Prancūzija: ES valstybės priims migrantus iš prie Maltos įstrigusio laivo

Prancūzija penktadienį pranešė, kad ji ir kitos Europos Sąjungos valstybės priims daugiau nei 60 migrantų, esančių prie Maltos įstrigusiame vokiečių laive.

Prancūzija penktadienį pranešė, kad ji ir kitos Europos Sąjungos valstybės priims daugiau nei 60 migrantų, esančių prie Maltos įstrigusiame vokiečių laive.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Prancūzija penktadienį pranešė, kad ji ir kitos Europos Sąjungos valstybės priims daugiau nei 60 migrantų, esančių prie Maltos įstrigusiame vokiečių laive.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 12, 2019, 4:43 PM

Malta atsisako leisti migrantams išsilaipinti, nebent juos vėliau priimtų kitos šalys.

Prancūzijos vidaus reikalų ministras Chrisophe'as Castaneras socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė, kad kalbėjosi su kolega iš Maltos apie 64 migrantus.

Šie migrantai, tarp kurių yra 12 moterų ir kūdikis, buvo išgelbėti prie Libijos krantų balandžio 3 dieną.

„Patvirtinau, kad Prancūzija, kaip Vokietija ir dar kelios kitos Europos partnerės, demonstruodamos savo solidarumą, priims pabėgėlius iš laivo „Alan Kurdi“, leidus išsilaipinti jiems Valetoje“, – parašė Ch. Castaneras.

Vokiečių labdaros organizacijos „Sea-Eye“ laivas „Alan Kurdi“ yra jau ne pirmas migrantus gelbstintis laivas, įstrigęs Viduržemio jūroje, Europos šalių vyriausybėms dedant vis daugiau pastangų, kad jie būtų sugrąžinti atgal į Afriką.

„Sea-Eye“ laivas iš pradžių bandė prisišvartuoti Italijai priklausančioje Lampedūzos saloje, bet Italijos kraštutinių dešiniųjų pažiūrų vidaus reikalų ministras Matteo Salvini pareiškė, kad vokiečių laivas turėtų „plaukti į Hamburgą“.

Vėliau jis sutiko leisti išsilaipinti dviem nepilnamečiams ir jų motinoms, bet šios atsisakė palikti laivą be savo sutuoktinių, ir laivas išplaukė į Maltą.

Pasak Ch. Castanero, „artimiausiomis valandomis“ į Maltą bus pasiųsti prancūzų pareigūnai, kurie padės „perkelti į Prancūziją 20 žmonių, kuriems reikia globos“.

Berlyne vidaus reikalų ministerijos atstovas naujienų agentūrai AFP patvirtino, kad Vokietija taip pat yra „pasiruošusi padaryti savo dalį“ darbo.

Prancūzija, Ispanija, Vokietija ir kitos ES valstybės pernai jau keletą kartų sutiko priimti migrantus, kurių neįsileido Italija ar Malta.

Malta neleidžia išgelbėtiems migrantams išsilaipinti jos teritorijoje, kol kitos ES valstybės neįsipareigoja nedelsdamos jų priimti.

Antradienį išimtis buvo padaryta vienai dėl žemo kraujospūdžio sąmonę vis prarasdavusiai 24 metų moteriai.

Maltos pareigūnai taip pat leido papildyti senkančias laivo maisto ir vandens atsargas.

Išgelbėti migrantai ir 17 laivo įgulos narių miega vienoje patalpoje, skirtoje priglausti 20 žmonių. Maždaug trečdalis išgelbėtų žmonių susirgo jūros liga, nurodė „Sea-Eye“.

Laivas „Alan Kurdi“ buvo pavadintas trejų metų berniuko garbei. Šis mažametis siras nuskendo 2015 metais pačiame migrantų krizės įkarštyje. Jo kūnas buvo išmestas bangų kitame Turkijos paplūdimyje; to vaiko nuotraukos sukrėtė visą pasaulį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.