„Brexit“ epopėja: ar po serijos „ne“ pagaliau nuskambės „taip“?

Bendruomenių Rūmai atmetė visus aštuonis alternatyvius sutarties su Europos Sąjunga dėl „Brexit“ variantus. Neįtinka niekas. Taigi ko toliau galima tikėtis šiame skausmingame išsiskyrimo procese?

Britų laikraščių redaktoriai teigė, kad pastaruoju metu jau trūksta fantazijos antraštėms, skelbiančioms apie chaosą, tvyrantį „Brexit“ procese.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Britų laikraščių redaktoriai teigė, kad pastaruoju metu jau trūksta fantazijos antraštėms, skelbiančioms apie chaosą, tvyrantį „Brexit“ procese.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 29, 2019, 10:42 AM, atnaujinta Mar 29, 2019, 10:54 AM

Jungtinei Karalystei liko keturios bendros kryptys: „Brexit“ sutarties patvirtinimas, „Brexit“ be sutarties, derybos dėl „Brexit“ atidėjimo ilgam laikui siekiant parengti naują strategiją arba „Brexit“ atšaukimas.

„Trečiadienio vakarą mes suskaičiavome aštuonis Jungtinės Karalystės Parlamento „ne“, – pasakė Europos Komisijos atstovas Margaritis Schinas. – Dabar mums reikia išgirsti „taip“ dėl tolesnio kelio.“

Jei Parlamentas sutarties nepatvirtins ir nepavyks susitarti dėl tolesnių veiksmų plano, britai balandžio 12 d. pasitrauktų iš ES be sutarties.

Šiandien Parlamente bus rengiami dar vieni debatai dėl „Brexit“, tačiau nepatvirtinta, ar juos vainikuos trečiasis balsavimas dėl jau du kartus atmesto premjerės Theresos May susitarimo.

Th.May trečiadienio vakarą netgi pasiryžo radikaliam politiniam žingsniui: ji pažadėjo pasitraukti iš didžiosios politikos, jei tik konservatorių parlamentarai vieningai balsuos už jos pasitraukimo iš ES sutartį.

Toks asmeninis pasiaukojimas suminkštino didelės dalies euroskeptikų konservatorių širdis, tačiau Šiaurės Airijos Demokratinė junionistų partija (DUP) teigia, kad savo pozicijos nekeis ir nebalsuos už sutartį.

Šių politikų balsų gali pritrūkti paremiant susitarimą.

Th.May reikia bent 320 parlamentarų pritarimo, kad sutartis būtų ratifikuota. O jei dešimt ultrakonservatyvių DUP parlamentarų paremtų jos paktą, daugelis abejojančių konservatorių irgi žengtų tą patį žingsnį, kad ir be didelio entuziazmo.

DUP neįtinka apsidraudžiamoji priemonė: išlaikyti atvirą sieną tarp Airijos ir Šiaurės Airijos, suformuoti bendrą muitų teritoriją, o Šiaurės Airija taip pat laikytųsi ES bendrosios rinkos taisyklių dėl prekių judėjimo, kad siena liktų atvira. Tokia situacija galiotų, kol nebūtų sudaryta geresnė santykių reguliavimo sutartis.

Nepaisant to, Th.May siekia, kad šiandien Bendruomenių Rūmai dar kartą balsuotų, bet nėra aišku, ar su tuo sutiks Parlamento pirmininkas Johnas Bercow.

Jis vakar darsyk pagrasino neleisti balsuoti dėl sutarties trečią kartą. To priežastis yra 415 metų senumo taisyklė, anot kurios, tas pats projektas negali būti teikiamas balsuoti kiek nori kartų.

J.Bercow teigė, kad pasiūlymas dabar turi „iš esmės“ skirtis nuo abiejų ankstesnių.

Laikas spaudžia. Pagal susitarimą su ES, jeigu „Brexit“ sutartis iki vidurnakčio nebus priimta, Th.May turės prašyti atidėti išstojimą iki gegužės 22 dienos arba pasitikti chaosą, kuris užkluptų britus po dviejų savaičių užtrenkus Bendrijos duris.

Parengta pagal BBC, AP, ELTA ir BNS informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.