Keista liga iššlavė ambasadą: į medikų rankas pateko 14 darbuotojų

Paslaptingai ligai, tarp diplomatų vadinamai „Havanos sindromu“, užklupus dar vieną Kanados ambasados Kuboje darbuotoją, Otava pranešė perpus sumažinsianti atstovybės darbuotojų skaičių.

Kanados ambasadoje Kuboje dėl neaiškios ligos darbuotojų sumažės perpus.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Kanados ambasadoje Kuboje dėl neaiškios ligos darbuotojų sumažės perpus.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-02-01 15:59, atnaujinta 2019-02-01 16:02

Į medikų rankas pateko jau keturioliktas kanadietis, kuriam pasireiškė neįprasti simptomai.

Kanados užsienio reikalų ministerija pranešė, jog dėl šios priežasties ambasados Havanoje darbuotojų skaičius bus sumažintas per pusę.

Anksčiau būklė, pasireiškianti neaiškios kilmės pykinimu, galvos svaigimu ir koncentracijos sutrikimu, buvo paveikusi ne vieną Jungtinių Amerikos Valstijų ambasados Kuboje darbuotoją.

Kanada atmetė spėliones, kad jos diplomatai tapo „garsinės atakos“ aukomis – tokią teoriją pernai iškėlė JAV valstybės departamentas.

Kanados užsienio reikalų ministerijos paskelbtame pranešime teigiama, kad simptomai pasireiškė kai kuriems ambasados „darbuotojams, jų sutuoktiniams ir šeimų nariams“ ir kad jiems taikomas medicininis gydymas.

Nors ambasada nėra uždaroma, tai gali paveikti kai kurių paslaugų teikimą. Maždaug iš 16 darbuotojų ambasadoje tęsti veiklos liks apie 8.

Kanada jau pernai balandį atšaukė iš Havanos savo diplomatų šeimas, kai simptomus pradėjo justi kai kurie vaikai.

Kasmet Kubą aplanko apie milijoną kanadiečių, tačiau nėra jokių įrodymų, kad ir jiems grėstų pavojus.

Nuo pat pirmųjų „Havanos sindromo“ atvejų Kuba neigia kaip nors prisidėjusi prie užsienio diplomatus ištikusių sveikatos sutrikimų.

Kanada pranešė „artimai bendradarbiaujanti“ su Havana nuo pat 2017-ųjų, kai ambasados darbuotojai pirmą kartą susidūrė su sveikatos problemomis.

Priešingai negu JAV, Kanada niekada nebuvo nutraukusi diplomatinių santykių su Kuba po 1959 metais joje įvykusios komunistinės revoliucijos.

JAV ambasada Havanoje buvo uždaryta 1961-aisiais, o savo veiklą atnaujino 2015 metais.

JAV valstybės departamentas pernai išleistame oficialiame pranešime įspėjo žmones saugotis „bet kokių neįprastų, nepaaiškinamų fizinių pojūčių ar potyrių, garsinių ar jutiminių reiškinių“.

Bet JAV ir britų mokslininkai pateikė ir kitą teoriją dėl garso, kurį girdėdami pirmuosius simptomus pajuto dalis nukentėjusiųjų nuo „Havanos sindromo“.

Jų tyrimas parodė, kad JAV diplomatų Kuboje įrašyti garsai išties buvo ne „garsinė ataka“, o vietinės žiogų rūšies čirpimas.

Parengta pagal CNN, AP informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.