D. Trumpas iš politikos spąstų ištrūko nesužeistas, bet demokratai nenusileidžia

Dvejus metus užtrukęs Roberto Muellerio tyrimas pasibaigė Donaldo Trumpo išteisinimu dėl jo sąsajų su Rusija. Bet demokratai nežada taip lengvai trauktis iš kovos.

D.Trumpas džiaugėsi – kadenciją temdęs šešėlis panaikintas. Nerasta įrodymų, kad prezidentas susimokė su Rusija.<br>AP nuotr.
D.Trumpas džiaugėsi – kadenciją temdęs šešėlis panaikintas. Nerasta įrodymų, kad prezidentas susimokė su Rusija.<br>AP nuotr.
D.Trumpas džiaugėsi – kadenciją temdęs šešėlis panaikintas. Nerasta įrodymų, kad prezidentas susimokė su Rusija.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
D.Trumpas džiaugėsi – kadenciją temdęs šešėlis panaikintas. Nerasta įrodymų, kad prezidentas susimokė su Rusija.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
D.Trumpas džiaugėsi – kadenciją temdęs šešėlis panaikintas. Nerasta įrodymų, kad prezidentas susimokė su Rusija.<br>Sipa Press/Scanpix nuotr.
D.Trumpas džiaugėsi – kadenciją temdęs šešėlis panaikintas. Nerasta įrodymų, kad prezidentas susimokė su Rusija.<br>Sipa Press/Scanpix nuotr.
D.Trumpas džiaugėsi – kadenciją temdęs šešėlis panaikintas. Nerasta įrodymų, kad prezidentas susimokė su Rusija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
D.Trumpas džiaugėsi – kadenciją temdęs šešėlis panaikintas. Nerasta įrodymų, kad prezidentas susimokė su Rusija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
D.Trumpas džiaugėsi – kadenciją temdęs šešėlis panaikintas. Nerasta įrodymų, kad prezidentas susimokė su Rusija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
D.Trumpas džiaugėsi – kadenciją temdęs šešėlis panaikintas. Nerasta įrodymų, kad prezidentas susimokė su Rusija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2019-03-30 13:25, atnaujinta 2019-03-30 13:36

Dvejus metus 72-ejų D.Trumpą persekiojęs šešėlis dėl įtarimų apie Rusijos kišimąsi į JAV prezidento rinkimus išnyko šį savaitgalį, rašo AP.

Specialusis prokuroras R.Muelleris nerado jokių įrodymų, kurie pagrįstų įtarimus, kad D.Trumpas ir jo 2016 metų rinkimo kampanijos dalyviai buvo susimokę su Rusijos valdžia.

Generalinis prokuroras Williamas Barras paviešino ataskaitos santrauką, kurioje teigiama, jog „nebuvo nustatyta, kad D. Trumpo rinkimų komandos nariai slapta susimokė ar derino veiksmus su Rusijos vyriausybe šiai vykdant kišimosi į rinkimus veiklą“.

Beje, 74-erių R.Muelleris nepriėjo išvados, kad D.Trumpas mėgino trukdyti vykdyti teisingumą: „Šioje ataskaitoje nedaroma išvada, kad prezidentas įvykdė nusikaltimą, tačiau jis ir nereabilituotas.“

Tačiau D.Trumpas skelbė neginčijamą pergalę: „Jokio susimokymo, jokio trukdymo teisingumui, galutinė ir visiška reabilitacija! Paverskime Ameriką vėl didžia!“

Būtent dėl šio aspekto demokratai neketina nurimti. Jie JAV Kongrese dabar norėtų apklausti W.Barrą.

Atstovų Rūmų Teisėsaugos komiteto pirmininkas Jerry Nadleris teigė, kad R.Muelleris neišteisino D.Trumpo, o W.Barras per dvi dienas nusprendė, jog D.Trumpo negalima kaltinti dėl trukdymo teisėsaugai atlikti darbą.

Dar prieš paskelbiant tyrimo išvadas buvo aišku, kad D.Trumpui tyrimas dėl Rusijos sąsajų – puiki politinė galimybė paruošti pamatus 2020-ųjų prezidento rinkimams.

Vos tik buvo paviešinta R.Muellerio ataskaitos santrauka, prezidento komanda internete paskelbė laviną palaikymo žinučių D.Trumpui ir nukreipė kritiko strėles į Demokratų partiją, kurios nariai visus tuos dvejus metus kartojo, kad netrukus prokuroras ras neginčijamų įrodymų, jog nusikaltimas buvo įvykdytas.

„Tai buvo niekingas ir apsimetėliškas melas, paskelbtas nepaisant to, kad nebuvo jokių įrodymų. Amerikos prezidentui tokia situacija niekada nebeturėtų pasikartoti“, – rašė D.Trumpo atstovė spaudai Sarah Sanders.

D.Trumpas tyrimą dėl Rusijos kišimosi pavadino „nepavykusiu valstybės perversmu“. Anot jo, visi, kurie bandė jį organizuoti, dabar turės už tai atsakyti.

„Demokratai sušlavė milijonus iš melo. Dabar mes atsikirsime!“ – paskelbė D.Trumpo rinkimų štabas.

Tai tie žmonės, kurie per rinkimus parėmė respublikoną verslininką, bet buvo nusivylę, o dabar gali vėl jį palaikyti.

R.Muellerio tyrimo atgarsiai skambėjo ir Rusijoje.

Vakar Kremlius pareiškė, kad dabar galima siekti glaudesnių Maskvos ir Vašingtono santykių. Tiesa, JAV pirmosios turi žengti draugišką žingsnį.

R.Muellerio tyrimas truko 674 dienas.

Jo metu septyni asmenys buvo nuteisti, dar 27-iems pateikti kaltinimai. Vien Michaelo Flynno – buvusio D.Trumpo patarėjo nacionalinio saugumo klausimais – apklausos truko 62 valandas ir 45 minutes.

Iš viso apklausa apie 500 liudytojų.

Bendrojo gėrio supratimas patiria krizę

Linas Kojala

Politologas, Rytų Europos studijų centro direktorius

„R.Muellerio tyrimo apie Rusijos įtaką JAV prezidento rinkimams išvados buvo sutiktos savotiškai. Prezidentas D.Trumpas skelbia pergalę, nes išvados iš to, ką šiuo metu žinome, konstatuoja, kad konspiracijos tarp jo rinkimų kampanijos ir Rusijos valdžios nebuvo.

Opozicijos komentaruose išlenda nusivylimo atodūsiai – lyg tikroji pergalė būtų buvusi alternatyvus dokumentas, konstatavęs, kad pareigas einantis JAV prezidentas yra faktiškai svetimos valstybės agentas. Bendrojo gėrio supratimas tikrai patiria krizę.

Bet, priešingai, nei dažnai manome, tokia politinė priešprieša nėra šių laikų bruožas. Tiems, kurie domėjosi JAV tėvų kūrėjų – George’o Washingtono, Thomo Jeffersono, Alexanderio Hamiltono, Jameso Madisono, Jameso Monroe ir kitų – tarpusavio santykiais, dabartinė situacija neatrodytų labai nauja. G.Washingtonas niršo ant Th.Jeffersono ir respublikoniškosios spaudos, kuri pirmąjį JAV prezidentą bandė paversti britų įtakos agentu. Tuo metu pats Th.Jeffersonas buvo nuolat kaltinamas išdavikišku „atidirbinėjimu“ Prancūzijai.

A.Hamiltoną politiniai oponentai bandė nuskandinti paviešindami informaciją apie neištikimybę žmonai. Galiausiai Th.Jeffersonas net nepasirodė pirmojo prezidento laidotuvėse. Nors vėliau, pats tapęs prezidentu, tarsi gražiai atsiliepė apie G.Washingtoną vienoje savo kalbų, velionio žmona neslėpė pykčio ir įvertino tai kaip sarkazmą.

Pats R.Muellerio tyrimas sudės visus taškus ant i – reikia džiaugtis, kad JAV teisėsaugos sistema atlaiko tokį atvejį. Dar 2018 m. gegužę iš JAV komentavau, kad pagrindinė grėsmė prezidentui gali būti ne pats tyrimo turinys, o tai, kad trukdydamas jį vykdyti D.Trumpas gali sulaukti kaltinimų dėl kliudymo teisėsaugai. Nors prezidentas – emocingas, teisininkai jį suvaldė. Tiesa, R.Muellerio tyrimo išvadose nėra vienareikšmiško atsakymo, ar D.Trumpas netrukdė tyrėjams, tačiau bet kuriuo atveju tai yra prezidentui palankus konstatavimas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.