D. Tuskas: „Brexit“ šaukliai nusipelnė ypatingos vietos pragare

Pragare yra speciali vieta „Brexit“ šalininkams. Taip, visų nuostabai, vakar pareiškė Europos Vadovų Tarybos prezidentas Donaldas Tuskas, kuris neslepia nepasitenkinimo skyrybų keliama sumaištimi.

Airijos premjeras L.Varadkaras (kairėje) susitiko su Europos Vadovų Tarybos prezidentu D.Tusku.<br>AP nuotr.
Airijos premjeras L.Varadkaras (kairėje) susitiko su Europos Vadovų Tarybos prezidentu D.Tusku.<br>AP nuotr.
Britų premjerė Theresa May klimpsta „Brexit“ klampynėje.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Britų premjerė Theresa May klimpsta „Brexit“ klampynėje.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Sprendimas JK trauktis iš Europos Sąjungos priimtas, plano, kaip tai padaryt – nėra.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Sprendimas JK trauktis iš Europos Sąjungos priimtas, plano, kaip tai padaryt – nėra.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 7, 2019, 6:19 PM

Kai Briuselyje D.Tuską trečiadienį aplankė Airijos premjeras Leo Varadkaras, Europos Vadovų Tarybos prezidentas nepraleido progos pasisakyti, ką mano apie situaciją Londone ir britų ketinimus vėl derėtis dėl išstojimo sutarties keitimo, pranešė BBC.

„Pragare yra vieta tiems, kurie agitavo už „Brexit“ net nesusidarę šabloninio plano, kaip jį įvykdyti saugiai“, – po kalbų su Airijos ministru pirmininku sakė D.Tuskas.

Jis taip pat pabrėžė, jog ES neketina atsisakyti apsidraudžiamosios priemonės („backstop“) dėl santykių Airijos ir Šiaurės Airijos pasienyje, nes antraip gali būti užkirstas kelias taikos procesams.

Britų parlamentarams labiausiai skyrybų sutartyje užkliuvo būtent ši apsidraudžiamoji priemonė: išlaikyti atvirą sieną tarp Airijos ir Šiaurės Airijos, britams įsipareigojant laikytis kai kurių ES prekybos taisyklių, kol Londonas ir Briuselis susitars dėl naujos ekonominės partnerystės.

Imta būgštauti, kad britai gali įstrigti ilgam nepalankiuose prekybos santykiuose su ES. Todėl Theresa May, kuri šiandien atvyks į Briuselį, ketina dar kartą aptarti šį susitarimo punktą.

Tačiau D.Tuskas pareiškė, kad „27 ES narės neteikia jokio naujo pasiūlymo“ Jungtinės Karalystės vyriausybei, kuris galėtų padėti Th.May prastumti „Brexit“ susitarimą Parlamente.

Kartu su L.Varadkaru jie tikino besiruošiantys galimam fiasko – „Brexit“ be jokio susitarmo.

„Žinau, kad daug žmonių Jungtinėje Karalystėje ir žemyne, taip pat ir Airijoje, trokšta, jog šitas sprendimas („Brexit“. – Red.) būtų atšauktas. Visada buvau jūsų pusėje, iš visos širdies, – kalbėjo D.Tuskas. – Vis dėlto faktai yra nepaneigiami.

Šiuo metu už „Brexit“ pasisakančios premjerės ir opozicijos lyderio pozicijos šitą scenarijų atmeta. Šiandien nėra pakankamai politinės galios arba efektyvaus lyderio „Remain“ (išvertus iš anglų k. – „pasilikti“) stovykloje. Sakau tai be jokio pasitenkinimo, tačiau faktai – nepaneigiami.“

Tačiau neatrodo, kad Europos Vadovų Tarybos prezidentas stipraus mandato tikisi ir iš premjerės Th.May, kuri šiandien Briuselyje turėtų pristatyti pasiūlymus, kaip vertėtų redaguoti išstojimo susitarimą.

„Tikiuosi, kad išgirsime premjerės Th.May realistinius pasiūlymus, kaip išeiti iš aklavietės, kurioje atsidūrėme po Bendruomenių Rūmų balsavimo, – vakar kalbėjo D.Tuskas. – Noriu priminti, kad ES pirmiausia ir svarbiausia yra taikos projektas.

Mes nerizikuosime taika ir nepriimsime besibaigiančio galiojimo laiko sutarties. Mes tvirtai pasisakome už apsidraudžiamąją priemonę.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.