nuotr.
Daugybė vienuolių Indijoje nedrįsta prabilti apie tai, kad patyrė kunigų prievartą, nes bijo būti atstumtos kitų seserų ar net išmestos iš ordino.<br>AP nuotr.
Daugybė vienuolių Indijoje nedrįsta prabilti apie tai, kad patyrė kunigų prievartą, nes bijo būti atstumtos kitų seserų ar net išmestos iš ordino.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 5, 2019, 7:58 PM, atnaujinta Jan 6, 2019, 1:23 PM

Po ilgos ir kankinančios tylos seserys prabilo: jos pasakojo, kaip dvasininkai užmegzdavo artimą draugystę siekdami vėliau seksualiai išnaudoti Jėzui gyvenimą paskyrusias moteris.

Vienuolės papasakojo apie grabinėjimą, bučinius ir glamones per prievartą bei jų paliktus psichologinius randus.

Šventasis Sostas jau seniai žinojo apie vienuolių išnaudojimą Azijos, Europos, Pietų Amerikos ir Afrikos bažnyčiose, tačiau menkai prisidėjo prie to, kad nusikaltimus vykdę kunigai ir vyskupai būtų sustabdyti ir nubausti.

Tai, kad seserys drįso prabilti Indijoje, – išskirtinis dalykas. Čia itin stipriai įsišaknijusi gėdos kultūra – išprievartauta moteris bijo sulaukti visuomenės ir savo šeimos pasmerkimo.

Pavirto atstumtosiomis

AP žurnalistai pasakojo istorijų klausęsi katalikų vienuolynuose, parapijų salėse, labdaringose valgyklose – visur, kur kabojo Nukryžiuotasis, o seserys pasakodavo apie skaudžią patirtį pašnibždomis, drąsiausios – pusbalsiu. Tačiau visos atsisakė atskleisti savo tapatybę.

Moterys kalbėjo apie seksualinį priekabiavimą ir prievartą, kurios prieš jas ėmėsi dvasininkai. O kai kurios vienuolynų motinėlės, buvusios vienuolės ir kunigai prisipažino žinoję, kad tai vyksta.

Vienuolės teigė, kad pakartotiniai laiškai Bažnyčios vyresniesiems nedavė jokių vaisių.

Vienai 44 metų seseriai trūko kantrybė ir šią vasarą ji nuėjo į policiją – parašė skundą dėl jos ordiną kuruojančio vyskupo, kuris per dvejus metus ją išžagino 13 kartų.

Netrukus kai kurios ordino vienuolės surengė dviejų savaičių protestą reikalaudamos vyrą suimti. Tačiau kunigas buvo suimtas ir vėliau paleistas už užstatą – jis kartojo, kad tai yra susidorojimas.

Dabar ši vienuolė ir ją palaikiusios seserys yra atstumtosios.

Jas smerkia tos vienuolyno narės, kurios šventai tiki, kad vyskupas nesuteptas kaltės.

„Kai kurie žmonės mus kaltina veikiant prieš Bažnyčią. Sako: „Jūs šlovinate šėtoną!“ Bet mes tik kovojame už tiesą, – sakė proteste dalyvavusi vienuolė Josephine, kuri tarnauja Dievui jau 23 metus, nuo tada, kai buvo paauglė. – Svarbiausia, kad niekas neatėjo aplankyti išprievartautos sesers, su ja nesusitiko. O kunigas kalėjime sulaukė daugybės lankytojų.“

Paženklino jaunystės metus

Kai kurios vienuolės pasakojo, kad išnaudojimas prasidėjo dar jaunystėje.

Viena košmarą patyrė vėlyvojoje paauglystėje.

„Tuo metu mokiau vaikus katalikiškoje mokykloje, darbas buvo varginantis.

Aš laukiau laikotarpio, kai atnaujinsiu įžadus, – prieš šią ceremoniją pasiimame savaitę atostogų ir būname tyloje, meldžiamės. Tam nuvažiavau į Naujojo Delio vienuolių centrą, kur šiuo tikslu buvo susirinkusios ir kitos jaunos seserys.

Joms vadovavo vyskupas, įžengęs į septintąją dešimtį“, – prisiminė vienuolė.

Kartą dvasininkas nuėjo į šventę kaimynystėje, o sugrįžęs iš jos vėlų vakarą pasibeldė į vienuolės kambario duris.

„Man reikia tave pamatyti. Turime aptarti tavo dvasinį gyvenimą“, – pareiškė jis jaunai vienuolei, o nuo jo dvelkė alkoholiu.

„Jūs esate nestabilios būklės, aš nepasirengusi susitikti“, – atsakė jauna moteris ir bandė uždaryti duris.

Bet vyskupas jas atplėšė, mėgino ją per prievartą pabučiuoti ir davė valią rankoms. Moteriai galiausiai pavyko jį išstumti pro duris ir užsirakinti.

„Jis manęs neišprievartavo, tačiau viskas galėjo pasibaigti būtent taip, – pasakojo moteris. – Vienuolyno motinėlė man vėliau leido neiti į susitikimus su juo.

Parašiau anoniminį laišką vyskupijai, ir tas dvasininkas buvo perkeltas.

Vis dėlto bausmių jis nesulaukė, toliau dirbo su jaunomis vienuolėmis.

Aš niekada nedrįsau pasakyti, ką manau, jam į akis. Tai man galėjo kainuoti vietą vienuolyne.“

Gali būti išmestos

Daugybė vienuolių prisipažįsta, kad net patyrusios išžaginimą jos bijodavo kam nors prasitarti, mat seksualinis tyrumas yra vienuolio kelio pamatas.

Jos bijojo būti atstumtos arba net išmestos iš savo ordino.

Ypač sudėtinga vienuolėms konservatyvioje Keralos valstijoje, kur berniukai ir mergaitės ugdomi atskirai, o netyčia išlindusi liemenėlės petnešėlė gali sukelti krizinę situaciją.

„Kai tau prasideda mėnesinės, nebegali bendrauti su berniukais, o jie – su tavimi, – pasakojo vienuolė iš Keralos. – Čia egzistuoja didžiuliai lytiškumo tabu. Bet tai gali turėti skaudžių pasekmių, nes nesuvoki daugybės dalykų.“

Vienuolė prisimena, kai pirmaisiais jos vienuolystės metais apsilankė senyvas dvasininkas iš Goa provincijos. Kai ji į jo kambarį atnešė išskalbtą sutaną, jis ją puolė bučiuoti.

„Jis slinko žemyn link krūtinės. Bandžiau suprasti, kas čia vyksta. Maniau, gal tik Keraloje visi konservatyvūs, o čia – įprastas elgesys. Tačiau jis manęs nepaleido, ir aš supratau, kad jo ketinimai nedori.

Kai tik atsirado proga, ištrūkau ir nėriau pro duris. Nesišaukiau pagalbos – jis dvasininkas, nenorėjau jo įžeisti ir pažeminti“, – teigė vienuolė.

Baimė būti izoliuotoms ir vyresniųjų abejingumas privertė vienuoles apsišarvuoti tyla. Taip susidaro užburtas prievartos ratas.

Parengta pagal AP informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.