Prezidento dukters areštą gaubia mįslė: bijo, kad išduos valdžios nuodėmes

Velionio Uzbekistano lyderio duktė Gulnara Karimova buvo viena turtingiausių moterų buvusiose Sovietų Sąjungos šalyse. Tačiau dėl nesantaikos su šeima atsidūrė nelaisvėje. Jos duktė prabilo apie keistą ir gandais apipintą istoriją.

G.Karimova maudėsi piniguose, bet šeimos nesantaika lėmė jos įkalinimą.<br>„RIA Novosti“/„Scanpix“ nuotr.
G.Karimova maudėsi piniguose, bet šeimos nesantaika lėmė jos įkalinimą.<br>„RIA Novosti“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 25, 2019, 2:18 PM

Iman Karimova gyveno bute netoli Taškento kartu su savo motina Gulnara, kai 2014-aisiais viskas pasisuko blogąja linkme. Senelis Islamas Karimovas, Uzbekistano prezidentas, tais metais buvo nurodęs savo dukterį sulaikyti.

2015-aisiais, kai moteris buvo nuteista dėl pinigų plovimo ir finansinių nusikaltimų, jai leista atlikti bausmę toliau liekant namie.

Tačiau praėjusią savaitę uzbekistanietė iš buto buvo ištempta pareigūnų ir nuvežta į kalėjimą – ji apkaltinta daug kartų pažeidusi namų arešto sąlygas.

Jos duktė Iman pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame matyti, kaip mėlynu chalatu vilkinti ir rožines šlepetes avinti moteris tiesiog ištempiama iš namų.

Ir Iman, ir jos brolis Islamas Karimovas jaunesnysis mano, kad motina dabar perkelta į kalėjimą, nes baiminamasi, kad ji gali išduoti ankstesnes dabar valdžią turinčių politikų nuodėmes, padarytas valdant jos tėvui.

„Išaiškėtų tiek daug dalykų. Jie to bijo“, – teigė I.Karimovas jaunesnysis.

Prieš penkerius metus Gulnara visuomet buvo pasitempusi, sukiojosi aukštuomenės vakarėliuose, filmavosi brangiuose muzikos klipuose, kūrė kvepalus, pristatė ne vieną mados kolekciją, į kurios pristatymą buvo atvykęs dainininkas Stingas ir aktorius Gerard’as Depardieu.

Jos tėvas vadovavo Uzbekistanui nuo 1991-ųjų iki savo mirties 2016-aisiais. Protestus jis malšino brutaliais būdais, kankino politinius oponentus. Ir kol buvusios sovietinės šalies ekonomika vos vilkosi, dvi Karimovo dukterys maudėsi piniguose.

2014-aisiais Gulnaros gyvenimas apsivertė, kai ji viešai apkaltino savo seserį Lolą prieš ją rengiant sąmokslą. Tėvo paliepimu nepaklusniajai dukteriai skirtas namų areštas.

46-erių G.Karimovos istorija domino visuomenę ir buvo apipinta gandais.

„Prisimenu, suėmimo dieną man buvo 15 metų. Kaip tik buvau grįžusi iš mokyklos Jungtinėje Karalystėje ir lankiausi pas mamą, kai į buto Taškente balkoną virvėmis nusileido kaukėti vyrai.

Mano draugai buvo išvesti lauk, pakėlę rankas virš galvų. O tada pasirodė mūsų asmens sargybiniai. Tik šį kartą jie ne saugojo mus, o siekė įkalinti, – prisiminė Iman. – Mano mama bandė prisiskambinti seneliui, bet jis buvo nepasiekiamas. Jie nuo tos dienos niekada nebesimatė.“

Iman ir Gulnara apsigyveno būste netoli Taškento kartu su dviem G.Karimovos pagalbininkais.

Tačiau viena prezidento dukteriai talkinusi moteris netrukus nusižudė – palūžo, nes negalėjo matytis su savo vaikais, sugrįžti namo, buvo įkalinta kaip ir G.Karimova.

Nuo 2014-ųjų iki 2017-ųjų faktiškai nebuvo jokių žinių apie tai, kas moteriai nutiko, kol galiausiai prokurorai pranešė, jog 2015-aisiais ji nuteista penkeriems metams namų arešto.

„Šis vadinamasis teismas vyko namuose, kuriuose kalėjome. Vieną dieną atvyko teisėjas, prokurorai ir mamai paskirta advokatė, kuri taip nervinosi, kad drebėjo. Teismą jie įvykdė mūsų namų virtuvėje“, – pasakojo I.Karimova.

Kai mirė merginos senelis, jai buvo leista išeiti į laisvę, bet merginos draugams policija nurodė su ja nebendrauti.

Motiną Iman galėdavo kartais aplankyti.

Dabar Londone studijuojanti Iman pasakoja, kad norėjo prabilti po to, kai jos motina buvo brutaliai ištempta į kalėjimą.

„Ji serga. Reikia bent dviejų operacijų, bet niekas mano mamai nesuteikė jokios medicinos pagalbos“, – teigė mergina.

Beje, aiškėja, kad praėjusią savaitę JAV teisingumo departamentas paviešino įtarimus, jog moteris gavo 865 mln. dolerių (767,3 mln. eurų) kyšį iš tarptautinių telekomo kompanijų. Mainais G.Karimova turėjo jiems parūpintų uzbekiškas veiklos licencijas.

Korupcijos tyrimą prieš ją pradėjo Šveicarijos ir Švedijos teisėsauga. Tačiau pati moteris bet kokius kaltinimus neigia.

Parengta pagal „The Guardian“ informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.