Geriausiu planetos pedagogu išrinktas mokytojas tapo pavyzdžiu kitiems

Geriausiu planetos pedagogu išrinktas gamtos mokslų mokytojas iš Kenijos kaimo. 1 mln. dolerių prizą gavęs Peteris Tabichi didžiąją savo atlyginimo dalį išdalija vargingai gyvenantiems moksleiviams.

P.Tabichi viliasi, kad Afrika užaugins naują kartą ypač talentingų mokslininkų.<br>AP nuotr.
P.Tabichi viliasi, kad Afrika užaugins naują kartą ypač talentingų mokslininkų.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 28, 2019, 6:22 PM

Mokytoju dirbantis Pranciškonų ordino vienuolis P.Tabichi kasdien eina į nuskurusią mokyklą, kurios klasės perpildytos, o vadovėlių – vos keli.

Klasėse, kurios pritaikytos 35–40 mokinių, pamokas lanko net 70–80.

Čia ateina mokiniai, kurių šeimos vos suduria galą su galu ir verčiau norėtų, kad jų atžalos ieškotų papildomo uždarbio, o ne sėdėtų klasėse.

P.Tabichi lanko tokias šeimas ir mėgina jas įtikinti, kad išsilavinimas ypač svarbus.

Kad jaunoji karta Pvanio kaime nemestų mokslų, 36-erių P.Tabichi juos remia finansiškai – mokiniams išdalija 80 proc. savo algos, kad jie nusipirktų uniformas, mokymo priemonių.

Dauguma jo mokinių yra iš žemiau skurdo ribos gyvenančių šeimų. Kai kurie neturi vieno iš tėvų, kai kurie – našlaičiai.

„Ne viskas sukasi aplink pinigus, – teigė mokytojas, manantis, kad gamtos mokslų srities augimas gali atnešti klestėjimą ne tik Kenijai, bet ir visam Afrikos žemynui. – Kaip mokytojas, dirbantis prie fronto linijos, stebiu jaunosios kartos viltį – jų smalsumą, talentą, protą, tikėjimą.

Afrikos jaunuoliai daugiau nebegali būti varžomi mažų lūkesčių. Afrika užaugins mokslininkų, inžinierių, verslininkų, kurių vardai vieną dieną bus žinomi visame pasaulyje. O mergaitės bus ypač didelė šios istorijos dalis.“

Už pasiaukojimą ir švietėjiškos misijos įgyvendinimą P.Tabichi Dubajuje per iškilmingą ceremoniją buvo apdovanotas 2019 metų Geriausio planetos mokytojo prizu. Vyras sakė, kad gautą 1 mln. dolerių (883,4 tūkst. eurų) prizą pasidalins su mokiniais.

Dėl apdovanojimo, kurį įsteigė paramos fondas „Varkey Foundation“, jis varžėsi su beveik 10 tūkst. pretendentų iš 179 valstybių.

Parengta pagal „Aljazeera“, BBC.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.