Italai grasina sukelti chaosą: įkvėpti „geltonųjų liemenių“ paskelbė pieno karą

Italijos ūkininkai grasina sukelsiantys tokį pat chaosą kaip „geltonosios liemenės“ Prancūzijoje. Jau kelias savaites šalyje liejasi pieno upės, o italai ketina blokuoti netgi regioninius rinkimus, kol nebus išgirsti.

Italijoje pasipiktinę protestuotojai aiškino, kad verčiau išpils pieną į gatves, negu parduos jį už tokią žemą kainą.<br>„Sipa Press“/„Scanpix“ nuotr.
Italijoje pasipiktinę protestuotojai aiškino, kad verčiau išpils pieną į gatves, negu parduos jį už tokią žemą kainą.<br>„Sipa Press“/„Scanpix“ nuotr.
 Italijoje tęsiasi pieno karas.<br> AP nuotr.
 Italijoje tęsiasi pieno karas.<br> AP nuotr.
 Italijoje tęsiasi pieno karas.<br> AP nuotr.
 Italijoje tęsiasi pieno karas.<br> AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Italija

Mar 3, 2019, 10:38 AM, atnaujinta Mar 3, 2019, 10:39 AM

Italijoje tęsiasi pieno karas – per daug mažomis supirkimo kainomis pasipiktinę ūkininkai į gatves išpylė tūkstančius litrų avių pieno, blokavo kelius ir stabdė pieną vežiančias cisternas, baltais ežerais užtvindė miestų aikštes.

Avių augintojai Italijoje protestuoja tikindami, kad geriau pieną sunaikins, nei išparduos perdirbėjams, kurie šiuo metu už litrą avių pieno moka 60 centų.

Ūkininkai siekia, kad avių pieno supirkimo kaina būtų pakelta iki 80 centų už litrą.

Tokie reikalavimai Italijos vyriausybei kelia galvos skausmą, ypač Sardinijoje, kur Italijos vidaus reikalų ministras Matteo Salvini tikisi savo partijos sėkmės šią savaitę čia vyksiančiuose regioniniuose rinkimuose. Beje, ūkininkai ketina blokuoti ir juos.

Užpuolė pieno cisterną

Pieno upes išlieję Sardinijos ūkininkai nusiteikę karingai – jų paliaubos su valdžia truko vos 12 valandų.

Nors po ilgų derybų vyriausybė pasiūlė už litrą avių pieno, iš kurio daromas garsusis pekorino sūris, mokėti 72 centus, ūkininkai sulaužė tris dienas turėjusį trukti taikos susitarimą ir užpuolė pieną vežančią cisterną, privertė vairuotoją atsukti čiaupus ir visą pieną išpilti ant asfalto.

„Euras už litrą plius PVM, nė cento mažiau. Esame pasiruošę tikram karui, negi jie nori, kad baigtųsi taip, kaip Prancūzijoje?“ – Italijos žiniasklaidai sakė karingai nusiteikę ūkininkai.

Italijos ūkininkai labiausiai piktinasi, kad į Italiją įvežamas pigesnis pienas iš kitų šalių ir taip numušama supirkimo kaina: „Būsime priversti okupuoti uostus ir oro uostus, stabdyti bet kokį transportą, kuris veža pieną arba jo gaminius, nes visi spekuliuoja už mūsų pečių.

Ūkininkai taip pat pagrasino blokuosiantys rinkimų apylinkes per savaitgalį Sardinijoje vyksiančius savivaldos rinkimus.

Ieškojo pagalbos Briuselyje

Su protestuotojais prie derybų stalo sėdę Vyriausybės atstovai pažadėjo, kad pieno kaina bus pakelta iki 72 centų už litrą, o per kelis mėnesius pasieks ir ūkininkų reikalaujamus 80 centų.

„Aš norėčiau problemą išspręsti, o ne ją užglaistyti, kitaip po metų turėsime vėl tą pačią situaciją. Nenoriu būti pesimistas, tačiau mes rizikuojame, kad rytoj kalbėsimės su pomidorų augintojais, poryt galbūt su cukinijų, o dar vėliau – su apelsinų, žinoma ir alyvuogių augintojų problema.

Konflikto esmė yra ta, kad gamintojai ir perdirbėjai nesusikalba“, – sakė Italijos žemės ūkio ministras Gianas Marco Centinaio.

Vis dėlto kylant vis didesniems neramumams Italijos žemės ūkio ministras G.M.Centinaio išvyko į Briuselį šią savaitę kalbėti apie pieno kainas.

Čia jis susitiko su Vyteniu Andriukaičiu – Europos Sąjungos komisaru, atsakingu už sveikatą ir maisto saugą.

Nežada nusileisti politikams

Sardinijos avių augintojų judėjimo lyderis Felice Florisas sakė, jog valdžios siūloma kaina per maža, ir tikino, kad ūkininkai nenusileis: „Tai būtų žingsnis atgal, bet mes jaučiame, kad šį kartą žmonės nesitrauks. Nebus jokio sandorio, kol nebus patvirtinta skubi sistema, garantuojanti bent tokią supirkimo kainą, kuri padengtų gamybos išlaidas.“

Protestuojantys ūkininkai sulaukė didžiulės paramos, prie protestų prisidėjo studentai, kitų Italijos regionų ūkininkai, kai kurie prekybos centrai ir net perdirbėjai, sustabdę avių pieno sūrio gamybą. Ūkininkus užtarė net Europos Parlamento pirmininkas italas Antonio Tajani.

„Pieno gamintojai privalo turėti galimybę pragyventi iš savo darbo. Negalima pateisinti to, kad litras pieno dabar kainuoja mažiau nei litras vandens“, – sakė jis ir pridūrė, jog derasi su Europos Komisija, kad už sunkų ūkininkų darbą būtų deramai mokama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.