Susitarė dėl „Brexit“ atidėjimo: Jungtinė Karalystė gavo laiko nesutarimams įveikti

Į neeilinę Europos Vadovų Tarybą (EVT) susirinkę ES šalių lyderiai sutarė atidėti Jungtinės Karalystės išstojimą iš Europos Sąjungos iki spalio 31 d.

„Reuters“ pranešė, kad ES valstybės narės siūlo atidėjimą iki spalio 31 d.<br>PA Wire/Scanpix nuotr.
„Reuters“ pranešė, kad ES valstybės narės siūlo atidėjimą iki spalio 31 d.<br>PA Wire/Scanpix nuotr.
„Reuters“ pranešė, kad ES valstybės narės siūlo atidėjimą iki spalio 31 d.<br>AP nuotr.
„Reuters“ pranešė, kad ES valstybės narės siūlo atidėjimą iki spalio 31 d.<br>AP nuotr.
„Reuters“ pranešė, kad ES valstybės narės siūlo atidėjimą iki spalio 31 d.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
„Reuters“ pranešė, kad ES valstybės narės siūlo atidėjimą iki spalio 31 d.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
„Reuters“ pranešė, kad ES valstybės narės siūlo atidėjimą iki spalio 31 d.<br>AFP/Scanpix nuotr.
„Reuters“ pranešė, kad ES valstybės narės siūlo atidėjimą iki spalio 31 d.<br>AFP/Scanpix nuotr.
ES viršūnių susitikime dalyvavusios Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės teigimu, Europos Sąjunga Jungtinei Karalystei suteikia papildomo laiko vidiniams politiniams nesutarimams dėl „Brexito“ įveikti.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
ES viršūnių susitikime dalyvavusios Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės teigimu, Europos Sąjunga Jungtinei Karalystei suteikia papildomo laiko vidiniams politiniams nesutarimams dėl „Brexito“ įveikti.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
ES viršūnių susitikime dalyvavusios Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės teigimu, Europos Sąjunga Jungtinei Karalystei suteikia papildomo laiko vidiniams politiniams nesutarimams dėl „Brexito“ įveikti.<br>AFP/Scanpix nuotr.
ES viršūnių susitikime dalyvavusios Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės teigimu, Europos Sąjunga Jungtinei Karalystei suteikia papildomo laiko vidiniams politiniams nesutarimams dėl „Brexito“ įveikti.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Apr 11, 2019, 3:06 AM, atnaujinta Apr 11, 2019, 9:01 AM

Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May buvo pakviesta į ES aukščiausiojo lygio susitikimą Briuselyje po to, kai Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas patvirtino, kad „Brexit“ atidėjimą patvirtino 27 ES vadovai, pranešė BBC.

„Reuters“ pranešė, kad ES valstybės narės siūlo atidėjimą iki spalio 31 d.

Jungtinės Karalystės premjerė anksčiau sakė lyderiams, kad ji nori perkelti šalies pasitraukimo iš ES datą iš penktadienio į birželio 30 d.

ES šalių narių nuomonės pasidalijo dėl pasitraukimo atidėjimo trukmės.

Pagal įstatymą šalys turėjo priimti vieningą sprendimą.

Išstojimo iš ES atidėjimas iki spalio 31 d., oasak BBC žurnalistų, yra požymis, kad Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas yra dienos nugalėtojas, nes jis ypač užtikrintai pasisakė už šį variantą.

Maltos Ministras Pirmininkas Džozefas Muscatas sakė, kad spalio 31 d. terminas buvo „protingas“, nes jis „suteikia Jungtinei Karalystei laiko pasirinkti savo kelią“.

ES vadovai penkias valandas kalbėjo, kad surastų kompromisinį sprendimą.

Tai jau antras kartas, kai Th.May prašė ES „Brexit“ atidėjimo.

Dalia Grybauskaitė: Jungtinė Karalystė gavo laiko nesutarimams įveikti

ES viršūnių susitikime dalyvavusios Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės teigimu, Europos Sąjunga Jungtinei Karalystei suteikia papildomo laiko vidiniams politiniams nesutarimams dėl „Brexito“ įveikti.

Europos šalių lyderiai taip pat pabrėžia, kad pratęsimas turi nedaryti neigiamo poveikio ES institucijoms. Todėl, jei iki gegužės 22 d. JK neratifikuos Išstojimo susitarimo, turi surengti rinkimus į Europos Parlamentą.

EVT išvadose teigiama, kad atidėtas „Brexito“ terminas nereiškia, kad bus atidaromas ir iš naujo persideramas Išstojimo susitarimas. Pratęsimo laikotarpiu Jungtinė Karalystė išlaiko visas vastybės narės teises bei pareigas. Visos ES valstybės narės, taip pat ir JK, įsipareigoja vadovautis geranoriškumu ir abipuse pagarba įgyvendinant ES tikslus.

Pasak šalies vadovės, labai svarbu, kad JK suteiktas papildomas laikas būtų konstruktyviai panaudotas šios valstybės žmonių ateičiai svarbiems sprendimams pasiekti.

Prezidentės teigimu, Jungtinė Karalystė yra ne tik reikšminga ES ekonominė partnerė, bet ir neatsiejama Europos saugumo architektūros dalis, NATO sąjungininkė, kuri vadovaudama priešakinių pajėgų batalionui Estijoje aktyviai prisideda prie Baltijos šalių gynybos ir atgrasymo. Todėl tiek Lietuvos, tiek ir kitų ES šalių interesas su Jungtine Karalyste išlaikyti kuo glaudesnius, draugiškus ilgalaikius santykius ateityje.

Geranoriškas bendradarbiavimas su Jungtine Karalyste yra svarbus ir siekiant užtikrinti ten gyvenančių Lietuvos bei kitų ES šalių piliečių teisių bei garantijų tęstinumą.

Liuksemburgo premjeras: užsitęsęs „Brexit“ primena absurdo teatrą

Liuksemburgo premjeras Xavier Bettelis trečiadienį palygino derybas dėl Jungtinės Karalystės pasitraukimo iš Europos Sąjungos su žymiąja Samuelio Becketto absurdo teatro pjese „Belaukiant Godo“.

„Aš tebelaukiu Godo. Praėjusį kartą jis neatėjo. Šįkart jo irgi nėra. Ir mes nuolat prie šito priprantame. Tikiuosi, kada nors toks asmeninis susitikimas vis dėlto įvyks“, – žurnalistams sakė X. Bettelis, atvykęs į Briuselį, kur vyko neeilinis ES viršūnių susitikimas.

„Ir reikia suprasti, ko nori Londonas. Jie mums kalba apie tai, ko nenori. Bet vis dar neinformuoja mūsų apie tai, ko nori. Kol kas neprarandu kantrybės, bet visa tai užsitęsė“, – pridūrė jis, komentuodamas faktą, kad JK iki šiol neapsisprendė, kokiomis sąlygomis nori palikti bloką.

Airių dramaturgas S. Beckettas pjesę „Belaukiant Godo“ parašė XX amžiaus 5-o dešimtmečio pabaigoje. Pjesėje pasakojama apie personažą, kurio visą veiksmą veltui laukė du bėdžiai, tikėdamiesi, kad susitikimas su juo suteiks jų gyvenimui tikslą.

„Brexit“ susitarimas nekeistinas, sako D. Tuskas

Lankstus „Brexit“ termino pratęsimas iki spalio 31-osios sudarys sąlygas Jungtinei Karalystei ratifikuoti išstojimo iš Europos Sąjungos sutartį, bet šio dokumento keisti nenumatoma, pareiškė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas.

„Dabar situacija Jungtinės Karalystės rankose, kad iki pratęsto termino pabaigos būtų ratifikuotas susitarimas. Ji taip pat galės pagalvoti bendrai apie „Brexit“ strategiją, o tai galėtų nulemti politinės deklaracijos, bet ne išstojimo sutarties pakeitimus“, – spaudos konferencijoje Briuselyje sakė D. Tuskas.

Pasibaigus neeiliniam Europos Sąjungos viršūnių susitikimui, per kurį su Britanija buvo susitarta pratęsti „Brexit“ terminą, D. Tuskas ketvirtadienį taip pat sakė, kad Londonas dar gali atsisakyti išstoti.

„Iki šio periodo pabaigos Jungtinė Karalystė dar turi galimybę atšaukti (procesą pagal ES sutarties) 50-ąjį straipsnį ir „Brexit“ bus atšauktas“, – pažymėjo D. Tuskas.

Tuomet, pasak jo, Britanija pratęstų savo bendradarbiavimą kaip ES narė, išsaugodama visas savo teises.

D. Trumpas apgailestauja dėl ES „griežtumo“ britams

 

JAV prezidentas Donaldas Trumpas trečiadienį išreiškė apgailestavimą, kad Europos Sąjunga „tokia griežta“ Didžiajai Britanijai.

Tai D. Trumpas pareiškė Bendrijos lyderiams sutarus pusei metų atidėti Britanijos išstojimą iš ES.

Po užsitęsusių derybų Briuselyje paryčiais priimtas susitarimas numato „lankstų „Brexit“ proceso pratęsimą iki spalio 31 dienos. Šis susitarimas išgelbėjo bloką nuo chaotiško Britanijos išstojimo šios savaitės pabaigoje.

Britanijos vyriausybės vadovė Theresa May iš pradžių prašė atidėti „Brexit“ iki birželio 30-osios. Tačiau Bendrijos lyderiai išsakė rimtų abejonių, ar britų įstatymų leidėjai spėtų per tris mėnesius ratifikuoti susitarimą dėl išstojimo sąlygų.

Viršūnių susitikimas Briuselyje buvo labiau įtemptas nei prognozuota. Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas priešinosi ilgesniam „Brexit“ atidėjimui, o dauguma kitų lyderių, tarp jų Vokietijos kanclerė Angela Merkel, pasisakė už ilgesnį terminą.

Galiausiai buvo sutarta dėl ilgesnio „Brexit“ atidėjimo, kad Th. May turėtų daugiau laiko užsitikrinti parlamento pritarimą susitarimui, reikalingą tvarkingam išstojimui iš Bendrijos.

Visgi D. Trumpas mano, kad su Londonu elgiamasi itin griežtai.

„Labai gaila, kad Europos Sąjunga tokia griežta Jungtinės Karalystės ir „Brexit“ atžvilgiu“, – parašė prezidentas socialiniame tinkle „Twitter“.

Kiek vėliau jis atkreipė dėmesį į tebesitęsiantį JAV prekybinį ginčą su Europa.

„ES taip pat yra brutali JAV prekybos partnerė, bet tai pasikeis“, – rašė D. Trumpas.

„Kartais gyvenime reikia leisti žmonėms įkvėpti, kol visa tai neatsigręžė prieš jus!“ – pridūrė jis.

Antradienį D. Trumpas pagrasino dėl ES subsidijų orlaivių gamintojai „Airbus“ įvesti importo muitus milijardų JAV dolerių vertės europietiškoms prekėms.

Vašingtonas ir Briuselis jau daugiau kaip 14 metų vienas kitą kaltina nesąžiningu „Boeing“ ir „Airbus“ subsidijavimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.