Įtarimai terorizmu – ir vaikams: nepilnamečius kariai suima ir kankina

Pusantro tūkstančio vaikų ir paauglių sulaikyti Irake. Vyriausybės pajėgų ir kurdų kovotojų atstovai tikina, jog nepilnamečiai turi ryšių su „Islamo valstybe“. Šie vaikai pasakoja patyrę kankinimus.

Iš „Islamo valstybės“ buvusių teritorijų sprunka motinos su vaikais.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Iš „Islamo valstybės“ buvusių teritorijų sprunka motinos su vaikais.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 13, 2019, 9:17 PM

Žmogaus teises ginanti organizacija „Human Rights Watch“ (HRW) teigia, jog vaikai suimami be rimtos priežasties ir kankinami, kad atskleistų informacijos apie savo tėvų ir artimųjų veiklą, prisipažintų, ką patys veikė islamistų teritorijose.

Iš 1,5 tūkst. suimtų vaikų ir paauglių 185 apkaltinti dalyvavus teroristinėje veikloje, jų laisvė buvo apribota. HRW ragina nutraukti nepilnamečiams taikomus kankinimus.

„Šie didelio masto baudžiamieji metodai nėra teisingumo įgyvendinimas.

Jie sukurs visą gyvenimą vaikus lydėsiančias neigiamas pasekmes“, – perspėjo HRW.

Praėjusį lapkritį HRW kalbėjosi su 29 vaikais, kurie buvo sulaikyti dėl įtarimų talkinus „Islamo valstybės“ teroristams. 19 nepilnamečių prisipažino, kad patyrė kankinimus – buvo mušami plastiko vamzdžiais, elektros laidais ir virvėmis.

„Jie daužė visą mano kūną ir reikalavo, kad prisipažinčiau, – sakė vienas 14-metis. – Pirmiausia liepė pasakyti, jog buvau su islamistais, – sutikau. Tada man liepė prisipažinti, kad dirbau jiems. Kai pasakiau, kad tik gyvenau greta, bet nepriklausiau jų grupuotei, jie vertė mane sakyti kitaip.“

Dauguma HRW apklaustųjų pasakojo, kad prisijungė prie islamistų ar jiems padėjo dėl ekonominių sumetimų, bendraamžių ar šeimos spaudimo. Kiti teigė dirbę versluose islamistų užkariautose teritorijose.

HRW tvirtina, kad paauglius ir vaikus areštavę pareigūnai jų teismą įvykdo per 5–10 minučių.

Parengta pagal BBC informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.