Kosovas rusą JT darbuotoją paskelbė nepageidaujamu asmeniu

Kosovas penktadienį paskelbė vieną Jungtinių Tautų darbuotoją rusą nepageidaujamu asmeniu, įsitraukusį į diplomatinį konfliktą, kai jis buvo sužeistas ir sulaikytas per policijos reidą.

 Kosovas penktadienį paskelbė vieną Jungtinių Tautų darbuotoją rusą nepageidaujamu asmeniu, įsitraukusį į diplomatinį konfliktą, kai jis buvo sužeistas ir sulaikytas per policijos reidą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Kosovas penktadienį paskelbė vieną Jungtinių Tautų darbuotoją rusą nepageidaujamu asmeniu, įsitraukusį į diplomatinį konfliktą, kai jis buvo sužeistas ir sulaikytas per policijos reidą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 31, 2019, 4:49 PM, atnaujinta May 31, 2019, 5:02 PM

Michailas Krasnoščiokovas, JT misijos Kosove (UNMIK) civilinių reikalų pareigūnas, antradienį buvo suimtas su kitais asmenimis, kaltinamais pagalba trikdant policijos veiksmus prieš nusikalstamus tinklus šalies šiaurėje, kur gyventojų daugumą sudaro serbai.

Vėliau rusas buvo paleistas ir perkeltas į ligoninę Belgrade, kurį jį aplankė Serbijos prezidentas Aleksandar'as Vučičius.

Kosovo premjeras Ramushas Haradinajas per „Facebook“ parašė, kad M. Krasnoščiokovas išsiunčiamas iš šalies už veiksmus, nukreiptus „prieš Kosovo konstitucinę tvarką, visuotines vertybes, taiką ir stabilumą“.

Pasak Kosovo policijos, šis Rusijos pilietis ir vienas jo vietinis bendradarbis buvo sulaikyti, kai jie pasinaudojo UNMIK automobiliu, kad užtvertų kelią policijai kartu su gyventojais, mėginusiais antradienį sutrukdyti pareigūnams įžengti į Zubin Potoko miestelį. Vystantis šiam incidentui įsiplieskė susirėmimų.

Tačiau UNMIK teigia, kad jos darbuotojai „vykdė savo pareigas stebėti ir raportuoti apie padėtį“.

JT misija taip pat išsakė susirūpinimą, kad Kosovo policija panaudojo per didelę jėgą prieš jos darbuotojus.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pasmerkė „visiškai nepriimtiną elgesį“ su šalies piliečiu, „kuris negali jokiu būdu būti pateisintas“, rašo naujienų agentūra „RIA Novosti“.

Tuo metu Belgradas reidus prieš Kosovo pagrindines serbų bendruomenes laiko buvusių karo laikų Serbijos priešininkų provokacija.

Prištinos ir Belgrado santykiai tebėra įtempti, praėjus dviem dešimtmečiams po Kosovo atsiskyrimo nuo Serbijos per partizaninį konfliktą.

Belgradas ir jo sąjungininkė Maskva nepripažįsta Kosovo nepriklausomybės, paskelbtos 2008 metais padedant Jungtinėms Valstijoms ir kitoms Vakarų šalims.

Pastangos normalizuoti dvišalius santykius Europos Sąjungos vadovaujamomis derybomis daug metų strigo. Šį procesą trikdo dažni diplomatiniai ginčai.

Per antradienį surengtą policijos operaciją buvo suimta dešimtys žmonių, įskaitant daugiau kaip 20 policijos pareigūnų ir keturis muitininkus. Jie kaltinami įvairiais nusikaltimais, įskaitant prekių kontrabandą ir kyšininkavimą pasienio regione.

Kosove, kuriame tarp 1,8 mln. gyventojų daugumą sudaro albanai, taip pat gyvena apie 120 tūkst. serbų, daugiausiai susitelkusių šalies rytinėje dalyje. Daugelis šios bendruomenės narių tebelaiko save lojaliais Belgradui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.