Katalonijos lyderių teismas gali baigtis niekuo

Jau ketvirtą savaitę Madride vyksta Katalonijos lyderių teismo procesas. Teisiami 12 nušalintų regiono vyriausybės narių. Advokatai tikina, kad nuteisti dėl maišto kurstymo nepriklausomybės judėjimo vadus bus sunku.

Pasak nepriklausomybės šalininkų, teismas – būdas susidoroti su katalonais.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Pasak nepriklausomybės šalininkų, teismas – būdas susidoroti su katalonais.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Pasak nepriklausomybės šalininkų, teismas – būdas susidoroti su katalonais.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Pasak nepriklausomybės šalininkų, teismas – būdas susidoroti su katalonais.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Pasak nepriklausomybės šalininkų, teismas – būdas susidoroti su katalonais.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Pasak nepriklausomybės šalininkų, teismas – būdas susidoroti su katalonais.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Barselona

Mar 9, 2019, 11:11 AM

Vasario 26-ąją baigė liudyti kaltinamieji. Kaltinimai dėl maišto kurstymo, už ką teisiamiesiems gresia iki 25 metų kalėjimo, sukėlė didžiulę polemiką, nes Katalonijos nepriklausomybės procese smurto nebuvo.

Pasak nepriklausomybės šalininkų, teismas yra būdas politiškai susidoroti su siekusiais nepriklausomybės.

„Po trijų savaičių teismo pradeda aiškėti, kad kaltinimai dėl maišto kurstymo yra visiškai nepagrįsti, – teigė advokatas Marcas Molinsas. – Šias tris savaites atidžiai stebėjome, kaip prokurorai ir valstybės advokatė pateikia klausimus nušalintos vyriausybės nariams ar nevyriausybinių organizacijų lyderiams, ar jie ragino žmones eiti balsuoti ir protestuoti ir pan. Tarytum taikios demonstracijos ir sukilimas būtų tas pat.“

M.Molinsas sako, kad sukilimui reikia tokių elementų kaip ginklai ir smurtas: „Čia juk niekas ginkluotas neįsiveržė į parlamentą ir jo neužėmė, liaudies išrinkta demokratinė vyriausybė parlamentui balsuojant priėmė sprendimus. Vyriausybės narius būtų galima teisti už nepaklusnumą, nes jie darė tai, ką buvo uždraudęs Konstitucinis Ispanijos tribunolas, tačiau sukilimo ir maišto Katalonijoje tikrai nebuvo.“

Antradienį liudijo nevyriausybinės organizacijos „Omnium Cultural“ vadovas Jordi Cuixart’as.

Pasak jo pavaduotojo Marcelo Mauri, jo „liudijimas bus įrašytas į istorijos knygas“.

„Omnium Cultural“ savo narių skaičiumi jau pralenkė Barselonos futbolo klubą. Antradienį po J.Cuixart’o liudijimo į organizaciją įstojo dar 4 tūkst. naujų narių.

„Aš esu politinis kalinys ir šis teismas yra politinis“, – taip savo liudijimą pradėjo J.Cuixart’as. Jo liudijimą Barselonoje buvo galima stebėti dideliame gatvėje pastatytame ekrane.

Aktyvistas pabrėžė, kad Katalonijos piliečiai turi teisę į taikų pilietinį pasipriešinimą ir kad teisę balsuoti išsikovos balsuodami – „taip, kaip kadaise juodaodžiai kovojo už lygias teises su baltaisiais ar moterys už teisę balsuoti“.

Teismo procesas vyksta per rinkimų kampaniją. Ispanijos premjeras Pedro Sanchezas paskelbė pirmalaikius rinkimus balandžio pabaigoje, ir politinė situacija Ispanijoje šiuo metu yra labai delikati.

Rinkėjai svyruoja tarp dešinės ir kairės, bet ekspertai teigia, kad radikalios dešinės partija „Vox“, iki šiol parlamente neturėjusi nė vieno deputato, gali gauti net 10 vietų.

Manoma, kad „Vox“ pasinaudos teismo procesu kaip rinkimų kampanijos tribūna, nes jie šioje istorinėje Katalonijos politikų byloje turi privataus kaltintojo vaidmenį.

Kaltinamieji atsisakė atsakinėti į jų klausimus, tačiau dabar prasideda liudininkų eilė ir „Vox“ turės daug progų iškilti į viešumą.

Ne tik Katalonijos, bet ir Ispanijos dienraščiai skelbia, kad kaltintojai nesitikėjo tokių drąsių kaltinamųjų atsakymų.

Teismo pirmininkui Manueliui Marchenai tenka labai sudėtingas vaidmuo, nes teismas akylai stebimas per televiziją, jį analizuoja ekspertai. Teisėjas stengiasi elgtis taip, kad niekas Aukščiausiojo tribunolo negalėtų apkaltinti dėl autoritarinio elgesio, paveldėto iš Francisco Franco laikų.

Viena akimi M.Marchena nuolat žiūri į Strasbūrą, nes labai tikėtina, kad nušalintų vyriausybės narių bylos galiausiai bus nagrinėjamos ten.

Aukščiausiajame tribunole atėjo ir liudininkų eilė. Per visą teismo procesą turėtų liudyti apie 500 žmonių. Teisme liudyti pradėjo svarbūs Katalonijos nepriklausomybės judėjimo nariai bei buvęs Ispanijos premjeras Mariano Rajoy ir jo padėjėjai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.