Dėl „Brexit“ žemiau skurdo ribos gali atsidurti 1,7 mln. žmonių

Jungtinės Karalystės išstojimas iš ES paveiks ne tik Senąjį žemyną, bet ir geografiškai atokesnes valstybes. Skaičiuojama, jog žemiau skurdo ribos gali atsidurti 1,7 mln. žmonių.

Siuvimo fabrikų darbuotojai Kambodžoje po „Brexit“ gali netekti pajamų.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Siuvimo fabrikų darbuotojai Kambodžoje po „Brexit“ gali netekti pajamų.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 5, 2019, 3:56 PM

Ekonomistai, vertindami „Brexit“ riziką, mėgino apskaičiuoti, kas po britų išstojimo iš ES gali nukentėti skaudžiausiai. Visų nuostabai, tai valstybė, kuri yra gerokai nutolusi nuo visų skyrybų rietenų, – Kambodža, rašo „The Guardian“.

Analitikai teigia, kad Jungtinės Karalystės išstojimas iš ES gali smarkiai pakenkti mažiau išsivysčiusioms valstybėms.

Vokietijos vystymosi instituto atliktose simuliacijose paaiškėjo, kad „Brexit“ gali turėti siaubingų pasekmių silpnesnėms ekonomikoms, o daugiau negu pusantro milijono žmonių palikti žemiau skurdo ribos. Į apverktinas sąlygas gali patekti beveik 1,7 mln. žmonių.

Pagal dabar egzistuojantį ekonominį susitarimą, 49 mažiau išsivysčiusios valstybės gali eksportuoti savo prekes į ES valstybes nemokėdamos muito mokesčio. Šios valstybės, kurios iki šiol aktyviai plėtojo prekybą su Jungtine Karalyste, po „Brexit“ bent kurį laiką nebeturėtų nuolaidų.

Šios šalies ekonomika smarkiai priklausoma nuo eksporto, o 7,7 proc. Kambodžos eksporto sandorių yra su Jungtine Karalyste.

Ekonomisto Jayant’o Menono teigimu, Kambodža ir kitos valstybės kuo skubiau turėtų diversifikuoti savo eksporto rinką ir orientuotis į didesnį spektrą produktų, jeigu nori apsisaugoti nuo jų laukiančių barjerų.

„Jungtinė Karalystė gali sudaryti naujus prekybos susitarimus su kiekviena iš besivystančių valstybių, bet neatrodo, kad ketina to imtis greitu metu, o laiko iki išstojimo nėra tiek daug“, – svarstė Vokietijos vystymosi instituto analitikai.

Jungtinėje Karalystėje vis labiau diskutuojama, kad vyriausybė gali paprašyti atidėti išstojimo datą – kovo 29-ąją. Tam vienbalsiai turėtų pritarti likusios 27 ES šalys. Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas neseniai pareiškė, kad tai svarstytinas variantas. Bet ES esą paisys, kad jos institucijos funkcionuotų toliau. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.