Kol D. Trumpas kalbėjosi su Kim Jong-unu, Šiaurės Korėja atstatė raketų bandymo kompleksą

Palydovinės nuotraukos rodo, kad Šiaurės Korėja atstato raketų bandymų kompleksą, kurį anksčiau buvo žadėjusi uždaryti ir kuris neveikė nuo praėjusių metų rugpjūčio. Iš čia paleistos raketos galėtų pasiekti net Jungtines Amerikos Valstijas.

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong-unas stebi vidutinio nuotolio balistinės raketos „Hwasong-12“ paleidimą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong-unas stebi vidutinio nuotolio balistinės raketos „Hwasong-12“ paleidimą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 7, 2019, 6:16 PM

Nuotraukos iš kosmoso buvo padarytos praėjus dviem dienoms po JAV ir Šiaurės Korėjos vadovų aukščiausiojo lygio susitikimo Vietname, kuris pasibaigė anksčiau, negu planuota, ir be susitarimo.

Jose matoma veikla palydovų paleidimo stotyje „Tongchang-ri“.

Siekia skubiai atstatyti

Nuo 2012 metų ši stotis buvo pagrindinis Šiaurės Korėjos palydovų paleidimo centras.

Jis taip pat buvo naudojamas raketų, galinčių pasiekti JAV, variklių bandymams, bet niekada nebuvo naudojamas balistinėms raketoms leisti.

Komplekso išmontavimo darbai prasidėjo pernai, tačiau sustojo, kai derybos su JAV atsidūrė aklavietėje.

Šiaurės Korėjos pažadas išmontuoti kompleksą buvo laikomas pasitikėjimą tarp Vašingtono ir Pchenjano stiprinančia priemone.

Bet du JAV analitiniai centrai ir Pietų Korėjos „Yonhap“ naujienų agentūra antradienį pranešė, kad darbai stotyje vyko jau tada, kai JAV lyderis Donaldas Trumpas ir Šiaurės Korėjos vadovas Kim Jong-unas praėjusią savaitę surengė savo antrąjį susitikimą.

Palydovinėse nuotraukose, kurias įvertino Vašingtone veikiantis Šiaurės Korėjos analizės ir tyrimų projektas „38 North“, matyti, jog kažkada tarp vasario 16 iki kovo 2 dienos šioje stotyje buvo atstatytos raketų paleidimo platformos, teigė projekto vykdomoji redaktorė ir Stimsono analitinio centro bendradarbė Jenny Town.

Strateginių ir tarptautinių studijų centro (CSIS) paskelbtoje ataskaitoje, kurioje taip pat minimos satelitinės nuotraukos, daroma išvada, kad Šiaurės Korėja „siekia skubiai atstatyti“ stotį.

Ketvirtadienį JAV perspėjo perspėjo, kad Šiaurės Korėjos ilgojo nuotolio raketų bandymų poligonas, panašu, vėl veikia „įprastu režimu“.

„Atsižvelgiant į tuos statybos darbus ir veiklą kituose poligono dalyse, Sohės (palydovų paleidimo centras), panašu, vėl veikia įprastu režimu“, – skelbiama „38 North“ tinklalapyje.

Derybos sužlugo

Vasario 27–28 dienomis Hanojuje vykęs susitikimas pasibaigė be susitarimo, nes abiejų vadovų pozicijos buvo pernelyg skirtingos.

D.Trumpas teigė, jog Kim Jong-unas norėjo visų Šiaurės Korėjai taikomų sankcijų atšaukimo ir mainais siūlė uždaryti pagrindinį šalies branduolinį kompleksą – Njongbjono branduolinių mokslinių tyrimų centrą.

Bet tuomet šaliai vis tiek liktų raketos, branduolinės galvutės ir ginklų sistemos.

Be to, įtariama, jog Šiaurės Korėjos teritorijoje yra dar ne vienas slaptas urano sodrinimo objektas.

Badauja, bet ginkluojasi

Izoliuota Šiaurės Korėja dažnai sulaukia tarptautinės bendruomenės kritikos, kad nesutinka atsisakyti savo branduolinių ginklų ir balistinių raketų programų, dėl kurių jai taikomos įvairios sankcijos.

Nors šaliai jau senokai sunkiai sekasi prasimaitinti ir gyventojai susiduria su didžiuliu maisto trūkumu, Pchenjanas toliau plėtoja ir negailėdamas finansuoja savo branduolinius užmojus.

Jungtinės Tautos trečiadienį paskelbė, jog beveik 11 mln. Šiaurės Korėjos gyventojų reikia humanitarinės pagalbos, kad jie galėtų patenkinti pagrindinius savo mitybos ir su sveikata susijusius poreikius.

Badauja beveik pusė Šiaurės Korėjos gyventojų: remiantis JT ataskaita, 10,9 mln. žmonių, arba 43,3 proc. populiacijos, mityba yra nepakankama.

Parengta pagal „Reuters“, ELTA, BBC informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.