8 moksleivių žūties istorijoje – papiktinusi atomazga: kaltę suvertė mokytojui

Paskelbdamas papildomą nuosprendį tragiškiausios išvykos į kalnus Lenkijos istorijoje kaltininkui Katovicų apeliacinis teismas sukiršino tautiečius. Dėl 8 mokinių mirties buvo apkaltintas klasės auklėtojas.

Nelaimė prieš šešiolika metų įvyko Tatrų kalnuose Lenkijoje, kai mokinių grupė ėjo į žygį su geografijos mokytoju.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Nelaimė prieš šešiolika metų įvyko Tatrų kalnuose Lenkijoje, kai mokinių grupė ėjo į žygį su geografijos mokytoju.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Feb 20, 2019, 11:42 PM

Teismas patvirtino, kad dėl sniego lavinos pražudytų 8 moksleivių kaltas Tychų miesto geografijos mokytojas Miroslawas Szumny, o turistų klubą „Pion“ priglaudusiai mokyklai bei Tychų švietimo skyriui nuobaudų neskyrė.

Jau anksčiau dvejiems metams lygtinai nuteistas M.Szumny privalės papildomai sumokėti 160 tūkstančių zlotų (36,9 tūkst. eurų) dviejų sūnų netekusiam Andrzejui Matyszkiewicziui.

Pastarasis yra vienintelis, reikalavęs nubausti mokytoją ir siekęs iš jo prisiteisti kompensaciją, o kiti tėvai atleido M.Szumny.

Mokiniai stojo ginti

Mokytojas – garsus turizmo entuziastas, sugebėjęs įskiepyti kelionių pomėgį daugybei vaikų. Dėl to jį labai mėgo ne tik moksleiviai, bet ir jų tėvai.

Sužinoję apie finansinę nuobaudą M.Szumny buvę jo auklėtiniai surengė internetinę pinigų rinkimo akciją ir per kelias dienas surinko du trečdalius reikiamos sumos.

Aukodami pinigus kai kurie internautai ėmė kaltinti A.Matyszkiewiczių, kad ieškiniu mokytojui jis žemina savo sūnaus atminimą, ir neslėpė pasipiktinimo, jog bausmė buvo skirta tiktai pedagogui.

Laviną sukėlė patys?

Tragedija įvyko 2003 m. sausio 28-osios rytą, kai M.Szumny su dar vienu mokytoju ir vienuolika Leono Kruczkowskio licėjaus mokinių kilo į Rysus – aukščiausią Tatrų kalnų viršūnę Lenkijoje.

Diena anksčiau mokytojas su kita dešimties auklėtinių grupe buvo sėkmingai užkopęs ir nusileidęs nuo minėtos viršūnės.

Tačiau naktį pasikeitė oro sąlygos – atšilo, ėmė lyti, ir turistinės bazės gidas patarė kopimą atidėti kitai dienai. Kadangi pagal oficialų meteorologų pranešimą lavinos pavojus siekė tik antrą lygį iš penkių galimų, M.Szumny ryžosi kopti.

Pagal instrukcijas kopti privaloma einant ne grupėmis, bet vorele po vieną ir netriukšmaujant.

Tačiau moksleiviai ėjo susispietę į tris grupes ir linksmai krykštaudami – tai galėjo prisidėti prie lavinos atsiradimo.

Grupė iškeliavo 6 val. 30 min., o lavina užslinko 11 valandą.

Priekyje su dviem mokiniais einantį M.Szumny lavina aplenkė, o kitus 9 keliautojus žemyn nubloškė 26 tonos sniego.

Į pagalbą atskubėję Lenkijos ir Slovakijos gelbėtojai, padedami specialiai apmokytų šunų, po kelių valandų atkasė du vaikinus ir merginą. Pastarąją gydytojams pavyko išgelbėti, o abu vaikinai ligoninėje mirė.

Vienas jų buvo A.Matyszkiewicziaus sūnus Lukaszas.

Antrą vyriškio sūnų Andrzejų ir kitus žuvusiuosius gelbėtojai aptiko tiktai birželį visiškai nutirpus sniegui. Andrzejaus kuprinėje buvo rastas fotoaparatas, užfiksavęs džiugias paskutines keliautojų gyvenimo akimirkas.

Pražilo tris kartus

Prie pinigų rinkimo akcijos prisidėjo garsus kalnų keliautojas Krzysztofas Wielickis.

Jis pareiškė, jog pastaroji nuobauda yra beprasmė, nes mokytojas dėl savigraužos jau tris kartus pražilo ir nenuplaunamas kaltės jausmas jam – pati didžiausia bausmė.

„Žuvusiųjų nebeprikelsime, už juos galime tiktai pasimelsti, tačiau mokytojui privalome padėti, nes tokių geraširdžių ir atsidavusių savo profesijai – vienetai“, – parašė Ania, inicijavusi pinigų rinkliavą.

Interneto komentaruose daugybė Tychų gyventojų gyrė mokytoją M.Szumny už tai, kad visada siekė padėti kitiems ir išgelbėjo daugybę vaikų nuo klystkelių sudomindamas juos keliavimu.

M.Szumny licėjuje buvo įkūręs turizmo klubą „Pion“.

Per lemtingą išvyką mokytojas kažkodėl atsisakė profesionalaus gido paslaugų, nors pats neturėjo licencijos rengti kopimo turų į Tatrų kalnus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?