Aiškumo Londone nedaugėja: Theresa May gali sulaukti lemiamo smūgio

Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May kyla į dar vieną kovą, kuri jai gali būti ir paskutinė. Prieš paskutinį kartą stodama prieš Bendruomenių Rūmus ji su ministrais apsvarstys nuolaidų paketus.

Th.May tikisi, kad jos vadovaujamai Konservatorių partijai prognozuojamas triuškinantis pralaimėjimas padės suvienyti partiją ir priimti išstojimo iš Europos Sąjungos susitarimą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Th.May tikisi, kad jos vadovaujamai Konservatorių partijai prognozuojamas triuškinantis pralaimėjimas padės suvienyti partiją ir priimti išstojimo iš Europos Sąjungos susitarimą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Po ilgų neaiškumo mėnesių prie Dauningo gatvės Londone šiandien protestuoja tik patys ištvermingiausi britai.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Po ilgų neaiškumo mėnesių prie Dauningo gatvės Londone šiandien protestuoja tik patys ištvermingiausi britai.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Po ilgų neaiškumo mėnesių prie Dauningo gatvės Londone šiandien protestuoja tik patys ištvermingiausi britai.<br> ZUMAPRESS/Scanpix nuotr.
Po ilgų neaiškumo mėnesių prie Dauningo gatvės Londone šiandien protestuoja tik patys ištvermingiausi britai.<br> ZUMAPRESS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 21, 2019, 6:45 PM

Europos Parlamento rinkimuose britai balsuos jau ketvirtadienį, o premjerė Th.May tikisi, kad jos vadovaujamai Konservatorių partijai prognozuojamas triuškinantis pralaimėjimas padės suvienyti partiją ir priimti išstojimo iš Europos Sąjungos susitarimą.

Nors praėjusią savaitę sužlugo Konservatorių partijos derybos su opozicijoje esančiais leiboristais, dalis ministrų tikisi, kad nauji nuolaidų paketai gali būti pridėti prie išstojimo susitarimo ir jį išgelbėti. Th.May tai vadina „nauju ir drąsiu Bendruomenių Rūmams teikiamu pasiūlymu“.

Trūko pusės colio

„Mes ilgas savaites kalbėjomės su Leiboristų partija. Tyrėme tokias sritis kaip darbuotojų teisės, aplinkosaugos standartai ir kalbėjome apie įsipareigojimus, kuriuos galime užtikrinti Parlamentui kitos derybų fazės su ES metu“, – savaitgalį tvirtino „Brexit“ sekretorius Stephenas Barclay.

Tuo metu pagalbos besivystančioms šalims sekretorius Rory Stewartas pasakojo, kad iki susitarimo abiem pusėms „trūko pusės colio“, ir pridūrė, jog Parlamentui bus pasiūlyti išstojimo sutarties pakeitimai dėl prekybos su ES.

Vyriausybė Bendruomenių Rūmams greičiausiai pasiūlys balso teisę dėl ateityje 27 ES šalių priimamų darbuotojų teises reguliuojančių įstatymų.

Ministrų kabinetas taip pat tikisi užsitikrinti Demokratinės junionistų partijos (DUP) palaikymą, tačiau ši vyriausybei daugumą užtikrinanti politinė Šiaurės Airijos jėga griežtai prieštarauja Th.May sutarčiai.

DUP yra susirūpinusi dėl sienos su Airija klausimo ir baiminasi, kad Šiaurės Airijos nuo likusios Jungtinės Karalystės neatskirtų reguliaciniai barjerai.

Turi dvi alternatyvas

Tačiau kai kurie anonimais išlikti norintys ministrų kabineto nariai skeptiškai vertino premjerės siūlymų ateitį. Dalis ministrų, tarp kurių yra ir S.Barclay, siūlo pradėti ruoštis išstojimo be susitarimo variantui, jeigu Th.May ir ketvirtą kartą nepavyktų sulaukti daugumos Parlamento pritarimo.

„Parlamentarai turi realybei pažvelgti į akis. Jei balsavimas dar kartą nepavyks, mes turime dvi alternatyvas – ruoštis „Brexit“ be susitarimo variantui arba atšaukti išstojimą iš ES“, – teigė S.Barclay.

„Brexit“ sekretoriaus teigimu, jeigu Bendruomenių Rūmai dar kartą atmes premjerės pasiūlymą, britams jau bus būtina likusį laiką panaudoti ruošiantis išstoti be sutarties.

Interviu „The Sunday Times“ Th.May tvirtino, kad su ministrais ruošiasi aptarti galimybę surengti dar vieną etapą indikacinių balsavimų, kurie parodytų, koks išstojimo susitarimas būtų priimtas.

Praėjusią savaitę buvo paviešintas slaptas konservatorių ir leiboristų derybų dokumentas, kuriame buvo kalbama apie laisvą parlamentarų balsavimą dėl patvirtintos išstojimo sutarties atidavimo britų teismui referendumo metu.

Kol kas „naujo ir drąsaus“ premjerės pasiūlymo turinys iki galo išlieka neaiškus. Apsispręsti ji turi ir dėl ketvirtojo reikšmingo balsavimo dėl išstojimo sutarties datos. Dauningo gatvė praneša, kad anksčiausiai tai galėtų įvykti birželio 3-iąją.

27 ES šalių lyderiai Jungtinei Karalystei išstoti iš Bendrijos arba pateikti alternatyvą laiko davė iki spalio 31-osios.

Vasara numatoma chaotiška

Jeigu Th.May susitarimas dar kartą bus atmestas, didelė vasaros dalis bus chaotiška konservatoriams bandant išsirinkti naują lyderį, kuris galės pateikti savo viziją.

Ateityje galimais Th.May įpėdiniais įvardijami Borisas Johnsonas ir Dominicas Raabas neatskleidė, ar ketvirtą kartą, kaip tai darė trečio metu, palaikytų Th.May susitarimą. O tai tik dar labiau apsunkina sprendimo priėmimo prognozavimą ir Jungtinės Karalystės ateitį.

Šalies monarchė Elizabeth II „Brexit“ klausimu išlieka tyli, tačiau sujudimą šalyje sukėlė paviešintos 1988-ųjų Vokietijos užsienio reikalų ministerijos politinio archyvo telegramos. Bendraudama su Vokietijos ambasadoriumi karalienė rašė, kad „nėra abejonių, jog Jungtinės Karalystės ateitis yra Europoje“.

Deja, ateitis šiandien, kaip ir jau beveik trejus metus, vis dar skendi migloje, kurioje pasiklydę blaškosi sprendimo nerandantys britų politikai.

Parengta pagal „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.