Gruzijoje sulaikyti du asmenys, mėginę parduoti nedidelį kiekį urano

Gruzijos saugumo pareigūnai areštavo du asmenis, pas kuriuos buvo rastas nedidelis kiekis urano, esą mėginto jų parduoti, trečiadienį pranešė Valstybės saugumo tarnyba (VST).

 Gruzijos saugumo pareigūnai areštavo du asmenis, pas kuriuos buvo rastas nedidelis kiekis urano, esą mėginto jų parduoti, trečiadienį pranešė Valstybės saugumo tarnyba (VST).<br> Sputnik/Scanpix nuotr.
 Gruzijos saugumo pareigūnai areštavo du asmenis, pas kuriuos buvo rastas nedidelis kiekis urano, esą mėginto jų parduoti, trečiadienį pranešė Valstybės saugumo tarnyba (VST).<br> Sputnik/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-03-13 14:49

Tarnybos pranešime sakoma, kad šie asmenys, sulaikyti Juodosios jūros pakrantės mieste Kobuletyje, turėjo 40,19 g urano izotopo U-238. Šis izotopas yra labiausiai paplitęs gamtoje ir nėra itin radioaktyvus, bet jis gali būti panaudotas plutonio Pu-239, itin toksiško ir skilaus elemento, gamybai.

VST duomenimis, įtariamieji ketino parduoti uraną už 2,8 mln. JAV dolerių (2,48 mln. eurų), sakoma pranešime.

Sulaikytiesiems gresia 5–10 metų laisvės atėmimo.

VST tęsia šio incidento tyrimą.

2016 metais Sakartvele buvo dukart užkirstas kelias parduoti urano U-238 ir jo retesnio bei skilesnio izotopo U-235. Tąsyk Tbilisyje ir Kubuletyje buvo suimti 12 asmenų, tarp kurių buvo užsieniečių.

Gruzijoje šios medžiagos buvo naudojamos Tbilisyje veikiančiame Izotopų institute ir sostinės priemiestyje esančiame Fizikos instituto eksperimentiniame reaktoriuje.

2015 metų pabaigoje Sakartvelas, vykdydamas tarptautinius įsipareigojimus, grąžino Rusijai paskutinę smarkiai prisodrinto urano siuntą ir šių medžiagų atsargų oficialiai nebeturi. Eksperimentinis reaktorius buvo išjungtas prieš kelerius metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.