Lenkijoje nuteistas išpuolių Paryžiuje organizatoriaus bendrininkas

Lenkijos teismas penktadienį už narystę džihadistų judėjime „Islamo valstybė“ (IV) nuteisė kalėti beveik ketverius metus vieną Maroko pilietį, laikomą 2015 metais kruvinas teroro atakas Paryžiuje galimai organizavusio Abdelhamido Abaaoudo bendrininku.

28-ių Mouradas T. nepripažino savo kaltės, tačiau Katovicų teismas pripažino jį kaltu ir nuteisė jį kalėti trejus metus ir aštuonis mėnesius, paskelbė lenkų naujienų agentūra PAP.<br>Reuters nuotr.
28-ių Mouradas T. nepripažino savo kaltės, tačiau Katovicų teismas pripažino jį kaltu ir nuteisė jį kalėti trejus metus ir aštuonis mėnesius, paskelbė lenkų naujienų agentūra PAP.<br>Reuters nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 22, 2019, 8:20 PM

28-ių Mouradas T. nepripažino savo kaltės, tačiau Katovicų teismas pripažino jį kaltu ir nuteisė jį kalėti trejus metus ir aštuonis mėnesius, paskelbė lenkų naujienų agentūra PAP.

„Prisiekiu, kad nesu susijęs su jokia teroristine organizacija. Nesu niekaip susijęs su terorizmu, esu nusistatęs prieš terorizmą“, – laukdamas verdikto teisme pareiškė vyras, kurio pavardė neskelbiama dėl teisinių priežasčių.

Jis turi teisę apskųsti nuosprendį.

Pietiniame Katovicų mieste nagrinėjama byla Lenkijoje neturi precedento. Ši valstybė yra viena iš nedaugelio ES narių, kur džihadistai nesurengė nė vieno išpuolio.

Įtariamasis buvo sulaikytas 2016 metų rugsėjo 5 dieną Lenkijoje.

Prokurorai įtaria, kad „tarp 2014 metų gruodžio ir 2016 metų rugsėjo Mouradas T. bendradarbiavo su ginkluota nusiklastoma organizacija – tarptautine teroristine organizacija „Islamo valstybė“.

Jie pridūrė, kad Mouradas T. buvo A. Abaaoudo „bendrininkas“ ir „žvalgas“. Įtariama, kad pastarasis organizavo Paryžiuje 2015 metų lapkritį įvykdytas atakas, per kurias ginkluoti teroristai ir savižudžiai sprogdintojai nužudė 130 žmonių.

Mouradas T. su A. Abaaoudu susipažino Edirnės mieste Turkijoje, 2014 metų pabaigoje. Ten jis sutiko ir Sofiane'ą Amgharą bei Khalidą Ben Larbi – du džihadistus, kurie buvo nukauti per antiteroristinį reidą Belgijoje 2015 metais.

A. Abaaoudas žuvo per didelį policijos reidą viename bute Paryžiaus priemiestyje Sen Deni. Operacija buvo surengta 2015 metų lapkričio 18 dieną – praėjus penkioms dienoms po kruvinų išpuolių Prancūzijos sostinėje.

Naudodamasis keliais padirbtais asmens dokumentais, Mouradas T. lankėsi ir kitose ES šalyse – Austrijoje, Graikijoje, Vengrijoje, taip pat šiam blokui nepriklausančiose Turkijoje ir Serbijoje.

Prokurorai taip pat informavo radę sprogmenų gaminimo instrukcijų, be to, Mouradui T. priklausančiame telefone rasta galimų išpuolio taikinių adresų.

Lenkijos vidaus saugumo agentūra (ABW) sulaikė įtariamąjį sulaukusi informacijos iš kitų ES kolegų.

Tačiau anot vietos žiniasklaidos, pirmoji žvalgybinė informacija lenkus pasiekė iš JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?