Europą supriešino leidimas Rusijai grįžti: sprendimas paaiškės šiandien

Nepaisant kelių valstybių protesto ir nevykdytų reikalavimų, Rusijos delegacija antradienį buvo sugrąžinta į Europos Tarybos Parlamentinę Asamblėją (ETPA). Tai lėmė aršų kelių šalių, ypač Ukrainos, protestą.

ETPA renkasi keturis kartus per metus, joje – ne tik Europos Sąjungos narės.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
ETPA renkasi keturis kartus per metus, joje – ne tik Europos Sąjungos narės.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-06-26 13:00

„Aš esu nusivylęs ETPA sprendimu patvirtinti Rusijos delegacijos teises,– socialiniame tinkle „Facebook“ rašė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis. – Praėjusią savaitę bandžiau įtikinti poną Emmanuelį Macroną ir ponią Angelą Merkel, kad Rusijos delegacijos sugrįžimas į ETPA yra galimas tik po to, kai Rusija įvykdys pagrindinius Asamblėjos reikalavimus. Gaila, kad Europos partneriai neklausė mūsų.“

Bet ir Prancūzijos, ir Vokietijos delegacijų narių dauguma balsavo už Rusijos grąžinimą į ETPA. Griežtai prieš Rusijos sugrįžimą per balsavimą kalbėjo ne tik Ukraina, bet ir Baltijos valstybės, Gruzija, dauguma Lenkijos, Jungtinės Karalystės ir Norvegijos delegacijų narių.

Rusijos balso teisė ETPA buvo panaikinta prieš penkerius metus – po Krymo aneksijos ir dėl separatistinių grupuočių rėmimo Rytų Ukrainoje.

Tuomet Maskvos parlamentinė delegacija nutarė, kad ten nedalyvaus kaip stebėtoja, jei veikti negali, o jos atstovai negali kandidatuoti į organizacijos vadovų postus.

Bet vakar delegacija vėl įžengė į posėdžių salę po to, kai susitikimo išvakarėse ETPA priėmė rezoliuciją, sudarančią sąlygas Rusijos delegacijai grįžti į šią instituciją.

118 parlamentarų iš Europos Tarybai priklausančių valstybių nusprendė, kad Rusija gali atsiųsti savo įstatymų leidėjų delegaciją. Per balsavimą prieš Rusijos grąžinimą buvo 62 ETPA nariai, o dešimt susilaikė. Po tokio sprendimo Ukrainos delegacija paliko šalį ir pranešė, jog svarstys galimybę apskritai pasitraukti iš vasaros sesijos, jei ETPA iš tiesų priims atgal Minsko įsipareigojimų taip ir neįvykdžiusią Rusiją.

„Vieną rytą ETPA gali tiesiog atverti duris agresorei. Gėda“, – po balsavimo rašė Ukrainos delegacijos vadovas Vladimiras Arijevas. Jis pabrėžė, kad Rusijos pozicija nuo Krymo aneksijos nė kiek nepasikeitė.

Netrukus dėl pareikšto kai kurių valstybių delegacijų narių protesto rusų delegacijos įgaliojimai buvo sustabdyti 24 valandoms.

Sprendimas, ką daryti dėl susiklosčiusios situacijos, turėtų paaiškėti šiandien.

Rusija iš EPTA ne tik pasitraukė, bet ir nustojo mokėti mokesčius už narystę Europos Taryboje.

Šiandien apskaičiuota, kad rusų skola šiai institucijai siekia 75 mln. eurų.

Maskva tikino, kad pinigus mokės tik tada, kai galės būti visateisė ETPA narė. Kai kurių politologų teigimu, Europos šalių balsavimą galėjo nulemti finansinis argumentas.

Be to, Rusija grasino apskritai pasitraukti iš Europos Tarybos, jeigu jai nebus leista dalyvauti naujojo generalinio sekretoriaus rinkimuose, kurie numatyti šiandien.

Vokietijos ir Prancūzijos delegacijų narių dauguma rėmė Rusijos sugrįžimą ir aiškino, kad verčiau „turėti Rusiją viduje nei išorėje“ ir taip palaikyti dialogą.

Renkamas naujasis generalinis sekretorius

Europos Tarybos Parlamentinė Asamblėja (ETPA) trečiadienį renka naująjį Europos Tarybos generalinį sekretorių.

Rinkimų procesas truks visą dieną.

Į Europos Tarybos generalinio sekretoriaus postą pretenduoja du kandidatai: Kroatijos užsienio reikalų ministrė Marija Pejčinovič Burič ir Belgijos užsienio reikalų ministras Didier Reyndersas.

Dabartinis generalinis sekretorius Thorbjornas Jaglandas buvo išrinktas 2009 metais, o 2014-aisiais buvo perrinktas. Jo įgaliojimai baigsis šių metų spalį.

Rusijos delegacija trečiadienį neatėjo į ETPA rytinį plenarinį posėdį. Antradienį delegacijos vadovė sakė, kad ateis į vakarinę posėdžių dalį nuo 15 val. 30 min. vietos laiku.

Jei Rusijos delegacijos įgaliojimai bus patvirtinti, jos nariai dalyvaus slaptame balsavime dėl Europos Tarybos generalinio sekretoriaus. Jei įgaliojimai nebus patvirtinti arba jei bus įvestos kokios nors sankcijos Rusijai, jos delegacija iš sesijos išvyks.

Antradienį ETPA sutiko leisti sugrįžti Rusijos, anksčiau netekusios teisės balsuoti dėl Maskvos įvykdytos Krymo aneksijos, atstovams, kad rusai neišstotų iš šios žmogaus teises ginančios organizacijos.

Vis dėlto Ukraina ir Baltijos šalys teigia, jog toks žingsnis siunčia pasauliui netinkamą signalą, nes Maskva esą nepadarė nieko, kad nusipelnytų sankcijų atšaukimo.

Parengta pagal BBC, „Radio Free Europe“, ELTA inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?