Joe Bidenas sieks JAV prezidento posto per 2020 metų rinkimus

Kova dėl JAV prezidento posto kitąmet bus įtempta. Šiandien apie sprendimą siekti šio posto paskelbė buvęs šalies viceprezidentas Joe Bidenas, galintis tapti rimtu konkurentu kitiems.

J.Bidenas buvo JAV viceprezidentu.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
J.Bidenas buvo JAV viceprezidentu.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
J.Bidenas buvo JAV viceprezidentu.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
J.Bidenas buvo JAV viceprezidentu.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-04-25 09:48, atnaujinta 2019-04-25 17:06

Buvęs JAV viceprezidentas 76-erių J.Bidenas apsisprendė – jis ketina varžytis dėl JAV prezidento posto kitais metais vyksiančiuose rinkimuose.

Apie savo sprendimą jis nutarė pranešti pirmiausia išplatindamas vaizdo įrašą, o ateinantį pirmadienį surengs ir oficialų renginį Pitsberge.

Dar iki J.Bideno pareiškimo, kad jis sieks susigrumti dėl JAV prezidento posto, apklausos rodė, jog nusprendęs prisijungti prie kovos jis turėtų tapti vienu realiausių Demokratų partijos kandidatų kovoje dėl prezidento kėdės. Tiesa, nemažus šansus tapti demokratų kandidatu turi ir Vermonto senatorius Bernie Sandersas.

J.Bidenas pastaruosius penkis dešimtmečius praleido Vašingtone, tačiau niekada neprarado ryšio su savo praeitimi.

Iš darbininkų šeimos kilęs politikas neatsitiktinai apie savo siekį grumtis dėl prezidento posto žada daugiau pasakyti pirmadienį vyksiančiame darbininkų suvažiavime Pitsberge.

Žinutėje socialiniame tinkle „Twitter“, prie kurios pridėtas pusketvirtos minutės vaizdo įrašas, J. Bidenas sakė negalintis nieko nedaryti, kai D. Trumpas „iš esmės keičia šios šalies pobūdį“.

„Esminės šios tautos vertybės... mūsų autoritetas pasaulyje... mūsų demokratija... visa, kas yra Amerika – Amerika – yra pastatyta ant kortos. Štai kodėl šiandien pranešu, kad kandidatuosiu į Jungtinių Valstijų prezidentus“, – parašė jis.

Buvęs JAV viceprezidentas gali pasigirti nemažu populiarumu tarp darbininkų klasės atstovų.

Bet kol kas neaišku, ar jis bandys pritraukti liberalesnius rinkėjus, kurie įprastai į pirminius Demokratų partijos rinkimus numoja ranka.

Tačiau jau dabar žinoma, kad norėdamas tapti Demokratų kandidatu JAV prezidento rinkimuose 2020 metais J.Bidenas turės nugalėti mažiausiai 20 kitų kandidatų, tarp kurių yra šešios moterys, taip pat LGBT bendruomenės narys.

Tiesa, 76 metų J.Bidenas turi didžiausią politinę patirtį iš visų politikų, kol kas pareiškusių norą varžytis dėl galimybės tapti demokratų kandidatu į prezidentus.

Apie savo siekį tapti demokratų kandidatu gali paskelbti dar bent keli politikai, tačiau jų populiarumas gerokai mažesnis.

J.Bideno sprendimas vertinamas kaip vienas svarbiausių.

Praeityje politikas jau du kartus siekė varžytis dėl JAV prezidento posto, tačiau abu kartai nebuvo sėkmingi.

Dabar jis siekia savo rinkimų kampaniją pradėti kuo anksčiau ir suburti didelį būrį rėmėjų.

Parengta pagal „The Guardian“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.