Sudano sostinėje su kariuomene nesutariantys protestuotojai rengia masinę demonstraciją

Sudano sostinėje demonstrantai ketvirtadienį ruošiasi surengti masinę eiseną, per kurią tūkstančiai aktyvistų reikalaus sugrįžti prie civilinės valdžios, įstrigus deryboms su šalį kontroliuojančia chunta.

 Sudano sostinėje demonstrantai ketvirtadienį ruošiasi surengti masinę eiseną.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Sudano sostinėje demonstrantai ketvirtadienį ruošiasi surengti masinę eiseną.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-05-02 16:00

Abi šalys sutarė formuoti jungtinę civilinę ir karinę tarybą ir pavesti jai valdyti Sudaną, tačiau kilo nesutarimų dėl jos sudėties.

Protestuotojų lyderiai, priklausantys Aljansui už laisvę ir permainas, teigia, jog prieš tris savaites ilgalaikį prezidentą Omarą al Bashirą nuvertusi kariuomenė iš tikrųjų nesirengia perduoti valdžios civiliams.

Kariuomenė siekia suformuoti 10 narių tarybą, kurioje dirbtų septyni kariškių atstovai ir trys civiliai.

Tuo metu Aljansas reikalauja, kad tarybą sudarytų aštuoni civiliai ir septyni generolai.

Kilus šiam ginčui demonstrantų lyderiai pažadėjo surengti „milijono dalyvių eiseną, per kurią pareikšime mūsų pagrindinį reikalavimą – pereiti prie civilinio valdymo“.

Toks raginimas paaštrino įtampą tarp abiejų šalių.

„Tikimės, kad prie šios eisenos šiandien prisijungs didžiulės minios“, – sakė vienas iš protesto judėjimo lyderių Ahmedas al Rabia.

Karinė taryba, perspėjo netoleruosianti „chaoso“ ir paragino aktyvistus išardyti laikinas barikadas, supančias teritoriją prie kariuomenės armijos štabo, kur rengiamos pagrindinės protesto akcijos.

Chunta taip pat pareikalavo, kad demonstrantai, jau kelias savaites stovyklaujantys prie štabo, nors buvo nuverstas O. al Bashiras, nebeblokuotų kelių ir tiltų.

Žygis veikiausiai prasidės antrą dienos pusę, kai po vidurdienio kaitros kiek atvės orai.

Vis tik šalimais štabo esančioje aikštėje stovyklaujantys protestuotojai yra šventiškos nuotaikos, o iš ten įrengtų garsiakalbių sklinda revoliucinės dainos. Prekiautojai savo ruožtu pardavinėja aktyvistams vaisius ir žemės riešutus, pranešė vienas AFP korespondentas.

„Prisiprašysime bėdos“

Kadangi nė viena ginčo šalių neketina nusileisti, antradienį buvo surengtos atskiros spaudos konferencijos, per kurias jos išdėstė savo skirtingas nuomones.

„Karinė taryba nevertina rimtai galimybės perduoti valdžią civiliams“, – pareiškė vienas iš demonstracijas organizuojančios Sudano specialistų asociacijos vadovų Mohamedas Naji al Assamas.

„Karinė taryba tvirtina, kad (jungtinė) taryba turėtų būti vadovaujama kariuomenės ir atstovautų civilių (interesams)", – pažymėjo jis, pridurdamas, jog armija „kasdien (mėgina) išplėsti savo įgaliojimus“.

Tuo metu Sudano pagrindinis opozicijos lyderis Sadiqas al Mahdi, trečiadienį duodamas interviu AFP, perspėjo protestuotojus neprovokuoti kariuomenės.

„Jei provokuosime... ginkluotąsias pajėgas, kurios prisidėjo prie permainų, prisiprašysime bėdos“, – teigė jis.

Karinės tarybos vadovo pavaduotojas Mohammadas Hamdanas Dagolo neseniai pareiškė, kad chunta yra „atvira deryboms, bet (neleis kilti) chaosui“.

M. H. Dagolo, daugelio vadinamas Himeidti, taip pat kai kurie jo kolegos užsiminė apie incidentus, įvykusius nuo protestų pradžios gruodžio mėnesį, tokius kaip plėšikavimas ir turgaviečių padegimas.

Pasak jo, per pirmadienį surengtas demonstracijas šalyje žuvo iš viso šeši saugumo pajėgų pareigūnai.

Karinės tarybos atstovas generolas leitenantas Shamseddine'as Kabbashi pareiškė, kad dėl Sudaną apėmusių neramumų „valdančiojoje taryboje turėtų likti ginkluotųjų pajėgų“ atstovų.

Šeštadienį pasiekus persilaužimą, abi šalys sutiko formuoti jungtinę civilinę ir karinę instituciją, kuri paruoštų dirvą išsamioms deryboms dėl civilinės vyriausybės formavimo.

Vis dėlto A. al Rabia ketvirtadienį nurodė, jog kol kas nesutarta, kada vyks tolesnės demonstrantų ir kariškių derybos, per kurias būtų pamėginta išspręsti likusius nesutarimus.

Palaikymą protestuotojų reikalavimams išreiškė Vakarų šalių vyriausybės, tačiau Persijos įlankos valstybės suteikė chuntai gyvybiškai svarbią 3 mlrd. JAV dolerių (2,7 mlrd. eurų) paskolą, siekdamos paremti „sklandų“ perėjimą prie naujos valdžios.

Afrikos Sąjunga antradienį suteikė Sudano kariniams lyderiams, praleidusiems ankstesnį galutinį terminą, dar 60 dienų perduoti valdžią civilių atstovams. Kitu atveju gali būti nutraukta šalies narystė šioje tarptautinėje organizacijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.