Bėga ir kita kryptimi: iš Pietų Korėjos pabėgęs vyras atvyko į Šiaurės Korėją

Šiaurės Korėjos žiniasklaida praneša, kad į šalį atvyko iš Pietų Korėjos pabėgti norėjęs vyras. Tai sukėlė didžiulį pasaulio susidomėjimą, nes įprastai tokia žmonių migracija vyksta į priešingą pusę.

Choe In-guko tėvai į Šiaurės Korėją gyventi persikėlė 1986-aisiais.
Choe In-guko tėvai į Šiaurės Korėją gyventi persikėlė 1986-aisiais.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-07-13 15:01

Choe In-gukas užaugo aukšto lygio Pietų Korėjos diplomatų šeimoje. Jo tėvai taip pat praėjusio amžiaus 9-ajame dešimtmetyje nusprendė pabėgti gyventi į autoritarinę kaimynę.

Nuo šiol 73-ejų Choe In-gukas gyvens šioje uždaroje šalyje ir dirbs abiejų Korėjų suvienijimo klausimu.

Karas tarp dviejų šalių dar nėra pasibaigęs, tad kiekvienas Pietų Korėjos pilietis, norėdamas apsilankyti Šiaurės Korėjoje, turi gauti specialų leidimą.

„Nėra aišku, kaip vyrui galėjo pavykti persikelti gyventi į Šiaurės Korėją, tačiau turint režimo sutikimą ten nuvykti per Kiniją nėra sunku“, – teigė „NK News“ redaktorius Oliveris Hothamas.

Jeigu Choe In-gukas negavo Pietų Korėjos valdžios leidimo išvykti, jis kada nors sugrįžęs į tėvynę gali būti sulaikytas.

Į Šiaurės Korėją atvykusį pabėgėlį su gėlėmis sutiko gausios šalies pareigūnų pajėgos.

Choe In-gukas tvirtino, kad nori gyventi šalyje, kuriai jaučia dėkingumą „už tėvų palikimo apsaugojimą“.

„Noriu paskirti savo gyvenimą Korėjų suvienijimo klausimui vadovaujant lyderiui Kim Jong-unui“, – kalbėjo Choe In-gukas.

Pastaruoju metu jis dažnai lankėsi Šiaurės Korėjoje, dalyvavo 2016 metais mirusios motinos laidotuvėse. Nuo 2001-ųjų šioje šalyje jis lankėsi net 12 kartų.

Choe In-gukas tvirtina, jog jo tėvų paskutinis noras buvo, kad sūnus tęstų jų pradėtą darbą dėl pusiasalio kaimynių suvienijimo.

Jo tėvas Choe Tok-sinas praėjusio amžiaus 7-ajame dešimtmetyje ėjo Pietų Korėjos užsienio reikalų ministro pareigas. Vėliau jis pasitraukė į JAV, kur tapo aršiu šalies vyriausybės kritiku.

1986-aisiais jis su žmona nusprendė persikelti gyventi į Šiaurės Korėją, kur abu tapo politinio šalies elito dalimi.

Atvejai, kai žmonės bėga gyventi į Šiaurės Korėją, nėra dažni. Įprastai žmonės bando sausuma nelegaliai patekti į Kiniją, o iš ten bando persikelti gyventi į Pietų Korėją.

Parengta pagal BBC, „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.