Politikos naujokė tapo istorine mere

Čikaga tapo didžiausiu JAV miestu, kuriam vadovauja afroamerikietė merė. Rinkėjai išreiškė palaikymą Lori Lightfoot – homoseksualios orientacijos neslepiančiai politikos naujokei.

L.Lightfoot (kairėje) pergale rinkimuose džiaugėsi su savo sutuoktine Amy.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
L.Lightfoot (kairėje) pergale rinkimuose džiaugėsi su savo sutuoktine Amy.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 4, 2019, 3:42 PM, atnaujinta Apr 6, 2019, 4:30 PM

Miestui, kuriame klesti didelis nusikalstamumas ir ekonominė nelygybė, pasiryžo vadovauti 56 metų buvusi federalinė prokurorė L.Lightfoot.

Moteris niekada neužėmė jokio renkamo posto, visą gyvenimą dirbo teisinį darbą, bet sugebėjo sutriuškinti savo konkurentę įspūdingu rezultatu: juodaodę politikę Toni Preckwinkle ji įveikė 74 proc. prieš 26 proc. balsų.

„Mums teko kautis su galingais interesais, – pergalės kalboje sakė L.Lightfoot, o ant scenos su ja stovėjo jos žmona ir maža dukrelė. – Šiandien jūs ne tiki pasižymėjote istorijoje, šiandien jūs sukūrėte judėjimą, kuriantį pokyčius.“

L.Lightfoot bus pirmoji atvirai homoseksualumą deklaruojanti Čikagos merė, taip pat pirmoji juodaodė moteris šiame poste.

Čikaga nuo 1837-ųjų tik kartą buvo išrinkusi juodaodį vyrą ir tik kartą – moterį. Šiuo metu dar septynių JAV miestų, tarp kurių Atlanta, Naujasis Orleanas ir San Fransiskas, merų pareigas eina juodaodės.

Jos išrinkimas į aukščiausią didmiesčio savivaldos postą buvo stebinantis dar ir todėl, kad čia ilgą laiką dominavo tos pačios partijos ir ilgą laiką čia veikusių interesų grupių remiami kandidatai.

„L.Lightfoot išrinkimas rodo, jog miestiečiai atmeta Čikagos politikos senbuvius“, – teigė politikos mokslų profesorius iš Ilinojaus universiteto Evanas MacKenzie.

Lenktynes dėl mero kėdės pralaimėjusi T.Preckwinkle kelis dešimtmečius dirbo vietos savivaldoje, dabar ėjo Kuko apygardos, kur įsikūrusi Čikaga, tarybos pirmininko pareigas.

Tai jai ir pakišo koją – čikagiečiai norėjo išversti visus senbuvius ir pakeisti miesto valdžią iš pat šaknų.

Politikos naujokė L.Lightfood rinkimų kampanijos metu agitavo už politinės korupcijos panaikinimą ir pagalbą mažas pajamas gaunančioms šeimoms.

Ji taip pat daug dėmesio skyrė ginkluotam smurtui Čikagoje, kurioje įvykdoma daug žmogžudysčių ir siautėja gaujos.

„Žmonės tikisi, kad kas nors pasikeis. Nepaprastas jausmas būti tokių pokyčių įrankiu“, – džiaugėsi L.Lightfoot.

Parengta pagal AFP, ELTA informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.