Turkija po pokalbio su D. Trumpu steigs saugumo zoną Sirijoje

Turkijos vadovas Recepas Tayyipas Erdoganas antradienį pareiškė, kad Ankara įsteigs „saugumo zoną“ Sirijos šiaurėje, kaip pasiūlė JAV prezidentas Donaldas Trumpas.

Kurdai sutiktų, kad prie kurdų kovotojų ir turkų karių skiriamosios linijos būtų dislokuotos Jungtinių Tautų pajėgos.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Kurdai sutiktų, kad prie kurdų kovotojų ir turkų karių skiriamosios linijos būtų dislokuotos Jungtinių Tautų pajėgos.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 16, 2019, 10:15 AM

Damaskas savo ruožtu pasmerkė šį „agresijos“ pareiškimą.

R.T.Erdoganas tai pareiškė kitą dieną po jo pokalbio telefonu su D.Trumpu. Pokalbis įvyko siekiant sumažinti įtampą, išaugusią po to, kai JAV prezidentas pagrasino Turkijai ekonominiu smūgiu, jei Ankara puls kurdų pajėgas Sirijoje. 

Turkija sveikino JAV planus išvesti iš Sirijos apie 2 tūkst. ten esančių amerikiečių karių. Tačiau klausimas dėl Vašingtono palaikomų kurdų kovotojų, kuriuos Anakara laiko teroristais, ateities smarkiai apkartino santykius tarp NATO sąjungininkių. 

R.T.Erdoganas sakė pirmadienį vakare turėjęs „gana pozityvų“ pokalbį telefonu su D.Trumpu, per kurį patvirtino, kad „mes palei Sirijos sieną įsteigsime 30 km saugumo zoną“. 

Damaskas pasmerkė R.T.Erdogano pareiškimą apie planus įsteigti saugumo zoną.  

„Turkijos šios dienos pareiškimai dar kartą patvirtina, kad šis režimas... bendrauja tik okupacijos ir agresijos kalba“, – sakė šaltinis Sirijos užsienio reikalų ministerijoje, cituojamas valstybinės naujienų agentūros SANA.  

Turkija prieš kurdų kovotojus ir „Islamo valstybės“ džihadistus Sirijoje surengė dvi didžiulio masto karines operacijas: 2016 metais – „Eufrato skydą“ (Euphrates Shield), 2018 metais – „Alyvos šakelę“ (Olive Branch). Tačiau pastarojo puolimo tikslas buvo išstumti kurdų kovotojus iš Sirijos šiaurinių rajonų, kuriuose jie įsitvirtino 2012 metais. 

Turkijos pajėgų dislokavimą Sirijos šiaurės vakaruose kai kurie kritikai traktuoja kaip karinę okupaciją. 

„Turkijos ir bet kurios kitos valstybės ar galios buvimo Sirijoje gretinimas yra įžeidimas tiek istorijai, tiek mūsų civilizacijai“, – sakė R.T.Erdoganas.

Sirijos kurdai trečiadienį atmetė JAV siūlymą Sirijos pasienyje su Turkija steigti Ankaros kontroliuojamą „saugumo zoną“.

Įtakingas politinis kurdų lyderis Aldaras Khalilas sakė, kad kurdai sutiktų, kad prie kurdų kovotojų ir turkų karių skiriamosios linijos būtų dislokuotos Jungtinių Tautų pajėgos, siekiant užkirsti kelią galimam puolimui.

„Kitos alternatyvos nepriimtinos, nes būtų pažeistas Sirijos ir mūsų autonominio regiono suverenitetas“, – sakė A.Khalilas naujienų agentūrai AFP.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.