Baltimorėje sugalvotas neįprastas būdas apsaugoti vaikus nuo blogų pasirinkimų

Baltimorėje, kurioje itin aukštas nusikalstamumo lygis, ieškoma būdų, kaip apsaugoti vaikus, kad jie nepasuktų blogu keliu. Šio JAV miesto simfoninis orkestras bando juos gelbėti mokydamas groti.

Nemokamuose muzikos būreliuose dalyvauja 1,3 tūkst. Baltimorės vaikų.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Nemokamuose muzikos būreliuose dalyvauja 1,3 tūkst. Baltimorės vaikų.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 26, 2019, 3:53 PM

„Mūsų programa „OrchKids“, kurioje dalyvauja apie 1,3 tūkstančio vaikų, skirta kovoti su socialiniais iššūkiais Baltimorėje, – pasakojo programos vadovas Nickas Skinneris ir teigė, jog sukviesti vaikus į muzikos užsiėmimus nebuvo lengva. – Kai tik pradėjome kampaniją 2008 metais, žmonės manė, kad esame policininkai, dirbantys po priedanga.

Mumis niekas nepasitikėjo, nes niekas čia nepasitiki pareigūnais – laiko juos rasistais ir korumpuotais.“

Vienas „OrchKids“ koncertas neseniai vyko už kelių namų nuo tos vietos, kur policijos pareigūnai sušaudė 25 metų juodaodį Freddie Gray. Jo mirtis paskatino smurtinius protestus Baltimorėje – uostamiestyje, kuriame klesti smurtas, prekyba narkotikais ir kiti nusikaltimai.

Kasmet šiame mieste įvykdoma daugiau negui 300 žmogžudysčių, o ketvirtadalis iš 620 tūkst. baltimoriečių gyvena žemiau skurdo ribos.

Bet „OrchKids“ projekto organizatoriai viliasi, kad prisidės prie socialinių pokyčių ir bent dalį vaikų apsaugos nuo neigiamos įtakos.

Projekte dalyvauja mokiniai nuo pradinės iki vidurinės mokyklos, jie nemokamai mokosi groti įvairiais muzikos instrumentais ir dainuoti keturis kartus per savaitę.

Tai saugi vieta, kurioje vaikai gali praleisti laiką po pamokų, – taip palengvinamas gyvenimas ir tėvams, kuriems kitu atveju reikėtų mokėti už vaikų priežiūrą arba palikti juos neprižiūrimus.

„Mes ne tik mokome vaikus, bet ir ruošiame jiems sveikus užkandžius ir pamaitiname vakariene prieš einant namo“, – pasakojo N.Skinneris.

Kai kone prieš 11 metų ši programa buvo pradėta, joje dalyvavo vos 30 vaikų.

Dabar ši pirmoji „OrchKids“ klasė jau baigia mokyklą ir kai kurie jų keliaus į universitetus – kai kurioms Baltimorės šeimoms tai bus pirmasis jų narys, gavęs aukštosios mokyklos diplomą.

Šia projektas buvo pastebėtas ir JAV prezidento Baracko Obamos – 12-metė Ludy Gutierres, kuri groja fagotu, jam koncertavo: „Taip, tai kartą įvyko. Buvo smagu!“

Nors ne visi šio projekto dalyviai vėliau pasirenka muzikinį kelią, programa praplečia akiratį, moko vaikus kantrybės, parodo, koks gali būti pasaulis už Baltimorės ribų. Be to, tai geras įrašas vėliau siekiant įstoti į universitetą.

Baltimorės simfoninio orkestro ilgametė dirigentė Marin Alsop nuo programos pradžios dirba su šiais vaikais. Garsi dirigentė teigė, kad jai buvo labai svarbu suteikti gimtojo miesto vaikams galimybę siekti geresnio gyvenimo.

„Smurto problema čia labai didelė.

Vaikai gyvena nuolatinio streso sąlygomis, todėl čia jie sužino, kad yra galimybė turėti kitokią ateitį. Kad jie gali keliauti, žaisti saugioje aplinkoje, būti skatinami“, – teigė M.Alsop.

Dirigentė tikisi, kad ilgainiui pavyks prikviesti 10 tūkstančių miesto vaikų – kas aštuntą, kuris mokosi miesto valstybinėje mokykloje.

„Norėčiau, kad Baltimorė taptų žinoma kaip muzikos, o ne kaip žmogžudžių miestas“, – viliasi M.Alsop.

Parengta pagal AFP.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.