Nuo šeimos bėgusi mergina įstrigo Tailande

Bėgdama nuo šeimos mergina iš Saudo Arabijos atskrido į Tailandą ir pasiprašė prieglobsčio Vakarų valstybėse, bet Tailando pareigūnams nusprendus grąžinti ją namo užsibarikadavo oro uosto viešbutyje.

R.Mohammed al-Qunun tikėjosi nuo savo šeimos pabėgti į Australiją.<br>AP nuotr.
R.Mohammed al-Qunun tikėjosi nuo savo šeimos pabėgti į Australiją.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-01-08 17:39

Imigracijos pareigūnai jau ruošėsi įsodinti 18-metę Rahaf Mohammed al-Qunun į lėktuvą ir išskraidinti atgal į Kuveitą, kur ją pasitiktų šeimos nariai ir Saudo Arabijos diplomatai, tačiau ji atsisakė tai padaryti.

Iš vidaus užrėmusi savo kambario Bankoko oro uosto viešbutyje duris bėglė per socialinius tinklus beviltiškai maldavo jai padėti.

Pirmadienį į pagalbą jai atskubėjo žmogaus teisių gynėjai ir ją išlaisvino. Tailando valdžia merginos kol kas nedeportuos, per savaitę nuspręs, kaip elgtis toliau.

Pabėgo per atostogas

„Mano broliai, šeima ir Saudo Arabijos ambasados darbuotojai laukia manęs Kuveite. Jie mane nužudys. Mano gyvybė pavojuje.

Mano šeima grasina mane nužudyti dėl menkiausių dalykų“, – naujienų agentūrai „Reuters“ sakė ji.

R.Mohammed al-Qunun paspruko prieš tris dienas, kai kartu su savo šeima atostogavo Kuveite. Ji tikėjosi jungiamuoju skrydžiu per Bankoką pasiekti Australiją ir ten pasiprašyti prieglobsčio.

Bet, merginos teigimu, sekmadienį išlipus iš lėktuvo Suvarnabumio tarptautiniame oro uoste jos jau laukė Saudo Arabijos diplomatas, kuris paėmė iš jos pasą ir negrąžino.

18-metė tvirtina turinti Australijos vizą ir niekada neplanavusi pasilikti Tailande.

Saudo Arabijos ambasada Bankoke informavo, kad R.Mohammed al-Qunun buvo sulaikyta oro uoste, „nes neturėjo atgalinio bilieto“, ir kad ją nutarta deportuoti į Kuveitą, „kur gyvena dauguma jos šeimos narių“.

Taip pat pridūrė, jog Saudo Arabija neturi galių laikyti merginos oro uoste arba kur nors kitur ir kad pareigūnai palaiko ryšį su jos tėvu.

Tailandiečiai padeda arabams

„Atrodo, kad Tailando vyriausybė išgalvojo istoriją, esą ji bandė prašyti šalies vizos, bet jos negavo.

Tiesa ta, kad ji turėjo bilietą į Australiją ir nuo pat pradžių neketino patekti į Tailandą“, – sakė tarptautinės žmogaus teisių gynimo organizacijos „Human Rights Watch“ (HRW) direktoriaus Azijos reikalams pavaduotojas Philas Robertsonas.

Jo teigimu, Tailando valdžia akivaizdžiai bendradarbiauja su Saudo Arabija, nes pastarosios pareigūnai turėjo visą reikiamą informaciją ir galimybę pasitikti lėktuvą, kuriuo atskrido R.Mohammed al-Qunun.

P.Robertsonas informavo, jog Tailando teisininkai Bankoko baudžiamųjų bylų teismui pateikė apeliaciją „užkirsti kelią Rahaf deportavimui į Kuveitą“ ir pridūrė, kad „laiko mažai ir jai gresia baisus pavojus“.

Pirminis Rahaf planas žlugo, tad žinute socialiniame tinkle mergina paprašė bet kurios iš didžiųjų demokratinių valstybių – Kanados, Jungtinių Valstijų, Australijos arba Jungtinės Karalystės – suteikti jai prieglobstį.

Pagalbos šauksmas „Twitter“

R.Mohammed al-Qunun dėmesį patraukė savaitgalį, kai savo istoriją pradėjo pasakoti žinutėmis socialiniame tinkle „Twitter“.

Maždaug per pusantros paros merginos sekėjų socialiniame tinkle skaičius padidėjo dešimtimis tūkstančių.

Ji rašė, kad jeigu bus priverstinai grąžinta savo šeimai, jai grės „realus pavojus“ būti nužudytai.

Jauna arabė sakė nusprendusi atskleisti savo tapatybę ir viešai papasakoti visą istoriją, nes „nebeturi ko prarasti“.

HRW atstovus R.Mohammed al-Qunun tikino bėganti nuo savo šeimos smurto, įskaitant mušimą ir giminės vyrų grasinimus mirtimi. Paauglė pusę metų buvo laikoma įkalinta savo kambaryje už tai, kad trumpai nusikirpo plaukus.

Viską sprendžia vyrai

Žmogaus teisių organizacijos ragino Tailandą, kuris incidentą vertina kaip „šeimos reikalą“, nedeportuoti R.Mohammed al-Qunun.

Šalies valdžia pirmiausia leido žmogaus teises ginančių bendruomenių atstovams susitikti su bėgle ir įvertinti situaciją.

„Pasidalijau savo istorija ir nuotraukomis socialiniuose tinkluose, ir mano tėvas dėl to toks piktas. Savo šalyje aš negaliu mokytis ir dirbti, todėl noriu būti laisva ir studijuoti, turėti tokį darbą, kokį noriu“, – sakė mergina.

Pagal Saudo Arabijos įstatymus net ir suaugusios moterys privalo turėti globėją – giminaitį vyrą, be kurio leidimo moteris negali dirbti, keliauti, tuoktis, atsidaryti banko sąskaitos ir net, atlikusi bausmę, išeiti iš kalėjimo.

Parengta pagal AP ir BBC informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.