Lenkijos pedagogai neketina sudėti rankų: žadamas didžiulis streikas

Lenkijos pedagogai neketina sudėti rankų ir žada surengti didžiulį streiką. Nors jis turi prasidėti likus porai dienų iki pirmųjų dešimtokų egzaminų, švietimo ministrė Anna Zalewska jokios grėsmės nemato.

Lenkijoje ne kartą vyko pedagogų streikai, prie jų prisidėjo ir mokiniai.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Lenkijoje ne kartą vyko pedagogų streikai, prie jų prisidėjo ir mokiniai.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 12, 2019, 11:50 AM

A.Zalewska ramino, esą planuojamas pedagogų streikas neturės jokios įtakos balandžio pradžioje prasidėsiančiam moksleivių žinių patikrinimui.

Ar ministrės pažadai pasitvirtins, bus galima pamatyti balandžio 10 dieną, kai Lenkijoje pirmieji egzaminus laikys dešimtų klasių moksleiviai.

Tiesa, čia pat ji pabrėžė, jog keldami savo reikalavimus mokytojai turi prisiimti visišką atsakomybę už savo veiksmus.

Lenkijos pedagogų sąjunga nenusileidžia ir sako, kad jeigu mokytojai nesulauks 1000 zlotų (232 eurų) didesnių atlyginimų, didžiulis streikas neišvengiamas. Šiuo metu esą priimami paskutiniai sprendimai dėl jo organizavimo.

Pedagogų sąjungos pirmininkas Slawomiras Broniarzas pranešė, kad streikas gali būti neterminuotas ir prasitęsti iki gegužės pabaigos, kai moksleiviai pradės laikyti brandos egzaminus.

Švietimo ministrė A.Zalewska tikino kalbanti su visais mokytojais, ne tik su tais, kurie priklauso profesinėms sąjungoms.

„Mokytojai žino, kad esame atsakingi už sklandžią egzaminų eigą. Žinių patikrinimo atidėti negalima. Tai tiesiog neįmanoma. Profesinės sąjungos turi prisiimti atsakomybę už tai, kas gali nutikti“, – tikino A.Zalewska.

Ministrė negalėjo pažadėti, kad mokytojų streiko pavyks išvengti, tačiau suskubo raminti tėvus, esą jų vaikai galės laikyti egzaminus tada, kai tai yra numatyta.

A.Zalewska pripažino, kad mokytojų atlyginimai Lenkijoje yra per maži, tačiau didinti juos numatyta laipsniškai. Bet kol kas ji negalinti pažadėti, kad pedagogų atlyginimai didės tiek, kiek nori patys mokytojai.

„Tęsiame derybas su Finansų ministerija, susitinkame su pedagogais. Kalbame, ieškome kompromisų. Vertiname pedagogus rimtai ir manome, kad jie nusipelnė atlyginimų didinimo“, – tikino Lenkijos švietimo ministrė.

Parengta pagal „TVN24“ informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.