Rusija žengė dar vieną žingsnį stiprindama internete cenzūrą

Rusija žengė dar vieną žingsnį stiprindama internete cenzūrą. Dabar grės baudos už netinkamus žodžius valdžios atžvilgiu. Galutinis Kremliaus tikslas – visiškai kontroliuoti rusų veiklą internete.

Rusija siekia uždrausti platinti internete informaciją, kuri žeidžia valdžią.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Rusija siekia uždrausti platinti internete informaciją, kuri žeidžia valdžią.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-03-14 16:37

Rusijos Valstybės Dūmos deputatai vakar priėmė įstatymus, kurie numato baudas tiek už netikrų naujienų skelbimą, tiek ir už nepagarbos valdžiai reiškimą internete.

Kitą savaitę šiuos įstatymus dar svarstys Federacijos Taryba.

Pagal minėtus įstatymus rusams grės nemenkos baudos, jei jie bandys skleisti netikras naujienas ar parašys ką nors blogo apie savo valdžią internete.

Privatiems asmenims už netikrų naujienų skleidimą grės iki 1,3 tūkst. eurų baudos, valdininkams – iki 2, 6 tūkst. eurų, o juridiniams asmenims – iki 6,7 tūkst. eurų.

Kiek mažesnės baudos bus skiriamos asmenims, išreiškusiems nepagarbą Rusijos valdžiai. Jiems savo piniginę gali tekti paploninti nuo 400 eurų iki 1,3 tūkst. eurų. Jei tai padarys pakartotinai, bauda gali siekti jau 2,6 tūkst. eurų.

Įdomu tai, kad įstatymas dėl netikrų naujienų skleidimo nebus taikomas žiniasklaidos priemonėms, registruotoms valstybinės kompanijos „Roskomnadzor“.

Veiksmai, kuriuos dabar atliko Rusijos Valstybinė Dūma, tėra tiktai dar vieni žingsniai kelyje į visišką internetinės erdvės kontrolę.

Tokia jau seniai veikia Kinijoje. Atrodo, dabar tokį pat scenarijų savo šalyje bando įgyvendinti ir Rusija. Pagrindinis tikslas – užtikrinti, kad šalyje nesusitelktų žmonės, nepatenkinti valdžia, ir nekeltų sąmyšio.

Kai Rusijai priklausančiame Šiaurės Kaukaze praėjusių metų spalį kilo protestai, vietos valdžia padarė tai, kam anksčiau nesiryžo, – atjungė mobilųjį internetą visam regionui.

Beveik dvi savaites dešimtys tūkstančių gyventojų negalėjo naudotis socialiniais tinklais ir taip suburti žmonių į protestus.

Skirtingai nei Kinijoje, Rusijoje kol kas internetas nėra kontroliuojamas centralizuotai, todėl ji negali taip paprastai suvaldyti jai nepalankios informacijos.

Tačiau viskas gali greitai pasikeisti. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas palaiko įstatymą, kuris šiuo metu yra svarstomas šalies parlamente.

Šis įstatymas numato sukurti „nepriklausomą internetą“.

Tai reikštų bendro centro sukūrimą, iš kurio valdžia galės kontroliuoti informaciją ir prireikus ją blokuoti.

V.Putinas tikino, kad ši jo iniciatyva yra išskirtinai gynybinė, ja siekiama atsakyti į JAV prezidento Donaldo Trumpo administracijos kibernetinę strategiją. Ji esą leidžia imtis įžeidžiančių priemonių prieš Rusiją.

Tačiau ekspertai laikosi kitos nuomonės.

„Šis įstatymas neturi nieko bendra su grėsmėmis iš išorės. Blokuoti „Facebook“ ar „Google“ Rusija legaliai gali ir dabar.

Svarbiausia šio įstatymo užduotis – užtikrinti galimybę nutraukti konkrečios informacijos judėjimą, kai kur nors kyla visuomenės nepasitenkinimas“, – tikino knygos „Raudonasis tinklas: Kremliaus karas su internetu“ autorius Andrejus Soldatovas.

V.Putinas siekia, kad būtų užtikrinta Rusijos interneto erdvės (vadinamojo „Runet“) nepriklausomybė užsienio agresijos atveju, kad šalis galėtų būti atjungta nuo pasaulinio interneto.

Tiesa, Rusijos prezidentas tikino, esą JAV nesiryš atjungti Rusijos, nes tai Amerikai reikštų didžiulę žalą. Bet grėsmė esą yra reali, tad Rusija turi pasiruošti.

„Kuo daugiau nepriklausomybės turėsime, įskaitant ir kibernetinę erdvę, tuo bus geriau“, – tikino V.Putinas.

Panašu, kad greitai Rusijoje laisvai prieinamo interneto gali išties nebelikti, mat šalies telekomunikacijų įmonėms nurodyta įdiegti „technines priemones“, kurios leistų nukreipti visą Rusijos interneto srautą per telekomunikacijų stebėtojo „Roskom nadzor“ patvirtintus arba valdomus elektroninių ryšių mazgus.

„Roskomnadzor“ tikrins srautą ir bandys blokuoti draudžiamą turinį, taip pat sieks užtikrinti, kad srautas tarp Rusijos vartotojų išliktų šalies viduje ir kad jis be priežasties nebūtų nukreipiamas per serverius užsienyje, kur galėtų būti perimtas.

Parengta pagal „The Moscow Times“, „Kommersant“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.