Italai ligoninėse pritaikys neregėtą naujovę: ja pasinaudoti išdrįsta ne visi

Italijos ligoninėse pradedamas eksperimentas, kurio metu dalį medikų ir slaugytojų darbo perims robotai humanoidai. Jie stebės pacientus, fiksuos jų nuotaiką ir net galės nustatyti pirminę diagnozę.

Jau anksčiau robotas humanoidas Pepper buvo įdarbintas Belgijos ligoninėse. Robotas R1 dirba slaugos namuose.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Jau anksčiau robotas humanoidas Pepper buvo įdarbintas Belgijos ligoninėse. Robotas R1 dirba slaugos namuose.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
AFP/„Scanpix“ nuotr.
AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Italija

Jun 1, 2019, 11:14 PM

Pirmieji robotai sėkmingai įveikė bandomąjį laikotarpį ir debiutuos Pietų Italijos Apulijos regione, kur dar bent dvejus metus bus testuojami. O vėliau, tikimasi, bus įdarbinti ir kitose Italijos bei Prancūzijos medicinos įstaigose.

Darbui su ligoniais jau pasiruošę du tarsi iš fantastinių filmų nužengę robotai, kurių vardai Pepper ir R1.

Pepper atliks slaugytojų darbą, tai yra tikrins palatas, ypač naktį, įspės gydytojus, jei pacientams kils pavojus.

R1 kalbėsis su pacientais, fiksuos jų emocijas bei būklę ir galės nustatyti pirminę diagnozę.

„Nusprendėme išbandyti abu robotus, nes jų charakteristikos labai skirtingos. R1 yra tyrinėjimų robotas, o Pepper – komercinis“, – pasakojo Francesco Puja, robotą R1 pagaminusio Romos instituto „Konica Minolta“ tyrinėtojas.

Abu humanoidai turi rankas, o juda padedami ratų.

R1 – Italijos mokslininkų kūrinys, o Pepper pagamino japonai.

Per pirmąjį bandymą Pepper stebėjo palatas ir pranešdavo medikams, jei ligoniui prireikdavo pagalbos, pavyzdžiui, jei jis iškrisdavo iš lovos arba paslysdavo vonioje, pasilikdavo su juo tol, kol ateis medikas.

R1 palydėjo ligonius į procedūras ir tyrimus, padėjo atlikti kitus kasdienės rutinos dalykus. Po bandomojo laikotarpio robotai į ligoninę turėtų sugrįžti dar protingesni.

Mokslininkų tikslas – padaryti juos empatiškus: kad jie suprastų pacientą, galėtų patys iššifruoti gautą informaciją.

„Tai tiktai pradžia daug platesnio mokslininkų ir medikų bendradarbiavimo, kuris vos per kelerius metus galėtų pacientams asistuojančius robotus padaryti labai populiarius ligoninėse, slaugos namuose.

Galutinis mūsų tikslas – internetu koordinuoti grupę robotų.

Automatinis aplinkos kontroliavimas leistų medikams skirti daugiau dėmesio pacientų priežiūrai ir geriau valdyti medicinos įstaigas“, – sakė „Konica Minolta“ atstovas Filippo Silva.

Neabejojama, kad robotus humanoidus netrukus įdarbins ir kitos Italijos ligoninės, bet, pasak Italijos mokslininkų, R1 labai padėtų ir namuose, kasdieniame gyvenime.

Italija jau lyderiauja Europoje ir pagal chirurgijoje talkinančių robotų skaičių.

Pasaulyje ją lenkia tik Jungtinės Valstijos ir Japonija.

Per metus Italijoje robotai atlieka dešimtis tūkstančių operacijų, pavyzdžiui, prostata beveik visada šalinama pasitelkus robotą.

Pernai šalyje buvo instaliuotas šimtasis robotas chirurgas, pavadintas Da Vinci, dažniausiai naudojamas urologijoje, taip pat ginekologijoje, kardiologijoje ir netgi persodinant organus.

Italijoje šiuo metu yra likęs tik vienas regionas, kurio ligoninėse nėra robotų chirurgų.

Teigiama, jog robotai dirba preciziškiau, jiems operuojant pacientas praranda mažiau kraujo, o išgijimo laikotarpis sutrumpėja.

Bet mokslinės pažangos atnešama nauda gali slėpti ir spąstus. Baiminamasi, kad ateities chirurgai operuos tik naudodamiesi roboto rankomis ir prireikus nesugebės prie paciento kūno prisiliesti patys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.