Jungtinė Karalystė suteikia diplomatinę apsaugą Irane sulaikytai moteriai

Didžiosios Britanijos vyriausybė nusprendė suteikti diplomatinę apsaugą dvigubą Britanijos ir Irano pilietybę turinčiai moteriai, kuri Islamo Respublikoje yra laikoma jau beveik trejus metus.

 2016 metų balandžio 3-ąją N. Zaghari-Ratcliffe buvo suimta Teherano oro uoste.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 2016 metų balandžio 3-ąją N. Zaghari-Ratcliffe buvo suimta Teherano oro uoste.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 8, 2019, 9:12 AM

Kaip ketvirtadienį paskelbė britų užsienio reikalų ministerija, diplomatinės apsaugos suteikimas reiškia, jog Britanija oficialiai tvirtina, kad Iranas neįvykdė savo tarptautinių įsipareigojimų Nazanin Zaghari-Ratcliffe atžvilgiu.

Užsienio reikalų sekretorius Jeremy Huntas sakė, kad elgesys su ja Irane yra nepriimtinas ir kad jai neužtikrinama derama medicininė priežiūra.

„Mano sprendimas yra svarbus diplomatinis žingsnis, rodantis Teheranui, kad jo elgesys yra visiškai neteisingas“, – sakė jis.

Tačiau J.Huntas pripažino, kad sprendimas tikriausiai neduos greitų rezultatų. Britanijos vyriausybė jau seniai siekia N. Zaghari-Ratcliffe paleidimo.

2016 metų balandžio 3-ąją N.Zaghari-Ratcliffe buvo suimta Teherano oro uoste. Ji atvyko į Iraną su savo mažamete dukra aplankyti giminaičių.

Irano valdžia moterį apkaltino ryšiais su šiitiškoje respublikoje 2009 metais vykusiais masiniais protestais. Nors N.Zaghari-Ratcliffe savo kaltę neigė, ji buvo nuteista kalėti penkerius metus už ardomąją veiklą. Teheranas nepripažįsta jos turimos dvigubos pilietybės.

N.Zaghari-Ratcliffe yra buvusi labdaros organizacijos „BBC World Service Trust“ darbuotoja, kuri prieš suėmimą dirbo „Thomas Reuters Foundation“ – naujienų agentūros „Reuters“ seserinėje labdaros organizacijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl įvyko visuotinis elektros išjungimas Ukrainoje?