Kinija skelbia nuo 2014-ųjų areštavusi 13 tūkst. Sindziango „teroristų“

Kinija pranešė nuo 2014 metų šiaurės vakariniame Sindziango regione areštavusi beveik 13 tūkst. žmonių ir likvidavusi šimtus „teroristų gaujų“.

 Kinija pranešė nuo 2014 metų šiaurės vakariniame Sindziango regione areštavusi beveik 13 tūkst. žmonių ir likvidavusi šimtus „teroristų gaujų“.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Kinija pranešė nuo 2014 metų šiaurės vakariniame Sindziango regione areštavusi beveik 13 tūkst. žmonių ir likvidavusi šimtus „teroristų gaujų“.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 18, 2019, 9:38 AM

Pekinas visus areštuotuosius vadina teroristais.

Šie duomenys buvo pateikti vyriausybės ataskaitoje apie padėtį neramiame Sindziango regione, kur gyventojų daugumą sudaro musulmonai uigūrai.

Ataskaita buvo parengta reaguojant į augančią tarptautinę kritiką dėl fakto, kad maždaug milijonas uigūrų ir kitų Sindziango vietos etninių grupių atstovų laikomi specialiose stovyklose.

Kinijos komunistų vyriausybė iš pradžių neigė, kad Sindziange esama sulaikymo stovyklų. Dabar šalis tvirtina, jog tai yra profesinio rengimo centrai, skirti kovai su musulmonų radikalizmo ir separatizmo tendencijomis. Anot oficialiojo Pekino, žmonės čia mokosi savanoriškai.

Tuo metu buvę sulaikytieji tvirtina, kad buvo laikomi žeminančiomis sąlygomis, verčiami išsižadėti islamo ir prisiekti ištikimybę Kinijos valdančiajai partijai.

Pirmadienį pristatytoje ilgoje ataskaitoje pažymima, kad „įstatymais paremta „deradikalizacija“ Sindziange padėjo pažaboti religinio ekstremizmo plitimą.

Kinija tvirtina, kad Sindziangas seniai yra jos teritorija, o valstybė užtikrina šio didžiulio, išteklių turtingo regiono klestėjimą bei vystymąsi.

Tuo metu daugelis Sindziango vietos etninių grupių atstovų skundžiasi, kad iš kitų Kinijos regionų atvykstantiems migrantams čia sudaromos geresnės ekonominės sąlygos nei vietiniams gyventojams. Jie taip pat sako, kad valdžia varžo jų laisvę puoselėti savo kultūrą, kalbėti gimtąja kalba ir išpažinti savo tikėjimą.

Iš palydovų darytos nuotraukos parodė, kad per pastaruosius dvejus metus Sindziange sparčiai iškilo daugybė tokių stovyklų. Kinija regione sutelkusi gausias saugumo pajėgas, o pastangos gauti pateikiamos informacijos patvirtinimą iš nepriklausomų šaltinių dažniausiai blokuojamos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.