El Chapo teismas atskleidė daugybę slaptų dalykų: JAV problemos gali tik pablogėti

Narkobarono Joaquino Guzmano geriau žinomo El Chapo (liet. Neūžauga) pravarde teismas atskleidė daugybę dalykų apie milijoninius sandėrius, narkotikų gabenimą ir mėginimus jį sustabdyti.

 El Chapo buvo pripažintas kaltu.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 El Chapo buvo pripažintas kaltu.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 El Chapo buvo pripažintas kaltu.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 El Chapo buvo pripažintas kaltu.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Manoma, kad J.Guzmanas bausmę atliks federaliniame ypatingo saugumo kalėjime Kolorado valstijoje. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Manoma, kad J.Guzmanas bausmę atliks federaliniame ypatingo saugumo kalėjime Kolorado valstijoje. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Manoma, kad J.Guzmanas bausmę atliks federaliniame ypatingo saugumo kalėjime Kolorado valstijoje. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Manoma, kad J.Guzmanas bausmę atliks federaliniame ypatingo saugumo kalėjime Kolorado valstijoje. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 El Chapo buvo pripažintas kaltu.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 El Chapo buvo pripažintas kaltu.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 El Chapo buvo pripažintas kaltu.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
 El Chapo buvo pripažintas kaltu.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
 El Chapo buvo pripažintas kaltu.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
 El Chapo buvo pripažintas kaltu.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Feb 13, 2019, 6:38 PM, atnaujinta Feb 13, 2019, 7:16 PM

Pripažinus El Chapo kaltę, jo veidas pradėjo nerviškai trūkčioti. Ilgus metus Sinaloa narkotikų kartelio vadui pavykdavo išsisukti, du kartus jis pabėgo iš kalėjimo Meksikoje, tačiau panašu, kad daugiau išsisukti Neūžaugai nepavyks.

Liudijant svarbiausiems asmenims El Chapo tekdavo tik giliau sukristi į savo švarką, kad nematytų nieko aplink.

Tačiau tris mėnesius trukusių posėdžių metu jis dažnai slaptu žvilgsniu peržvelgdavo visą teismo salę. Žmonės juokavo, kad taip jis ieško geriausio kelio pabėgti.

Prieš prisiekusiesiems pradedant svarstyti visą surinktą medžiagą J.Guzmanas nustojo taip daryti, o teisėjui skelbiant sprendimą įdėmiai jo klausė.

Kadaise narkotikų, smurto ir teroro imperiją valdžiusio asmens veide pasirodė nerimas.

Pateks į „švaresnę pragaro versiją“

El Chapo buvo pripažintas kaltu dėl visų 10 jam pareikštų kaltinimų. Bausmė narkobaronui bus paskirta birželio 25 dieną, tačiau kažin ar ji bus kitokia, nei kalėjimas iki gyvos galvos.

Manoma, kad J.Guzmanas bausmę atliks federaliniame ypatingo saugumo kalėjime Kolorado valstijoje.

Narkobaronas yra žymus dėl tunelių tinklų naudojimo gabenant narkotikus per JAV-Meksikos pasienį, savo pabėgimų nuo pareigūnų ir iš kalėjimų, tačiau dar niekam nepavyko pabėgti iš šio kalėjimo JAV.

Kalbama, kad tai yra „švaresnė pragaro versija“, tad didelė tikimybė, kad 61-erių J.Guzmanas ten ir numirs.

Jis turėjo nuostabią karjerą, kurios metu, prokurorų teigimu, uždirbo 14 mlrd. JAV dolerių (12,35 mlrd. eurų). Į JAV Sinaloa kartelis vežė kokainą, heroiną, marihuaną ir kitas narkotines medžiagas. Tuo pačiu metu J.Guzmanas vadovavo platintojų, galvažudžių ir grobikų tinklui.

JAV teisėsausai J.Guzmanas buvo perduotas prieš 2 metus. Tris mėnesius trukusių teismo posėdžių metu liudijo per 50 asmenų, tarp jų vyrai ir moterys, kurie ilgus metus vaikėsi El Chapo arba Sinaloa kartelyje užėmė aukščiausias pareigas.

Pastarųjų dalis jau kali JAV kalėjimuose ir tikisi gauti bausmės sušvelninimus.

Sprendimas gali paskatinti smurto bangą

Prokurorai ir JAV pareigūnai džiaugėsi išgirdę, kad J.Guzmanas yra pripažintas kaltu, tačiau ekspertai įspėja, kad problemos dar nėra išspręstos.

„Narkotikų karas nėra laimėtas El Chapo pripažinus kaltu“, – teigė analitikas Markas Feiersteinas.

Per metus JAV kovai su nelegalia narkotikų prekyba išleidžia daugiau nei 47 mlrd. JAV dolerių (41,4 mlrd. eurų), tačiau problema išlieka neišspręsta.

Vien 2017 metais nuo narkotikų perdozavimo mirė 72 tūkst. JAV. Kiti analitikai įspėja, kad teismo nuosprendis gali tik pagilinti problemą ir paskatinti smurto protrūkius, nes kiti karteliai pradės aršiau konkuruoti Sinaloa kadaise valdytose teritorijose.

Įtakingesnis už vyriausybę

2014 metais Meksikoje buvo atlikta žmonių apklausa, kuriose meksikiečiai išreiškė nuomonę, kad El Chapo yra įtakingesnis nei šalies vyriausybė.

Žmonės Kuljakano mieste, kuriame užaugo J.Guzmanas, jį garbina.

„Jis nuostabus žmogus. Gaila, kad jam nepavyks pasprukti iš JAV“, – tvirtino vienas miestelio gyventojas.

J.Guzmanas yra įžymus ir JAV. Jis yra įamžintas seriale „Narcos“. Restoranai El Chapo garbei kuria patiekalus.

Ginklą puošė deimantai

Teismo posėdžių metu, kiekvieną kartą į salę įžengus J.Guzmanui visi pradėdavo šnabždėtis. Kai El Chapo advokatas jį apkabino visi nuščiuvo.

Bylos nagrinėjime dalyvavo iš J.Guzmano žmona 29-erių Emma Coronel. Ant rankos ji nešioja laikrodį su deimantais.

Liudininkai teisme pasakojo, kad tie patys deimantai kadaise puošė J.Guzmano pistoletą.

Pirmą kartą po ilgų metų teisme išvydęs žmoną kaltinamasis bandė prie jos veržtis, bet buvo sustabdytas jį prižiūrinčių pareigūnų.

Kai kuriems žmonėms šis teismo procesas buvo tikra pramoga.

„Ar neįdomu pamatyti žmogų, kuris yra vadinamas pavojingiausiu vyru pasaulyje? Jis atrodo toks mažas ir nereikšmingas“, – kalbėjo privati detektyvė Clarissa McNair.

Kita moteris atvykusi į teismo posėdį norėjo palyginti J.Guzmano teismą su ispaniškomis telenovelėmis.

Vadino save atpirkimo ožiu

Prokurorai tvirtina, kad El Chapo narkotikų verslą organizavo nuo 1989 iki 2014 metų. J.Guzmanas kiekvieną dieną į JAV slapta atgabendavo kokaino, kurio vertė – 10 milijonų JAV dolerių (8,9 mln. eurų).

J.Guzmano advokatas kaltę neigė ir mėgino įrodyti, kad El Chapo yra tik atpirkimo ožys.

„Jis yra kaltinamas vadovavęs karteliui, kai tikrieji lyderiai laisvai gyvena Meksikoje. J.Guzmanas nieko nekontroliavo, tai darė Ismaelis Zambada-El Mayo“, – teigė J.Lichtmanas.

Prokuroras Adamas Felsas tvirtino, kad El Mayo ir El Chapo Sinaloa kartelį įkūrė 1993 metais, kai pastarasis sėdėjo kalėjime.

„Net kalėjimo sienos nesutrukdė jam sukurti narkotikų imperijos“, – tvirtino prokuroras.

2001 metais pabėgęs iš kalėjimo J.Guzmanas pradėjo papirkinėti Meksikos policininkus ir valdžios atstovus, o pasienyje su JAV esantį Siudad Chuareso miestą pavertė karo zona.

Liudijo ir narkotikų kartelio princas

Be baronų, kurie valdo organizaciją, niekas taip gerai nepažįsta Sinaloa narkotikų kartelio kaip Vicente Zambada-El Vicentillo.

Narkotikų princu pramintas vyras buvo vienas svarbiausių El Chapo teismo proceso liudininkų.

V.Zambada-El Vicentillo yra vieno iš šio kartelio lyderių El Mayo sūnus, kuris nuo mažens buvo auginamas perimti verslą į savo rankas

Tačiau teisme kartelio princas išdavė savo tėvą ir jo bendrininkus. Daugiau nei 5 valandas teismo salėje jis pasakojo apie beveik kiekvieną narkotikų imperijos veiklos aspektą: nelegalius narkotikų gabenimo kelius, pinigų plovimo schemas, kruvinus karus, kerštą ir milijonus dolerių siekusius kyšius.

Vyras išsamiai išdėstė, ką žino, apie tūkstančių tonų narkotikų gabenimą mašinomis, traukiniais, lėktuvais ir net povandeniniais laivais.

V.Zambada atskleidė, kad jo tėvas per metus kyšiams išleisdavo daugiau nei milijoną dolerių (876 tūkst. eurų), o Meksikos gynybos departamente dirbęs vienas kariuomenės generolas kiekvieną mėnesį už savo tylą ir leidimą karteliui veikti gaudavo po 50 tūkst. JAV dolerių (44 tūkst. eurų).

Teismo salėje buvo atskleista, kad papirkinėjamas buvo ir vienas buvusio Meksikos prezidento Vincente Foxo asmeninis sargybinis.

V.Zambada kartelyje pradėjo aktyviau veikti dar paauglystėje. Jau tada jis dalyvaudavo slaptuose susitikimuose su narkotikų gabentojais ir policininkais kaip tėvo dešinioji ranka.

„Pamažu pradėjau suprasti, kaip viskas veikia, ir įsitraukiau į tėvo verslą“, – pasakojo V.Zambada.

Bėgant metams jis kilo karjeros laiptais ir tapo savo tėvo vyriausiuoju leitenantu, kuris prižiūrėjo iš Kolumbijos į Meksiką ir iš Meksikos į Los Andželą bei Čikagą gabenamas kokaino siuntas.

2009 metais El Vicentillo buvo sugautas Meksikoje ir perduotas Čikagos teisėsaugai. Buvo manoma, kad jis bus teisiamas dėl narkotikų gabenimo ir bendrininkavimo su tėvu.

Prezidentą papirko už 100 mln. dolerių

Meksikos narkotikų baronas Joaquinas Guzmanas-El Chapo buvusiam Meksikos prezidentui Enrique Penai Nieto sumokėjo neregėto dydžio kyšį – 100 milijonų dolerių (apie 88 milijonus eurų).

Apie kyšį teisme Niujorke paliudijo buvęs artimas El Chapo parankinis Alexas Cifuentesas. Narkotikų prekeivis iš Kolumbijos ne vienus metus dirbo J.Guzmano sekretoriumi ir buvo artimas jo asmeninis padėjėjas.

Nuo liudytojų pakylos A.Cifuentesas papasakojo apie dvejus metus, kuriuos su J.Guzmanu praleido gyvendamas Sinaloa kalnuose, kur narkotikų baronas slapstėsi nuo kariuomenės.

Prezidentas pinigus esą gavo 2012 metų spalį, prieš savo kadencijos pradžią.

E.Pena Nieto – ne pirmas prezidentas, įtariamas ryšiais su El Chapo. Jo pirmtakas Felipe Calderonas atmetė kaltinimus, kad ėmė kyšius iš narkobarono.

Kalnuose žagino nepilnametes

Teismo proceso metu buvo atskleista, kad slapstantis kalnuose teisiamasis žagino nepilnametes mergaites.

Ši informacija atskleista prieš prisiekusiesiems pradedant svarstyti, kokią bausmę skirti buvusiam Sinaloa narkotikų kartelio vadui.

Skelbiama, kad šiuos nusikaltimus El Chapo vykdė 2007 metais. Kai kurioms prievartaujamoms nepilnametėms buvo vos 13 metų.

J.Guzmanas jas vadino „vitaminais, kurie jam suteikia gyvybę“.

Ši informacija apie tamsius J.Guzmano nuotykius buvo laikoma įslaptinta, nes prokurorai manė, kad ji nereikšminga narkotikų baronui iškeltoje byloje. Bet slaptos bylos dokumentų turinį paviešinti teisiškai paprašė kelios JAV žiniasklaidos priemonės.

Gresia kalėjimas iki gyvos galvos

J.Guzmanas antradienį buvo pripažintas kaltu dėl visų jam pareikštų kaltinimų dėl narkotikų gabenimo ir platinimo.

El Chapo priskiriama atsakomybė ir dėl kone 3 tūkst. žmonių nužudymo, tačiau pagal JAV ir Meksikos susitarimą net ir pripažintam kaltu J.Guzmanui negali būti skiriama mirties bausmė.

Kokios bausmės sulauks kaltu pripažintas El Chapo paaiškės tik birželio 25-ąją dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.