Skandalas Kanadoje: atsistatydino teko artimiausiam premjero patarėjui

Kanados premjero Justino Trudeau pagrindinis patarėjas pirmadienį atsistatydino atmesdamas kaltinimus, kad spaudė Kanados buvusią generalinę prokurorę įsikišti į baudžiamąją bylą, iškeltą vienai kanadiečių inžinerijos milžinei.

Vyriausiasis sekretorius G.Buttsas (dešinėje) yra J.Trudeau (priekyhe) geriausias draugas ir iki šiol buvo jo artimiausias patarėjas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Vyriausiasis sekretorius G.Buttsas (dešinėje) yra J.Trudeau (priekyhe) geriausias draugas ir iki šiol buvo jo artimiausias patarėjas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 19, 2019, 9:36 AM

Vyriausiasis sekretorius Geraldas Buttsas yra J.Trudeau geriausias draugas ir iki šiol buvo jo artimiausias patarėjas. G.Buttso atsistatydinimas dėl augančio skandalo yra stiprus smūgis ministrui pirmininkui artėjant šiemet vyksiantiems rinkimams.

G.Buttsas paskelbė pareiškimą, kuriame paneigė, kad J.Trudeau padėjėjai spaudė tuometinę generalinę prokurorę Jody Wilson-Raybould.

„Kategoriškai neigiu kaltinimus, kad aš ar kas nors kitas, dirbantis jo (premjero) biure, spaudė ponią Wilson-Raybould“, – sakė G.Buttsas.

„Tačiau faktas yra tas, kad šis kaltinimas egzistuoja. Jis negali ir neturi atimti nė vienos akimirkos iš gyvybiškai svarbaus darbo, kurį visų kanadiečių labui atlieka ministras pirmininkas ir jo biuras“, – pridūrė jis.

Laikraštis „The Globe and Mail“ anksčiau šį mėnesį pranešė, kad J.Trudeau ar jo pavaldiniai spaudė J. Wilson-Raybould užkirsti kelią Monrealyje įsikūrusios įmonės„SNC-Lavalin“ baudžiamajam persekiojimui dėl įtariamos korupcijos, susijusios su viešaisiais pirkimais Libijoje.

Kritikai teigia, kad tai būtų tolygu netinkamam politiniam kišimuisi į teisines procedūras.

Anot Toronto universiteto politinių mokslų profesoriaus Nelsono Wisemano, G.Buttso atsistatydinimas yra „svarus įvykis, kuris suteikia peno versijai, kad Buttsas spaudė Wilson-Raybould“.

„Būdamas ministro pirmininko vyriausiuoju sekretoriumi, G.Buttsas buvo Justino Trudeau akys, ausys, nosis ir, svarbiausia, burna“, – teigė N.Wisemanas.

„Trudeau pasitikėjo Buttsu daugiau nei kuo nors kitu. Jie pažįsta vienas kitą nuo studijų McGillo universitete laikų“, – pridūrė jis.

J.Wilson-Raybould praėjusią savaitę atsistatydino iš veteranų reikalų ministrės pareigų, bet nepaaiškino savo sprendimo.

Premjeras savo ruožtu išplatino trumpą pareiškimą, kuriame padėkojo G.Buttsui, kuris laikomas žmogumi, padėjusiu J.Trudeau vadovaujamiems liberalams, kadaise buvusiems trečia pagal dydį politine jėga, triumfuoti 2015 metų rinkimuose.

„Geraldas Buttsas tarnavo savo vyriausybei ir mūsų šaliai su principingumu, išmintingais patarimais ir atsidavimu. Norėčiau padėkoti jam už tarnybą ir besitęsiančią draugystę“, – socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė J.Trudeau.

Tuo metu Opozicinės Konservatorių partijos lyderis Andrew Scheeras pareiškė, kad premjero patarėjo atsistatydinimas liudija, jog vyriausybę apėmė „chaosas, Trudeau desperatiškai mėginant nuslėpti šį skandalą“.

„Kanadiečiai pagrįstai susirūpinę dėl kaltinimų politiniu kišimusi į baudžiamojo persekiojimo procesą. Trudeau turi liautis slėptis už kitų žmonių nugarų ir būti sąžiningas“, – tviteryje parašė A.Scheeras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?