Sirijoje per džihadistų išpuolius žuvo 17 vyriausybės pajėgų narių

Sirijos šiaurinėje Alepo provincijoje dviejų džihadistų grupuočių anksti šeštadienį surengti išpuoliai nusinešė mažiausiai 17 vyriausybės pajėgų karių ir kovotojų gyvybių, pranešė padėtį šalyje stebinti nevyriausybinė organizacija.

 Rusijos aviacija anksti šeštadienį taip pat surengė antskrydžių kaimyninėje Hamos provincijoje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Rusijos aviacija anksti šeštadienį taip pat surengė antskrydžių kaimyninėje Hamos provincijoje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 27, 2019, 10:48 AM

Dar 30 žmonių buvo sužeisti per džihadistų tinklo „al Qaeda“ buvusio padalinio Sirijoje „Hayat Tahrir al Sham“ (HTS) ir jo sajungininkės „Hurras al Deen“, tebepalaikančios ryšius su pasauliniu ekstremistų tinklu, atakas, nurodė Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

Alepo provincijos kaimiškose pietinėse ir pietvakarinėse vietovėse kovotojų operacijos prasidėjo tuojau po vidurnakčio, o susirėmimai tęsėsi iki aušros, sakė SOHR vadovas Rami Abdel Rahmanas (Ramis Abdel Rahmanas).

Pasak jo, kautynės liovėsi, kai Rusijos aviacija smogė džihadistų pozicijoms tame rajone – tuomet kovotojai buvo priversti atsitraukti.

R. Abdel Rahmanas nurodė, kad per kautynes žuvo aštuoni džihadistai.

Rusijos aviacija anksti šeštadienį taip pat surengė antskrydžių kaimyninėje Hamos provincijoje. SOHR duomenimis, per juos žuvo penki civiliai.

Penktadienį Rusijos aviacijos smūgiai užmušė 10 civilių šiaurės vakarinėje Idlibo provincijoje, kur yra pagrindinės HTS džihadistų kontroliuojamos teritorijos.

Rusija ir sukilėlius remianti Turkija rugsėjį susitarė įkurti buferinę zoną, siekdamos išvengti didelio masto vyriausybės pajėgų puolimo Idlibe. Vis dėlto šio susitarimo sąlygų niekada nebuvo laikomasi.

Regione, turinčiame apie 3 mln. gyventojų, sausį kontrolę visiškai perėmė HTS kovotojai, ir nuo to laiko šios teritorijos buvo dažniau bombarduojamos.

Vėliausi Rusijos aviacijos antskrydžiai buvo surengti praėjus dviem dienoms po Kazachstane įvykusių derybų dėl galimybių užbaigti konfliktą Sirijoje, kuriose dalyvavo Turkija, Rusija ir Damasko vyriausybę remiantis Iranas.

Šios trys šalys išreiškė susirūpinimą dėl didėjančių HTS pajėgumų Idlibe ir kai kuriose kaimyninėse provincijose. Jos sakė esančios pasiryžusios bendradarbiauti, kad eliminuotų šią džihadistų grupuotę.

Pilietinis karas Sirijoje, prasidėjęs 2011 metais kaip atsakas į kruvinas vyriausybės represijas malšinant protestus, nusinešė jau daugiau kaip 370 tūkst. žmonių gyvybių. Be to, milijonai šalies gyventojų buvo priversti palikti savo namus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.