Atominė elektrinė kelia įtarimų: ruošiasi ten gaminti ginklus?

Saudo Arabija baigia statyti pirmąją atominę elektrinę, tačiau ar Rijado nenoras įsileisti tarptautinius stebėtojus kelia nerimą, kad branduoliniame komplekse ruošiamasi gaminti ir ginklus.

Saudo Arabija į statomą pirmąją šalyje atominę elektrinę neįsileidžia užsienio inspektorių.<br>„Google Earth“ nuotr.
Saudo Arabija į statomą pirmąją šalyje atominę elektrinę neįsileidžia užsienio inspektorių.<br>„Google Earth“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 7, 2019, 9:09 AM

Palydovinės nuotraukos rodo, kad iki pirmojo reaktoriaus užbaigimo veikiausiai liko vos keli mėnesiai.

Jis statomas Karaliaus Abdulazizo mokslo ir technologjų mieste ar Rijado pakraštyje, o jo vietą nustatė buvęs Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) direktorius branduolinėms inspekcijoms Robertas Kelley.

Jo teigimu, tai labai mažas 30 kilovatų galios tyrimų reaktorius.

„Manau, jie jau galėjo viską užbaigti – su uždengtu stogu ir įjungta elektra – per metus“, – sakė R.Kelley, daugiau nei tris dešimtmečius dirbęs inžinieriumi ir moksliniu darbuotoju JAV branduolinių ginklų komplekse.

Palydovinėse nuotraukose užfiksuoti jau pastatyti 10 metrų aukščio plieno vamzdžiai, kuriuose bus laikomas branduolinis kuras, ir aplink vykdoma betoninio pastato konstrukcija.

R.Kelley teigimu, pagrindinė tyrimų reaktoriaus paskirtis – branduolinių specialistų mokymai, tačiau tai žymi ir ribą, nuo kurios šalis tampa branduolinio kuro turėtoja.

Prieš užpildydama reaktorių branduoliniu kuru Saudo Arabija turės patvirtinti, kad atitinka daugelį griežtų tarptautinių taisyklių, ir atlikti įvairias procedūras, įskaitant TATENA inspekcijas, skirtas užtikrinti, kad jokios radioaktyviosios medžiagos nebūtų naudojamos gaminant ginklus, – to iki šiol buvo vengiama.

Reaktorių arabams suprojektavo Argentinos valstybinė įmonė „Invap S.E.“.

„Šis reaktorius turėtų pradėti veikti iki metų pabaigos, – patvirtino Argentinos atstovas TATENA Rafaelis Mariano Grossi. – Tai priklauso nuo daugelio veiksnių.

„Invap“ yra atsakinga už projektą, vadovauja visoms operacijoms. Bet inžinerijos darbus atliko patys Saudo Arabijos specialistai.“

Palydovinės nuotraukos į viešumą pateko netrukus po to, kai Baltieji rūmai ir Kongresas susirėmė dėl branduolinių technologijos pardavimo ar Rijadui, – paaiškėjo, kad JAV Energetikos departamentas JAV verslo įmonėms suteikė septynis leidimus perduoti jautrią informaciją branduoline tema Saudo Arabijos vyriausybei.

Ir JAV valstybės sekretorius Mike’as Pompeo, ir energetikos sekretorius Rickas Perry griežtai atmetė Kongreso komitetų prašymus paaiškinti, kokiu pagrindu buvo išduoti minėti leidimai ir kokios kompanijos dalyvavo perduodant informaciją.

Parengta pagal „The Guardian“ informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.