Amžinasis miestas skęsta šiukšlėse: padėtis vis blogėja

Amžinojo miesto – Romos valdžia ieško būdų įveikti kone amžiną atliekų krizę. Situacija dar pablogėjo, kai gruodį sudegė atliekų tvarkymo gamykla, kur buvo naikinamos viso Lacijaus regiono šiukšlės.

Dėl neišvežamų šiukšlių kalnų kai kurios Romos gatvės tapo neįžengiamos, pūvančiose atliekose veisiasi graužikai.<br>„Sipa“/„Scanpix“ nuotr.
Dėl neišvežamų šiukšlių kalnų kai kurios Romos gatvės tapo neįžengiamos, pūvančiose atliekose veisiasi graužikai.<br>„Sipa“/„Scanpix“ nuotr.
Dėl neišvežamų šiukšlių kalnų kai kurios Romos gatvės tapo neįžengiamos, pūvančiose atliekose veisiasi graužikai.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
Dėl neišvežamų šiukšlių kalnų kai kurios Romos gatvės tapo neįžengiamos, pūvančiose atliekose veisiasi graužikai.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
Dėl neišvežamų šiukšlių kalnų kai kurios Romos gatvės tapo neįžengiamos, pūvančiose atliekose veisiasi graužikai.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Dėl neišvežamų šiukšlių kalnų kai kurios Romos gatvės tapo neįžengiamos, pūvančiose atliekose veisiasi graužikai.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Italija

Jan 24, 2019, 12:12 PM

Tikru šiukšlynu Italijos sostinė buvo virtusi per didžiąsias metų šventes, tuomet net imta grasinti, kad dėl antisanitarinių sąlygų mieste Romos mokyklos po atostogų neatvers durų, jei šiukšlės iš gatvių nebus išgabentos.

Dienraštis „The New York Times“ perspėjo, kad problemos nesprendžianti Roma rizikuoja tapti sąvartynu po atviru dangumi, o romiečiai per šventes socialiniuose tinkluose dalijosi ne atvirukais, o nuotraukomis su neišvežtų šiukšlių kalnais.

Problema – ir kitur

Šiukšlėse skęsta ne tik Roma, bet ir kiti Italijos miestai. Metus tarp šiukšlių kalnų pradėjo ir saulėtasis Palermas Sicilijoje.

Čia pastaraisiais mėnesiais buvo supleškinta daugybė šiukšlių konteinerių, o atliekų maišai ant šaligatvių išgulėjo ne vieną savaitę dėl to, kad šiukšlių vežėjai atsisakė dirbti viršvalandžius.

Užtenka pereiti Romos gatvėmis, kad pamatytum didžiules šiukšlių sankaupas šalia pilnų konteinerių, kurie stovi prie švietimo įstaigų vartų. Tai ne tik gadina vaizdą ir skleidžia koktų kvapą – šalia šiukšlių paminklų veisiasi graužikai.

Be to, „The New York Times“ Romą prieš kelias dienas pavadino murzinu ir sugriautu miestu“, – dėl šiukšlių kalnų miesto merei Virginiai Raggi priekaištavo gyventojai, neapsikentę tvaiko bei ėdesio ieškančių paukščių ir žiurkių kaimynystės.

Žada naujus įrenginius

V.Raggi prokuratūrai apskundė šiukšlių išvežimu Romoje turinčią pasirūpinti bendrovę AMA, prašydama ištirti, dėl kieno kaltės situacija tapo nebekontroliuojama.

Prieš kelias dienas pranešta, kad AMA Italijos sostinę nuo šiukšlių bandys gelbėti pastatydama 13 naujų šiukšlių rūšiavimo įrenginių, kurie rūšiuos ir perdirbs atliekas.

Taip pat pažadėta, kad gyventojų išrūšiuotos šiukšlės mieste bus renkamos greičiau ir efektyviau.

„Mūsų pagrindinis tikslas – paslaugų, užtikrinančių miesto higieną, kokybę pakelti iki tokio lygio, koks yra pažangiausiose Europos sostinėse. Roma bus pavyzdys kitoms sostinėms, kaip turi būti tvarkomos šiukšlės“, – žadėjo bendrovės prezidentas Lorenzo Bagnacani.

Tačiau opozicija abejoja, ar šiukšlių krizę pavyks įveikti, ir piktinasi, kad vienu gražiausių pasaulio miestų laikoma Roma šiukšlynu virto ir dėl miesto vadovės kompetencijos trūkumo.

„Italijos sostinės būklė – kaip negyjanti žaizda. Roma nenusipelnė tokio skandalo“, – sakė buvęs premjeras Matteo Renzi.

Kritikuoja net Bažnyčia

Priekaištų merei nepagailėjo ir Katalikų bažnyčios atstovai.

„Aš, kaip paprastas pilietis, keliu paprastą klausimą: kaip gali būti, kad didžiulis miestas niekaip negali išspręsti atliekų problemos? Ar tai tapo neįmanoma? Ar tikrai nėra sprendimo? To norėčiau paklausti miesto vadovų. Atsakykite, kodėl?“ – sakė Romos vyskupas Paolo Lojudice.

Opozicija ragino merę atsistatydinti ir per neeilinį miesto tarybos posėdį jai atgabeno pilną šiukšlių maišą, tačiau merę užstojo jos kolegos iš Penkių žvaigždžių judėjimo.

„Natūralu, jog po gaisro svarbiausioje šiukšlių perdirbimo įmonėje miestas buvo parklupdytas ant kelių, bet regionas, savivaldybė ir Aplinkos ministerija dirba, kad rastų laikiną sprendimą“, – tikino vicepremjeras Luigi Di Maio.

Lygina su vėžiu

Italija su šiukšlėmis nesusitvarko jau daugybę metų. Šalies žiniasklaida šią problemą palygino su vėžiu, kuris, vos atsitraukęs, vėl sugrįžta.

Teigiama, kad tik 5 regionai iš 20 su šiukšlėmis tvarkosi sėkmingai. Esą šalyje per mažai atliekų perdirbimo gamyklų, per daug šiukšlių, o jų rūšiavimo sistema neveikia.

Be to, konteineriams sprogstant daug kas ir praturtėja, ypač Italijos mafija, daug metų kontroliuojanti šiukšlių verslą.

Skaičiuojama, kad šiukšlių mafija per dieną Italijoje padaro daugiau kaip 80 nusikaltimų, o jos pelnas nuolat auga.

Be to, bausmės už ekologinius nusikaltimus gerokai mažesnės, nei, pavyzdžiui, už narkotikų prekybą.

Tonas šiukšlių, tarp jų ir pavojingų aplinkai, mafija palaidoja nelegaliuose sąvartynuose, taip sukeldama didžiulį pavojų gamtai ir gyventojams.

Dėl veikiančių nelegalių šiukšlynų Italija Europos Sąjungai jau yra sumokėjusi 285 milijonų eurų baudą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.