Talibanas prisiėmė atsakomybę už sprogdinimą Kabule, perspėjo dėl naujų atakų

Talibanas antradienį prisiėmė atsakomybę už Kabule nugriaudėjusį ir kaimyninius rajonus sukrėtusį sunkvežimyje paslėptos galingos bombos sprogimą, per kurį žuvo mažiausiai keturi žmonės ir dar per 100 buvo sužeisti.

 Talibanas antradienį prisiėmė atsakomybę už Kabule nugriaudėjusį ir kaimyninius rajonus sukrėtusį sunkvežimyje paslėptos galingos bombos sprogimą, per kurį žuvo mažiausiai keturi žmonės ir dar per 100 buvo sužeisti.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Talibanas antradienį prisiėmė atsakomybę už Kabule nugriaudėjusį ir kaimyninius rajonus sukrėtusį sunkvežimyje paslėptos galingos bombos sprogimą, per kurį žuvo mažiausiai keturi žmonės ir dar per 100 buvo sužeisti.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-01-15 08:45, atnaujinta 2019-01-15 08:49

Savo pranešime kovotojai taip pat pažadėjo rengti daugiau atakų sostinėje, taip keršydami už neseniai priimtą sprendimą paskirti vidaus reikalų ministru buvusį žvalgybos viršininką ir kovos su talibais veteraną Amrullah Salehą.

Pirmadienį netoli gerai įtvirtinto užsieniečių naudojamo komplekso driokstelėjęs sprogimas sukrėtė Kabulą, diplomatams didinant pastangas užbaigti 17 metų besitęsiantį karą Afganistane. Kai kuriais apskaičiavimais, šis konfliktas 2018 metais nusinešė daugiausiai žmonių gyvybių.

Sprogimo banga buvo juntama keliuose didelio miesto rajonuose, tad iš pradžių kilo painiava, kur tiksliai įvyko ataka. Per išpuolį išdužo netoliese esančių namų ir parduotuvių langai.

Kaip per susirašinėjimo programėlę „WhatsApp“ žurnalistams pranešė Talibano atstovas Zabiullah Mujahidas, keturi užpuolikai detonavo sprogmenų prikrautą sunkvežimį, o paskui pateko į kompleksą „Green Village“ ir „nukovė daug“ užsieniečių.

Anot Sveikatos apsaugos ministerijos, žuvo keturi žmonės, o dar 113 buvo sužeisti.

Dauguma aukų yra civiliai afganai.

Pareigūnai vis dar aiškinasi, ar tarp žuvusiųjų buvo užsieniečių, informavo Vidaus reikalų ministerijos atstovas Najibas Danishas.

Dar neseniai minėtame komplekse, kurį nuo sprogimų saugo storos betoninės sienos, gyveno ir dirbo dalis Jungtinių Tautų darbuotojų.

Tačiau, kaip anksčiau teigė N. Danishas, šis objektas yra beveik tuščias, jame buvo likę „tik keli apsaugininkai“.

Šalimais taip pat yra daug didesnis Jungtinių Tautų centras, Afganistano muitinės tarnybos biuras ir Nepriklausomos rinkimų komisijos būstinė.

Tai jau antras kartas per pastaruosius kelis mėnesius, kai Talibanas prisiima atsakomybę už atakas prieš užsienio kompleksus Kabule.

Lapkričio pabaigoje prie britų privačios saugos tarnybos G4S sprogus automobilyje paslėptai bombai žuvo mažiausiai 10 žmonių, įskaitant penkis bendrovės darbuotojus.

Vėliau, gruodžio 24-ąją, ginkluoti užpuolikai ir mirtininkai sprogdintojai atakavo vieną sostinėje esantį vyriausybinį kompleksą. Tąsyk žuvo mažiausiai 43 žmonės, tad šis išpuolis buvo vienas pražūtingiausių Kabule per visus praėjusius metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.