Buvęs pediatras savo kabinete tvirkino dešimtis vaikų

Buvusiam pediatrui Pensilvanijos valstijoje (JAV) šį pirmadienį bus skirta bausmė už seksualinį 31 vaiko išnaudojimą. Byloje, į kurią medicinos priežiūros institucijos prieš beveik du dešimtmečius pažiūrėjo pro pirštus, dauguma aukų – buvę gydytojo pacientai.

Buvęs pediatras Johnnie Barto buvo pripažintas kaltu dėl seksualinių nusikaltimų prieš savo nepilnamečius pacientus.<br> Lrytas.lt nuotr.
Buvęs pediatras Johnnie Barto buvo pripažintas kaltu dėl seksualinių nusikaltimų prieš savo nepilnamečius pacientus.<br> Lrytas.lt nuotr.
Buvęs pediatras Johnnie Barto buvo pripažintas kaltu dėl seksualinių nusikaltimų prieš savo nepilnamečius pacientus.<br> AP nuotr.
Buvęs pediatras Johnnie Barto buvo pripažintas kaltu dėl seksualinių nusikaltimų prieš savo nepilnamečius pacientus.<br> AP nuotr.
Vaikų gydytojo kabinete. Asociatyvi nuotr.<br> Sputnik/Scanpix nuotr.
Vaikų gydytojo kabinete. Asociatyvi nuotr.<br> Sputnik/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2019-03-18 11:53, atnaujinta 2019-03-18 11:55

Daktaras Johnnie Barto iš Džonstauno pripažintas kaltu dėl kelių tuzinų kaltinimų, įskaitant seksualinį užpuolimą sunkinančiomis aplinkybėmis ir pavojaus vaikui sukėlimo, pranešė „„The Associated Press“.

Prokurorų teigimu, prisidengdamas medicinos praktika, jis įvairiose ligoninėse ir savo privačiame kabinete vakarų Pensilvanijoje ištisus dešimtmečius išnaudojo berniukus ir mergaites, kurių amžius dažniausiai būdavo nuo 8 iki 12 metų. Viena auka buvo dar kūdikis.

71 metų J.Barto dalį jam mestų kaltinimų pripažino, o dalies nei pripažino, nei paneigė. Bausmės paskyrimo jis laukia už grotų.

Advokato Davido Weaverio teigimu, jo klientas nusprendė sudaryti susitarimą su prokurorais, kad „galėtų prasidėti jo šeimos, aukų ir jo paties gijimas.“

J.Barto galėjo būti sustabdytas, kai 2000 metais stojo prieš Pensilvanijos medicinos tarybą. Tuomet jam buvo iškelta administracinė byla dėl dviejų mergaičių tvirkinimo paskutiniajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje.

Tačiau tyrėjai bylą nutraukė ir leido jam toliau dirbti gydytoju, teigdami, kad kaltinimai buvo „nesuderinami su jo reputacija“.

Tuo metu žinomas pediatras turėjo didelį visuomenės palaikymą.

Nuo tada iki suėmimo 2018 metų sausį J.Barto seksualiai išnaudojo dar mažiausiai tuziną savo nepilnamečių pacientų.

Medicinos tarybos sprendimas (7 balsai – išteisinti, prieš 2 balsus – pripažinti kaltu) 2000-aisiais sukėlė aukų ir vienos tarybos narės pasipiktinimą. Vivian Lowenstein, kuri tuomet balsavo už J.Barto licencijos panaikinimą, pernai naujienų agentūrai AP sakė, kad jai „nuo to bloga“ ir kad šis atvejis – tipiškas pavyzdys, kaip Pensilvanijos medicinos priežiūros institucijos įprastai saugo saviškius.

Pensilvanijos valstijos departamentas, kuris medicinos tarybai teikia teisinę ir administracinę pagalbą bei tiria administracines nederamo gydytojų elgesio bylas, sakė, kad „Medicinos taryba kaltinimus nederamu seksualiniu elgesiu profesinės licencijos turėtojams vertina labai rimtai.“

2000-ųjų metų sprendimo administracijos atstovai nekomentavo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.