Kongo DR prezidentas suteikė malonę maždaug 700 politinių kalinių

Kongo Demokratinės Respublikos naujasis prezidentas Felixas Tshisekedi trečiadienį suteikė malonę maždaug 700 politinių kalinių, kurie už grotų atsidūrė valdant jo pirmtakui.

 Kongo Demokratinės Respublikos naujasis prezidentas Felixas Tshisekedi trečiadienį suteikė malonę maždaug 700 politinių kalinių, kurie už grotų atsidūrė valdant jo pirmtakui.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Kongo Demokratinės Respublikos naujasis prezidentas Felixas Tshisekedi trečiadienį suteikė malonę maždaug 700 politinių kalinių, kurie už grotų atsidūrė valdant jo pirmtakui.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 14, 2019, 10:02 AM

F. Tshisekedi atitinkamą įsakymą pasirašė tesėdamas anksčiau šį mėnesį duotą pažadą per pirmąsias 100 savo valdymo dienų paleisti politinius kalinius.

Tarp žmonių, kurie turi būti paleisti, yra Firminas Yangambi, kuris 2009-aisiais buvo nuteistas 20 metų kalėti dėl kaltinimų, kad kelia pavojų nacionaliniam saugumui. Taip pat paleidžiamas Franckas Diongo – opozicijos veikėjas, valdant ankstesnei administracijai nuteistas kalėti penkerius metus.

F. Tshisekedi buvo paskelbtas gruodžio 30 dieną įvykusių rinkimų nugalėtoju ir tai sudarė sąlygas pirmam taikiam valdžios perdavimui po nepriklausomybės nuo Belgijos paskelbimo prieš beveik 60 metų. F. Tshisekedi pakeitė Josephą Kabilą, kuris šią skurdžią, bet gamtinių išteklių turtingą centrinės Afrikos šalį valdė 18 metų.

Naujasis prezidentas, kuris buvo opozicijos lyderis, taip pat žadėjo naują postūmį teisingumui ir kovą su korupcija. Tokią deklaraciją jis paskelbė kovo pradžioje, dalyvaujant vyriausybės nariams, kariškiams, valstybės ir teismų pareigūnams, diplomatams.

Prezidentas taip pat yra sakęs, kad aktyviai sieks užtikrinti sąlygas greitam žmonių, kurie dėl politinių priežasčių yra užsienyje, sugrįžimui. Vasario mėnesį per savo pirmą tarptautinę kelionę į kaimyninę Kongo Respubliką jis paragino dešimtis tūkstančių politinių išeivių grįžti namo ir sakė, kad šalies pažangai reikės visų jos žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.