Mokytojai Lenkijoje ruošia audrą: planuoja žlugdyti egzaminus

Lietuvos mokytojams didesnių atlyginimų išsikovoti nepadėjo net laikina Švietimo ministerijos pastato okupacija. O ar sugebės tokį tikslą pasiekti Lenkijos pedagogai, į pagalbą pasitelkę bado akciją?

Nemaži Lenkijos pedagogų protestai yra vykę 2016-aisiais, kai nauja švietimo reforma siekta sumažinti pedagogų skaičių ir diegti patriotizmo mokymą.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Nemaži Lenkijos pedagogų protestai yra vykę 2016-aisiais, kai nauja švietimo reforma siekta sumažinti pedagogų skaičių ir diegti patriotizmo mokymą.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
 Lenkijos mokytojai ruošiasi protestams.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
 Lenkijos mokytojai ruošiasi protestams.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
 Lenkijos mokytojai ruošiasi protestams.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
 Lenkijos mokytojai ruošiasi protestams.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Apr 7, 2019, 12:28 PM, atnaujinta Apr 7, 2019, 12:40 PM

Pastarosiomis savaitėmis lenkai savo šalyje stebėjo panašius įvykius kaip lietuviai 2018-ųjų pabaigoje. Mokytojai Lenkijoje ruošiasi skelbti neterminuotą streiką per mokinių egzaminus ir bado akciją.

Jau dabar Krokuvos pedagogai bado streiką vykdo okupuotame Mažosios Lenkijos regiono Švietimo skyriaus pastate.

Susitikę pasikalbėti su Lenkijos vyriausybės nariais pedagogai neišgirdo to, ko norėjo – kad jų atlyginimas būtų pakeltas. Dar vienos derybos vyks kitą savaitę.

Tačiau jei ir jos žlugs, Varšuva rengiasi sunkiai suvaldomai sumaiščiai.

Kvies pakaitinius mokytojus

Išsigandę galimo egzaminų kracho Lenkijos valdantieji pranešė skubos tvarka priimsiantys įstatymų pataisas, leisiančias streikuojančius mokytojus pakeisti pedagogais pensininkais bei mokytojais iš kitų regionų.

Tokių radikalių priemonių vyriausybė nusprendė griebtis išsigandusi, kad po dviejų savaičių prasidėsiantis neterminuotas mokytojų streikas sužlugdys aštuntokų bei dešimtokų egzaminus mokyklose.

Aštuntokų egzaminai yra mažiau svarbūs, jie rengiami tam, kad vaikai pasiruoštų egzaminams dešimtoje, baigiamojoje, gimnazijos klasėje.

Užtat nuo pažymių per pastarąjį egzaminą priklauso, ar mokinys pateks į prestižinį licėjų, ar į prastesnį, ar bus pasiųstas į technikos mokyklą.

Mokytojai streiką paskelbė pradėsiantys balandžio 8-ąją, likus vos dviem dienoms iki dešimtokų ir savaitei iki aštuntokų egzaminų.

Įkvėpė policijos patruliai

Radikaliam sprendimui rengti streiką per mokinių egzaminus pedagogų profsąjungos ryžosi įkvėptos policininkų sėkmės.

Šie pernai paskelbė streikuosiantys per Nepriklausomybės dienos minėjimą, kai į gatves demonstruoti išeina priešiškos kairiųjų ir dešiniųjų organizacijos.

Bijodama nekontroliuojamų riaušių vyriausybė sutiko pakelti policininkų algas, nors prieš tai į policininkų protestų demonstracijas nereaguodavo.

Policininkų pavyzdžiu sekantys pedagogai dabar reikalauja iš karto pakelti algas vienu tūkstančiu zlotų (232 eurais).

Vyriausybė sako tam lėšų neturinti ir žada algas kelti trejus metus po penkiolika procentų.

Mokytojams pagal turimą vieną iš keturių kvalifikacijos lygių šiuo metu yra mokama 1956, 2052, 2437 arba 2775 zlotų (atitinkamai 455, 477, 567 arba 646 eurų) alga.

Apimtų visą Lenkiją

Lenkijos mokytojų profsąjungos pirmininkas Slawomiras Broniarzas teigia, kad neterminuotam streikui specialiose anketose pritarė 85 proc. pedagogų, o didžiuosiuose miestuose beveik arba absoliučiai visi mokytojai.

Tokia mokytojų vienybė stebima pirmąkart per pastarąjį dešimtmetį, tad S.Broniarzas pareiškė netikintis, jog vyriausybė įstengtų surasti tiek streiklaužių, kad pakeistų demonstrantų nuomonę.

Dienraščio „Rzeczpospolita“ teigimu, vyriausybė rastų lėšų mokytojų reikalavimui įvykdyti, tačiau bijo domino efekto – kad toks nuolaidžiavimas į gatves išves medikus, pašto darbuotojus ir kitus tarnautojus, norinčius didesnių algų.

Bet masinės demonstracijos labai pakenktų valdantiesiems prieš Europos Parlamento rinkimus.

Firmos „Ibris“ atlikta sociologinė apklausa liudija, kad 66 proc. lenkų mano, jog mokytojai išsikovos didesnes algas, tačiau vis dėlto 61 proc. apklaustųjų kritikuoja sprendimą streiką rengti per mokinių egzaminus.

Žurnalo „Newsweek“ teigimu, valdantieji vylėsi, kad dešiniuosius palaikanti „Solidarumo“ profsąjunga sugebės suskaldyti pedagogų vienybę ir kitos dvi mokytojų profsąjungos nesiryš neterminuotam streikui.

Tai nepasitvirtino: praeitą pirmadienį grupė „Solidarumo“ narių sukilo prieš savo vadovybę, pareiškė remiantys bendrą streiką ir pradėjo bado akciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.