Jungtinės Karalystės premjerė tęsia desperatiškas pastangas išgelbėti „Brexit“

Jungtinės Karalystės ministrė pirmininkė Theresa May ketvirtadienį toliau ieško būdų išgelbėti savo nepopuliarų susitarimą su Europos Sąjunga dėl išstojimo sąlygų po dar dar vienos dramatiškos dienos, per kurią ji pasiūlė atsistatydinti, o susiskaldęs parlamentas nerado išeities iš aklavietės dėl „Brexit“.  

 Th. May prie vyriausybės vairo stojo netrukus po to, kai britai 2016 metų birželį vykusiame referendume nedidele balsų persvara pasisakė už pasitraukimą iš ES.     <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Th. May prie vyriausybės vairo stojo netrukus po to, kai britai 2016 metų birželį vykusiame referendume nedidele balsų persvara pasisakė už pasitraukimą iš ES.     <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 28, 2019, 4:04 PM, atnaujinta Mar 28, 2019, 4:13 PM

Didėjanti įtampa ir nusivylimas dėl nesėkmingų pastangų užbaigti „Brexit“ praėjus trejiems metams po referendumo trečiadienį privertė Th. May mesti ant stalo savo kozirį – premjerė pažadėjo palikti savo postą, jei parlamentas pritars jos susitarimui su Briuseliu.  

ES lyderiai praėjusią savaitę pasiūlė JK atidėti „Brexit“ iki gegužės 22 dienos, tačiau tik su sąlyga, kad šalies parlamentas iki kovo 29-osios – iš pradžių planuotos išstojimo datos – patvirtins susitarimą.  

Ketvirtadienį pranešta, kad vyriausybė planuoja penktadienį rengti dar vieną parlamento balsavimą dėl „Brexit“ susitarimo. Jeigu šio balsavimo nebūtų, Th. May tektų informuoti ES lyderius, kokių žingsnių Londonas imsis iki nustatyto galutinio termino – balandžio 12 dienos, nes priešingu atveju šaliai tektų palikti Bendriją nesudarius jokio susitarimo.    

Baimindamasi visiškai prarasti „Brexit“ proceso kontrolę, Th. May trečiadienį dramatiškai paskelbė,  pasitrauktų iš pareigų, jeigu parlamentarai pagaliau pritartų jos išstojimo sutarčiai.

„Žinau, kad antrame „Brexit“ derybų etape norima naujo požiūrio ir naujo lyderio, ir aš nestosiu tam skersai kelio“, – per Konservatorių partijos įstatymų leidėjų susirinkimą pareiškė premjerė.

Šis pažadas iškart padėjo užsitikrinti kai kurių potencialiais kandidatais pakeisti Th. May laikomų politikų balsus.

Beprasmė auka?

Th. May prie vyriausybės vairo stojo netrukus po to, kai britai 2016 metų birželį vykusiame referendume nedidele balsų persvara pasisakė už pasitraukimą iš ES.     

Tai, kaip ji vadovavo pasirengimui „Brexit“, pakurstė pyktį ir nusivylimą tiek namuose, tiek užsienyje, taip pat privertė premjerę  atlaikyti ne vieną patyčių bangą. 

Tačiau po Th. May trečiadienio pareiškimo buvęs užsienio reikalų ministras Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) pareiškė, kad dabar jis palaikys premjerę „visų 17,4 mln. žmonių, balsavusių už „Brexit“ vardu“. 

„Man iš tiesų labai gaila ir nors tai man skausminga, turėsiu tai palaikyti“, – sakė jis laikraščiui „The Daily Telegraph “. 

Tačiau viltį pasiekti persilaužimą slopina Th. May vyriausybei minimalią daugumą parlamente užtikrinančios Šiaurės Airijos Demokratinės junionistų partijos (DUP) sprendimas toliau priešintis susitarimui. 

„Nepalaikysime vyriausybės, jei bus naujas balsavimas“, – nurodė DUP.  

Anot partijos, „Brexit“ susitarime numatyta „apsidraudžiamoji priemonė“ (backstop), turinti užtikrinti, kad po išstojimo siena tarp Šiaurės Airijos ir Airijos Respublikos išliks atvira, kelia „nepriimtiną grėsmę“ Jungtinės Karalystės politinei sąjungai.

Šis DUP pareiškimas mažina šansus, kad po dviejų skaudžių pralaimėjimų trečias parlamento balsavimas galėtų būti sėkmingas Th. May.  

„Ar jos auka bus beprasmė?“ – savo pirmajame puslapyje klausia laikraštis „Daily Mail“. 

„T. May atsistatydinimo gambitą žlugdo DUP pasipriešinimas“, – rašo „Financial Times“.  

Dėl besitęsiančios „Brexit“ nežinomybės svaro kursas ketvirtadienį smuko ir JAV dolerio, ir euro atžvilgiu. 

„Ne. Ne. Ne...“

Faktą, kad JK sugrįžo į pradinį tašką, patvirtino parlamento nesugebėjimas rasti kompromiso dėl jokios paskutinės minutės iniciatyvos „Brexit“ klausimu.        

Trečiadienį įstatymų leidėjai dalyvavo virtinėje balsavimų dėl įvairių alternatyvų, susijusių su „Brexit“, įskaitant galimybę atmesti Th. May sudarytą susitarimą ir atsisakyti kai kurių jos nubrėžtų „raudonųjų linijų“, pavyzdžiui, dėl laisvo piliečių judėjimo nutraukimo.     

Tačiau nė viena iš aštuonių alternatyvų, įskaitant galimybę likti ES muitų sąjungoje arba apskritai atšaukti „Brexit“ procesą pagal ES sutarties 50-ąjį straipsnį, per balsavimus neužsitikrino reikiamo įstatymų leidėjų palaikymo.

Didžiausio palaikymo sulaukė siūlymas po „Brexit“ sukurti naują muitų sąjungą su ES – jis buvo atmestas 272 balsais prieš 264. Tačiau Th. May yra ne kartą pasisakiusi prieš tokią galimybę.

„Pagaliau parlamentas pasisakė: ne, ne, ne, ne, ne, ne, ne, ne“, – skelbia antraštė laikraščio „The Guardian“ pirmajame puslapyje. 

Balsavimo rezultatai, panašu, patvirtina Th. May žodžius, kad jos susitarimas, nepaisant visų trūkumų, yra vienintelis, galintis padėti šaliai tvarkingai pasitraukti iš ES. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.