Mirė legendinis CŽV agentas T. Mendezas, įkvėpęs „Oskaru“ apdovanotą filmą

Merilando valstijoje mirė buvęs CŽV agentas Tony's Mendezas, dalyvavęs JAV diplomatų gelbėjimo operacijoje Irane praėjusio amžiaus devintojo dešimtmečio pradžioje.

 Buvęs CŽV agentas Tony's Mendezas su žmona Jonna.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Buvęs CŽV agentas Tony's Mendezas su žmona Jonna.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Buvęs CŽV agentas Tony's Mendezas (antras iš kairės) su filmo „Operacija Argo“ kūrybine grupe.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Buvęs CŽV agentas Tony's Mendezas (antras iš kairės) su filmo „Operacija Argo“ kūrybine grupe.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Buvęs CŽV agentas Tony's Mendezas su žmona Jonna.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Buvęs CŽV agentas Tony's Mendezas su žmona Jonna.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 21, 2019, 10:56 AM, atnaujinta Jan 21, 2019, 12:18 PM

78 metų T.Mendezas užgeso šeštadienį. Jis sirgo Parkinsono liga, kuri jam buvo nustatyta prieš 10 metų.

1979 metų lapkričio 4 d., praėjus devyniems mėnesiams po islamo revoliucijos Irane, grupė islamistinių pažiūrų studentų užėmė JAV ambasadą Teherane.

Apie 60 amerikiečių – diplomatai ir jų šeimų nariai – buvo paimti įkaitais ir išlaisvinti tik daugiau negu po metų, 1981-ųjų sausį.

T.Mendesas, kurio specializacija buvo maskuotės, netikrų tapatybių kūrimas ir gelbėjimo operacijos, sugebėjo šios įkaitų dramos įkarštyje saugiai iš Irano išgabenti šešis Amerikos diplomatus, apsimetančius filmų kūrėjais iš Kanados.

Kai protestuotojai užėmė JAV ambasadą, šešetas diplomatų prisiglaudė Kanados ambasadoje Teherane.

T.Mendezas susitiko su jais ir sugalvojo bei vadovavo įžūliam planui: išgabenti diplomatus iš šalies apsimetant, kad jie – neegzistuojančio mokslinės fantastikos filmo „Argo“ kūrėjai iš Kanados, Irane ieškoję tinkamų vietų filmavimui.

Su Kanados pagalba, grupė sugebėjo apgauti Irano saugumo tarnybas ir išskristi iš Teherano į Ciurichą.

Istorija, verta filmo

T.Mendezui ir dramatiškiems įvykiams skiriama juosta „Operacija „Argo“, kuri 2013 metais pelnė „Oskarą“ kaip geriausias filmas.

Jį režisavo ir pagrindinį vaidmenį atliko amerikiečių aktorius Benas Affleckas.

Sužinojęs apie buvusio agento mirtį, jis savo tvitertyje rašė: „Tony's Mendezas buvo tikras Amerikos didvyris. Jis buvo ypatingo takto, moralės, kuklumo ir gerumo žmogus. Savo veiksmais jis niekada nesiekė dėmesio, jis tik siekė tarnauti savo šaliai. Labai didžiuojuosi, kad galėjau su juo dirbti ir papasakoti vieną iš jo istorijų. “

Baigęs tarnybą CŽV T.Mendezas atidarė savo meno studiją ir parašė tris prisiminimų knygas.

„Save visada laikiau pirmiausia menininku,– interviu laikraščiui „The Washington Post“ yra sakęs T.Mendezas,– o 25 metus buvau dar ir visai neblogas šnipas.“

444 įtampos dienos

Tuo tarpu užimtoje ambasadoje apie 60 amerikiečių – diplomatai ir jų šeimų nariai – buvo laikomi kaip įkaitai 444 dienas ir buvo išlaisvinti tik 1981 metų sausį.

1980 metų balandį Pentagonas ir CŽV mėgino išlaisvinti įkaitus. Iš lėktuvnešio „Nimitz“ Persijos įlankoje į Teheraną išskrido keli sraigtasparniai su specialiojo dalinio kariškiais. Bet operacija, pavadinta „Eagle Claw“, baigėsi visiška nesėkme: virš Tabaso dykumos Irano Horasano provincijoje sraigtasparniai pakliuvo į smėlio audrą, du orlaiviai sugedo, dar vienas nukrypo nuo kurso.

Galutinai atsisakyti reido amerikiečius privertė vieno iš sraigtasparnių susidūrimas su degalų pildymo orlaiviu: abi mašinos užsidegė, aštuoni specialiojo dalinio „Delta“ kariškiai žuvo, dar keturi smarkiai nudegė.

Parengta pagal BBC, „The Washington Post“ ir ELTA informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.