Ne vieną mėnesį kunigo prievartautos lenkės istorija prilygsta košmarui

Bažnyčią krečiant skandalams, o Popiežiui Pranciškui kalbant apie tai, kad ši turi apsivalyti, Lenkijoje nutikęs atvejis parodo, kad iki apsivalymo jai dar toli.

 Popiežius Pranciškus ragino bažnyčią apsivalyti. <br>AFP/Scanpix nuotr.
 Popiežius Pranciškus ragino bažnyčią apsivalyti. <br>AFP/Scanpix nuotr.
 Popiežius Pranciškus ragino bažnyčią apsivalyti. <br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
 Popiežius Pranciškus ragino bažnyčią apsivalyti. <br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
 Popiežius Pranciškus ragino bažnyčią apsivalyti. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Popiežius Pranciškus ragino bažnyčią apsivalyti. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Popiežius Pranciškus ragino bažnyčią apsivalyti. <br> Sipa Press/Scanpix nuotr.
 Popiežius Pranciškus ragino bažnyčią apsivalyti. <br> Sipa Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 20, 2019, 8:47 PM

Nors 26 metų Katarzynai pavyko įrodyti teisme, kad tapo kunigo pedofilo auka ir jai net buvo priteista kompensacija, moteris atskleidė, kad tokie atvejai, kaip jos, nėra reti.

„Neįmanoma to pamiršti. Tai mane lydi kasdien. Sunkiausia būna naktimis, kai sugrįžta visi prisiminimai, košmarai“, – Lenkijos televizijai TVN24 pasakojo jauna moteris.

Pasak jos, teisme ji turėjo įrodyti, kad išties yra nukentėjusi, o Bažnyčios atstovai stengėsi sumažinti jai skirtą kompensaciją už patirtą žalą ir tuo pačiu sumenkinti jos išgyventą košmarą.

Tiesa, galiausiai Bažnyčiai vis tiek teko už kunigo Romano B. padarytus nusikaltimus sumokėti Katarzynai apie 250 tūkst. eurų.

Katarzyna yra kilusi iš asocialios šeimos, jos tėvai turėjo priklausomybę alkoholiui. Kunigas Romanas B. žadėjo šeimai padėti. Jis patikino apgyvendinsiąs mergaitę kitame mieste esančioje mokykloje-internate. Tuo metu mergaitei tebuvo 13 metų.

Katarzynos tėvai patikėjo kunigu, o šis pasinaudojo proga. Dvasininkas daugybę kartų prievartavo ir mušė mergaitę. Po keliolikos mėnesių pragaro Katarzyna pateko į vaikų globos namus ir nusprendė netylėti.

2008 Romanas B. buvo sulaikytas. Jam skirta aštuonerių metų kalėjimo bausmė. Tačiau pateikęs ne vieną apeliaciją, galiausiai dvasininkas už grotų praleido tik ketverius metus. Kur jis dabar, jo auka sako nežinanti, o Bažnyčia per daug ir nepasakoja.

Istorinis sprendimas

Tiesa, Bažnyčia su tokiu teismo sprendimu nesutiko ir kreipėsi į Aukščiausiąjį teismą, kad šis priimtų jiems palankų sprendimą.

„Laimėjau labai sunkią bylą, o dabar bijau, kad Aukščiausiasis teismas iš manęs tai atims“, – pasakojo moteris.

Ji prisipažino iki šiol bijanti ne tik savo skriaudėjo, bet ir visuomenės pasmerkimo.

Katarzyna atskleidė, kad kiti kunigai galėjo žinoti apie tai, kas vyksta.

„Kunigai iš Stargrado ne kartą mane matė parapijoje. Kartą kartu vakarieniavome. Jie žinojo, kad Romanas B. manimi rūpinosi. Jie viską žinojo. Bažnyčia nuo pat pradžių aiškino nieko nežinojusi, tačiau tai nėra tiesa. Jie žinojo apie tai, kad jis mane skriaudė, o po to, kai Romanas B. išėjo iš kalėjimo, pasirūpino juo. Jam buvo sugrąžinta tarnystė.

Manau, jie suteikė jam galimybę daryti tuos pačius dalykus, kuriuos darė ir man“, – apgailestavo Katarzyna.

Ji prisipažino bijojusi, kad kunigas skriaudžia ir kitus vaikus ir vien ši mintis neleisdavo jam naktimis užmigti. Todėl 2017 m. Katarzna pasiryžo prabilti viešai. Ji norėjo, kad kunigas negalėtų daugiau tarnauti bažnyčioje ir tuo pačiu neturėtų galimybės nuskriausti kitų vaikų.

Katarzyna mėnesius, praleistus su Romanu B., vadina košmaru. Tiek tuos, kuriuos praleido Stargrado parapijoje, tiek vėliau laiką, praleistą dvasininko bute. Daugybę mėnesių ji ten buvo viena. Vienintelis žmogus, kuris ją lankė buvo pats Romanas B.

Moteris su skausmu prisimena laiką, kai tiesa išaiškėjo ir teko duoti parodymus, susidurti vėl su savo skriaudiku.

„Dabar suprantu, kodėl kai kurios aukos pasirenka tylėti. Skaudu yra visa tai išgyventi. Susidūriau su kaltinimais, baksnojimais pirštais. Kunigas man nuolat kartojo, kad jei papasakosiu kam nors apie prievartavimus, manimi vis tiek niekas nepatikės. Jis sakė, kad visi jį gerbia, vertina ir todėl tikės tik juo“, – pasakojo Katarzyna.

Maža to, moteris sakė, kad dvasininkas jai grasino. Esą jei ji kam nors prisipažins, jis ją nuskriaus.

Tačiau Katarzyna neišsigando ir viską papasakojo, tuomet pareigūnai kunigą suėmė. Vėliau įvyko ir pedofilo teismas. Tačiau jo sprendimas sukėlė Katarzynai šoką ir ji bandė nusižudyti.

„Negalėjau suvokti, kaip žmogus, padaręs tokį siaubingą nusikaltimą, gali sulaukti tik aštuonerių metų laisvės atėmimo bausmės“, – savo skaudžiais prisiminimais dalijosi moteris.

Ji taip pat atskleidė, kad Bažnyčios atstovai teismo metu elgėsi tiesiog ciniškai.

„Jie kaltino mane, bandė sumenkinti man padarytą skriaudą, apkaltinti dėl visko aplinką, iš kurios esu kilusi. Jie manė, kad kompensacija yra pernelyg didelė. Esą jau ne vienerius metus gyvenu su tuo, kas man nutiko ir nieko baisaus. Daug žmonių galėjo pasistengti, kad man netektų išgyventi šio pragaro, bet jie to nepadarė“, – kalbėjo Katarzyna.

Moteris teigė, kad jos kančios galėjo būti sustabdytos ne kartą.

„Pradedant korepetitore, kuriai pirmai pasakiau, kad kunigas mane skriaudžia, daug kas galėjo tai nutraukti. Tačiau ji apie mano prisipažinimą pasakė pačiam Romanui B. ir tikino, kad dvasininkas tikrai negalėtų daryti tokių dalykų. Kai kunigas sužinojo, kad jai papasakojau, išgyvenau tikrą pragarą“, – sakė nukentėjusioji.

Katarzyna bandė papasakoti, kas jai nutiko dar ne vienam žmogui, tačiau visi ją ramino esą nieko nenutiko ir kreiptis į policiją nėra reikalo. Vis dėlto ji galiausiai kreipėsi į pareigūnus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.