„Išlieka abejonių“ dėl KDR rinkimų rezultatų, pareiškė ES

Europos Sąjunga sekmadienį pareiškė, kad „išlieka abejonių“ dėl ginčytinų prezidento rinkimų Kongo Demokratinėje Respublikoje rezultatų po to, kai šalies aukščiausios instancijos teismas rinkimų laimėtoju paskelbė Felixas Tshisekedi, kas papiktino oponentus.

Felixas Tshisekedi<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Felixas Tshisekedi<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 20, 2019, 7:37 PM, atnaujinta Jan 20, 2019, 7:43 PM

Vis labiau nuogąstaujant, kad rinkiminis konfliktas gali įstumti ir taip nestabilią Vidurio Afrikos valstybę į naują krizę, ES atstovė paragino visas pusės susilaikyti nuo „bet kokių veiksmų, kurie gali privesti prie smurto“.

KDR konstitucinis teismas opozicijos lyderį Felixą Tshisekedi sekmadienį paskelbė ginčytinų prezidento rinkimų nugalėtoju, atmetęs antroje vietoje atsidūrusio jo oponento skundą, kas atveria kelia jo prisaikdinimui KDR prezidentu.

„Atkreipiame dėmesį į Konstitucinio teismo pranešimą praėjusį vakarą, – sakė ES atstovė. – Kaip ketvirtadienį buvo teigta Afrikos Sąjungos aukščiausio lygio konsultaciniame susitikime Adis Abeboje, išlieka abejonių dėl rezultato atitikimo.“

Afrikos Sąjungos pirmininkas ir Ruandos prezidentas Paulas Kagame pirmadienį vyksta į Kinšasą, ir ES paragino visas šalis bendradarbiauti su jo misija.

Afrikos Sąjunga anksčiau paragino atidėti galutinių rezultatų paskelbimą. Tačiau kitas regioninis blokas – 16 šalių vienijanti Pietų Afrikos vystymosi bendrija – sekmadienį pasveikino F. Tshisekedi ir paragino taikiai perduoti valdžią.

KDR rinkimų komisija CENI sausio 10 dieną paskelbė, kad, remiantis preliminariais duomenimis, F. Tshisekedi laimėjo rinkimus, surinkęs 38,57 proc. balsų, o M. Fayulu liko antras su 34,8 proc. balsų.

55 metų F. Tshisekedi – Kongo Demokratinės Respublikos seniausios ir didžiausios opozicinės partijos lyderis – niekada nėra ėjęs jokių aukšto rango pareigų ar net dirbęs vadovaujantį darbą.

Afrikos Sąjungos lyderiai ketvirtadienį įvykusiame aukščiausiojo lygio susitikimo išreiškė „rimtų abejonių“ dėl rinkimų rezultatų ir paragino atidėti galutinių rezultatų paskelbimą.

Savo ruožtu britų verslo dienraštis „Financial Times“ ir kitos užsienio žiniasklaidos priemonės yra paskelbusios mačiusios dokumentų, įrodančių, kad rinkimus laimėjo Martinas Fayulu.

PAR ragina „visas puses“ pripažinti F. Tshisekedi pergalę

Pietų Afrika sekmadienį pasveikino Felixą Tshisekedi su pergale Kongo Demokratinės Respublikos prezidento rinkimuose, nepaisant Afrikos ir Europos Sąjungų abejonių dėl balsavimo rezultatų.

„Prezidentas Cyrilis Ramaphosa pasveikino poną Felixą Tshisekedi“, – pranešė Pietų Afrikos Respublikos prezidentūra.

Ji paragino „visas Kongo DR puses ir suinteresuotas šalis gerbti Konstitucinio Teismo sprendimą“, pripažinusį F. Tshisekedi ginčytinų rinkimų nugalėtoju.

„Prezidentas Ramaphosa taip pat pasveikino Kongo DR žmones įvykdžius taikius rinkimus ir pagyrė juos už didžiulį susilaikymą bei išsaugotą ramybę, laukiant Konstitucinio Teismo sprendimo“, – rašoma pranešime.

„Aukščiausios instancijos teismui paskelbus sprendimą, visi Kongo žmonės ir suinteresuotos šalys raginamos pripažinti teismo nuomonę ir tęsti demokratijos konsolidavimą, saugoti taiką, stabilumą ir saugumą“, – teigiama jame.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.