Palaikymas tirpsta akyse: V. Putinui pritaria, bet juo nepasitiki

Rusų tikėjimas valstybės vadovo Vladimiro Putino išmintingumu ir neklystamumu tirpsta akyse. Šalies visuomenės nuomonės tyrimo centro (RVNTC) gegužės 13–19 d. atliktos apklausos rezultatai daugelį nustebino.

Vis mažiau rusų mano, kad prezidentui galima patikėti svarbiausius šalies klausimus, bet nemato, kuo jį galima pakeisti.<br>„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.
Vis mažiau rusų mano, kad prezidentui galima patikėti svarbiausius šalies klausimus, bet nemato, kuo jį galima pakeisti.<br>„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Maskva

Jun 23, 2019, 3:00 PM

Tiktai maždaug trečdalis Rusijos gyventojų mano, kad geriausia svarbiausių valstybinių klausimų sprendimą patikėti dabartiniam valstybės vadovui.

Tai mažiausias pasitikėjimas V.Putinu per pastaruosius 13 metų – nuo 2006 m. sausio.

Tokias apklausas Rusijos visuomenės nuomonės tyrimo centras – pagrindinis Kremliui palankus sociologinis centras – reguliariai atlieka jau daugelį metų.

Iš apklausų rezultatų dabar tapo aišku, jog pasitikėjimas V.Putinu smarkiai smigo, lyginant su praėjusia vasara.

Kitais pasitiki dar mažiau

2018 m. gegužę V.Putiną palaikė 47,4 proc. respondentų. Tų pačių metų birželį, prezidento rinkimų kampanijos įkarštyje, – 57,2 proc.

2019 m. sausį pasitikėjimo prezidentu reitingas nukrito iki 33,4 proc., o šią gegužę – iki 33,1 proc.

Bet, pasak RVNTC, prezidento V.Putino veiklai pritaria 65,8 proc.

Pagal pasitikėjimą dabartinis valstybės vadovas pranoksta visus tėvynės politikus.

Pagal pasitikėjimo reitingą antrojoje vietoje – 14,8 proc. – Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu.

Trečiojoje – Rusijos užsienio reikalų ministerijos vadovas Sergejus Lavrovas. Pasitikintys juo pareiškė 13 proc. rusų.

Rusijos liberaldemokratų partijos įkūrėjas ir vadovas Vladimiras Žirinovskis gavo 8,8 proc. balsų. Rusijos ministru pirmininku Dmitrijumi Medvedevu pasitiki 7,3 proc. Tai reiškia, gal V.Putinas kažkuo blogas, bet likusieji dar blogesni.

Renkasi ne iš sąrašo

RVNTC direktorius Valerijus Fiodorovas aiškina: „Pasitikėjimo reitingas, apie kurį dabar kalbame, – tai atsakymai į vadinamuosius atvirus klausimus.

Mes prašome mūsų respondentų įvardyti keturis penkis politikus, kuriais jie labiausiai pasitiki. Bet šiuo atveju nesiūlome jokio sąrašo. Aišku, kad pastaruosius du dešimtmečius šio reitingo lyderis visada yra V.Putinas.

Jei pateiktume tiesmuką klausimą, pasitikite ar ne V.Putinu, žinoma, procentas būtų kur kas aukštesnis. Tokios apklausos taip pat atliekamos. Ir, pastaraisiais duomenimis, pasitikėjimo V.Putinu dalis sudaro daugiau nei 50 proc.“

Vienintelį rimtą pasikeitimą RVNTC užfiksavo praėjusią vasarą, kai per tris savaites prezidento, ministro pirmininko, vyriausybės ir valdančiosios partijos „Vieningoji Rusija“ reitingai stipriai krito.

„Tačiau paskui kai kas pakilo į viršų. Štai prezidento reitingas šoktelėjo į viršų keletu procentų, bet nepasiekė ankstesnio lygio, kuris buvo iki pensijų reformos, – dėstė V.Fiodorovas. – Bet buvo geresnis nei jos įkarštyje praėjusią vasarą. Apie tai, kad ryškėja reitingo sumažėjimo tendencija dabar, taip nekalbėčiau.“

Rodiklis kritiškai žemas

Šiuo metu Šveicarijoje gyvenantis, tačiau bandantis įsilieti į Rusijos politinį gyvenimą verslininkas, Kremliaus kritikas Michailas Chodorkovskis sako: „Be jokios abejonės, dabartinis pasitikėjimo V.Putinu lygis veikiausiai būtų geras normalios, europietiškos, demokratinės šalies lyderiui. Bet autoritariniam lyderiui – kritiškai žemas.“

M.Chodorkovskis išskiria keletą kritusio pasitikėjimo V.Putinu priežasčių.

Pirmoji – atsisakymas pakeisti D.Medvedevo vyriausybę. Šio sprendimo iš V.Putino tikėtasi po prezidento rinkimų.

Antrasis žingsnis, stipriai sumažinęs pasitikėjimą, – pensijų reforma.

V.Putinas dėl kažkokios priežasties manė, jog šiuo atveju sugebės sužaisti sau naudingą partiją.

„Matome, kad V.Putino padėtis nėra labai paprasta. Pastebime, kad jis skiria vis daugiau dėmesio pasirengti kitam tarpusavio santykių su visuomene etapui, paženklintam jėgos pozicijos“, – prognozuoja M.Chodorkovskis.

Jis teigia, jog to įrodymas – Nacionalinės gvardijos stiprinimas: ji skaičiumi jau pranoko Rusijos Federacijos ginkluotąsias sausumos pajėgas.

„Žinoma, neatmetu, kad V.Putinas ar kažkas iš jo kolegų sugalvos kokią nors naują operaciją, panašią į Krymo, kuri leistų jam kiek atnaujinti savo įvaizdį“, – svarsto M.Chodorkovskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.