Ukrainos atsiskyrimas nuo Maskvos stačiatikių suskaldė tikinčiųjų bendruomenę

Stačiatikių Kalėdų proga Ukrainos tikintieji gavo ypatingą dovaną. Konstantinopolio patriarchas Kijevo metropolitui Epifanijui perdavė dekretą, kuriuo pripažinta nauja nepriklausoma Ukrainos stačiatikių bažnyčia.

Konstantinopolio patriarchas Baltramiejus I (kairėje) įteikė Ukrainos metropolitui Epifanijui pripažinimo dokumentą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Konstantinopolio patriarchas Baltramiejus I (kairėje) įteikė Ukrainos metropolitui Epifanijui pripažinimo dokumentą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 8, 2019, 5:13 PM

Ekumeninis patriarchas Baltramiejus I dokumentą iškilmingai įteikė sekmadienį Šv.Jurgio bažnyčioje Stambule per pamaldas, skirtas stačiatikių Kūčioms.

Dieną prieš tai jis ir Kijevo bei visos Ukrainos metropolitas Epifanijus, į Konstantinopolį oficialiai atvykęs su garbinga palyda, dokumentą pasirašė.

Perdavus dokumentą susirinkusieji ėmė ploti, o atvykę Ukrainos politikai sveikino taip pat pamaldose dalyvavusį prezidentą Petro Porošenką.

„Po nakties tamsos visada pateka saulė. Senos neteisybės neliko, atkurtas teisingumas“, – sakė Epifanijus.

P.Porošenka pažymėjo, kad ši diena „įeis į mūsų istoriją“, kaip ir Ukrainos nepriklausomybės paskelbimas.

„Dievobaimingi Ukrainos žmonės šios palaimintos dienos laukė ištisus septynis šimtmečius“, – sakė Baltramiejus.

Įteikus religinio pripažinimo dokumentą (tomosą) buvo užbaigtas autokefalinės – nepriklausomos nuo Maskvos patriarchato – Ukrainos ortodoksų bažnyčios įkūrimas.

Gruodžio 15 dienos susirinkime šios Bažnyčios galva išrinktas metropolitas Epifanijus jau vadinamas titulu, kurio neteko nuo Maskvos patriarchato priklausomos Ukrainos ortodoksų bažnyčios galva.

Maskvos patriarchas Kirilas gruodžio 31 dieną pasiuntė dar vieną laišką patriarchui Baltramiejui, primygtinai siūlydamas atšaukti Ukrainos ortodoksų bažnyčios pripažinimą.

Jau anksčiau Maskvos patriarchatas buvo daug kartų pareiškęs, kad šio akto nepripažins, kad laiko jį autonomišku veiksmu, kuris ir patį Baltramiejų įtraukia į schizmą, t.y. skilimą.

Gruodžio 31 dienos laiškas užbaigiamas dramatišku Kirilo perspėjimu Baltramiejui: „Jei jūs elgsitės taip, kaip žadate savo laiške, jūs visam laikui neteksite galimybės tarnauti šventųjų Dievo Bažnyčių vienybei, nustosite būti Pirmas ortodoksų pasaulyje, kuris apima šimtus milijonų tikinčiųjų.

O jūsų ukrainiečiams ortodoksams suteiktos kančios pasivys jus visus žmones nešališkai teisiančio mūsų Viešpaties Paskutiniame teisme ir liudys prieš jus. Meldžiu iš visos širdies, kad taip nenutiktų. Dar ne vėlu sustoti.“

Ukrainos bažnyčia Maskvos patriarchatui buvo pavaldi nuo 1686 metų ir jos nepriklausomybė yra stiprus smūgis Maskvai. Rusijos bažnyčia, kuriai šiuo metu priklauso apie 150 mln. stačiatikių, gali prarasti apie penktadalį narių.

Šis veiksmas iš esmės suskaldė apie 300 mln. narių vienijančią pasaulinę Ortodoksų bažnyčią: rusai pareiškė dėl Baltramiejaus sprendimo suteikti Ukrainos bažnyčiai nepriklausomybę nutrauksiantys santykius su Konstantinopoliu.

Ortodoksų bažnyčios kitose šalyse konflikto akivaizdoje taip pat susiskaldžiusios: palaiko arba Maskvos, arba Konstantinopolio patriarchatą.

Parengta pagal ELTA ir „The Guardian“ informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.