Švedijoje suimtas vyras, įtariams šnipinėjimu Rusijos naudai

Penktadienį Stokholmo apygardos teismas patenkino prokuratūros prašymą leisti suimti žmogų, įtariamą šnipinėjimu Rusijos naudai. Tai pranešė teismo atstovai.

Švedijos policija sulaikė vyrą, įtariamą šnipinėjimu Rusijos naudai.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Švedijos policija sulaikė vyrą, įtariamą šnipinėjimu Rusijos naudai.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-03-01 18:00

„Apygardos teismas šiandien priėmė sprendimą dėl žmogaus, įtariamo neteisėta žvalgybine veikla prieš Švediją nuo 2017 metų liepos 27 d. iki 2019 metų vasario 26 d. Stokholme, suėmimo“, – sakoma pranešime.

Prokuratūra turi pateikti kaltinimus ne vėliau kaip šių metų kovo 15 d. „Jeigu tyrimo terminas nepakankamas, prokuroras gali pareikalauti jį pratęsti. Šiuo atveju teismas turės apsvarstyti pratęsimo klausimą“, – informavo teismo atstovai.

Gautomis žiniomis, įtariamasis neigia savo kaltę. 45 metų vyras, įtariamas „neteisėta žvalgybine veikla prieš Švediją“, buvo sulaikytas per susitikimą restorane Stokholmo centre. Švedijos saugumo policijos (SAPO) pareigūnų nuomone, jį užverbavo Rusijos specialiųjų tarnybų agentas, „dirbęs diplomatinėje priedangoje“. Spėjama, kad sulaikytasis šnipinėjo bent jau nuo 2017 metų. Jeigu jo kaltė bus įrodyta, jam gresia nuo šešių mėnesių iki ketverių metų kalėjimo.

Vyras dirba Švedijoje aukštųjų technologijų srityje su informacija, kuri, pasak SAPO atstovų, domina užsienio šalių žvalgybininkus. Kaip praneša leidinys „Dagens Nyheter“, jis turi keturis vaikus, gimė Švedijoje ir yra jos pilietis.

Vyras turi savo bendrovę, kuri rengia informacijos perdavimo modeliavimo, mobiliųjų telefonų programavimo ir kompiuterių virusų modeliavimo projektus. Be to, jis dirbo mokslinį darbą ir skelbė straipsnius mokslo žurnaluose. Anksčiau buvo nuteistas lygtinai už užpuolimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.